Garibaldi (metrostation Lyon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Garibaldi
Metrolijn in Lyon DLijn D
Metro van Lyon
Garibaldi
Exploitant TCL
Plaats 3e en 7e arrondissement
Opening 9 september 1991
Coördinaten 45° 45′ NB, 4° 51′ OL
Technische gegevens
Type station Ondergronds
Perronsporen 2
Perrons 2
Perrontype Zijperrons
Garibaldi (Lyon)
Garibaldi

Locatie van station Garibaldi

Opvolging stations
Saxe - Gambetta   Metrolijn in Lyon DLijn D   Sans-Souci
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Garibaldi is een metrostation aan lijn D van de metro van Lyon, op de grens van het 3e arrondissement en het 7e arrondissement van de Franse stad Lyon. Het is geopend op 9 september 1991, als lijn D in gebruik genomen wordt. Het station ligt onder Cours Gambetta, waar deze kruist met de Rue Garibaldi.

Het station ligt niet direct onder straatniveau, in tegenstelling tot de meeste stations van de stad, omdat de tunnelbuis onder de tunnelbak van Rue Garibaldi door duikt. Hierdoor is er een tussenverdieping tussen het station en de straat, waar de sporen overgestoken kunnen worden. Deze tussenverdieping bestaat uit twee onafhankelijke delen die gescheiden worden door de Rue Garibaldi. In 2006 is de westelijke tussenverdieping uitgebreid door het overkappen van een open ruimte boven de sporen. De ondergrondse ruimtes worden natuurlijk verlicht door een glazen wand aan de noordzijde, ten westen van de Rue Garibaldi. Het station bestaat uit twee zijperrons langs het spoor.

In de nabijheid van het station is er de manufacture des tabacs, een voormalige tabaksfabriek die tegenwoordig een aantal faculteiten van de Universiteit Jean Moulin Lyon III huisvest.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) www.TCL.fr, site van het openbaar vervoersbedrijf van Lyon