Garanties van oorsprong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Duurzaamheid
Regeling garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit
Citeertitel Regeling garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit
Titel Regeling van de Minister van Economische Zaken van 8 december 2003, nr. WJZ 3073206, tot vaststelling van uitvoeringregels voor meting en uitgifte van garanties van oorsprong ten behoeve van duurzame elektriciteit
Soort regeling Ministeriële regeling
Toepassingsgebied Vlag van Nederland Nederland
Status vervallen
Grondslag geen
Goedkeuring en inwerkingtreding
Aangenomen door Tweede KamerEerste Kamer
Gepubliceerd op 15 december 2003
Gepubliceerd in Stb. 2004, 242
In werking getreden op 1 januari 2004
Ingetrokken op 1 januari 2015
Geschiedenis
Wijzigingen Externe lijst
Lees online
Regeling garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit
Portaal  Portaalicoon   Mens en Maatschappij

De regeling Garanties van oorsprong is een regeling die op 1 januari 2004 is ingegaan als opvolger van het groencertificaat. Tegenwoordig is zij onderdeel van Regeling garanties van oorsprong duurzame elektriciteit 2003. Het certificaat Garanties van oorsprong is het bewijsmiddel dat elektriciteit afkomstig is van windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa-installaties.

Wil een elektriciteitsbedrijf het verlaagde tarief van de regulerende energiebelasting toepassen op zijn stroom dan moet het bedrijf het Garanties van oorsprong bewijs kunnen overhandigen. De garantie is ook gekoppeld aan de subsidie op basis van de millieukwaliteit elektriciteitsproductie (MEP) (vanaf 1 januari 2008 vervangen door de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie).

De verschillende leveranciers van groene stroom, zoals Greenchoice en Oxxio, kopen de garanties van oorsprong op de Europese markt in, om zo hun klanten van groene stroom te kunnen voorzien. Dit wordt wel 'vergroenen' genoemd.

Garanties van oorsprong zijn een jaar geldig, zodra de aan de garantie gekoppelde elektriciteit is verbruikt, wordt de garantie uit de markt gehaald om te voorkomen dat het opnieuw wordt verkocht.

Het garanties van oorsprong certificaat staat onder beheer van CertiQ een dochteronderneming van TenneT.

Toezichthouder[bewerken]

Toezichthouder op de regeling in Nederland is de Autoriteit Consument en Markt en in Vlaanderen de VREG. De regeling is opgenomen in artikel 73 tot en met 77f en 95k van de Elektriciteitswet 1998 en uitgewerkt in de ministeriële Regeling afnemers en monitoring Elektriciteitswet 1998 en Gaswet.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]