Garni (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aknachpjoer
Plaats in Armenië Vlag van Armenië
Situering
Provincie Kotajk
Coördinaten 40°7'10"NB, 44°43'23"OL
Foto's
Zicht op Garni
Zicht op Garni
Portaal  Portaalicoon   Armenië
De tempel van Garni

Garni (Armeens: Գառնի) is een dorp in de Armeense provincie Kotayk. Het dorp is vooral bekend vanwege de nabijgelegen heidense tempel maar kent meer historische bouwwerken en ruïnes. Het ligt aan een klif met uitzicht over de rivier de Azat en het Geghamagebergte. Vlak bij het dorp ligt de gelijknamige kloof Garni en zeven kilometer van het Klooster van Geghard.

Door de strategische ligging werd deze plek waarschijnlijk al bewoond in het 3e millennium v.Chr.. Rond de 3e eeuw v.Chr. werd een fort op de klif gebouwd. In 1386 werd het dorp veroverd door de Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk.

Tempel[bewerken]

De Grieks-Romeinse tempel werd waarschijnlijk in de 1e eeuw gebouwd in opdracht van koning Tiridates I en was geweid aan de zonnegod Mihr en was onderdeel van het fort. Toen Armenië zich in het begin van de 4e eeuw, onder leiding van koning Tiridates IV, bekeerde tot het Christendom werden de meeste heidense bouwwerken gesloopt maar dit gebouw bleef gespaard en werd het zomerhuis van de zuster van de koning. Tijdens een aardbeving in 1679 stortte het gebouw in om in de periode van 1969 tot 1975 weer herbouwd te worden.

Externe link[bewerken]