Garth Ennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Garth Ennis
Garth Ennis
Algemene informatie
Geboren 16 januari 1970
Geboorteplaats Holywood
Land Noord-Ierland
Werk
Jaren actief 1989–
Genre Comics
Bekende werken · Preacher
· Hitman
· Hellblazer
· The Demon
· Punisher
· Judge Dredd
Uitgeverij · Marvel Comics
· DC Comics
· Fleetway Publications
· Avatar Press
· Dynamite Entertainment
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Garth Ennis (Holywood, 16 januari 1970) is een Noord-Ierse comic-schrijver die vooral bekendstaat om zijn vaak botte, godslasterende en gewelddadige, maar bijna altijd humoristische stijl.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ennis' bekendste wapenfeiten zijn verhalen in Hellblazer (DC Comics, later DC/Vertigo) en de van begin tot eind door hem geschreven titels Hitman (60 nummers, DC Comics) en Preacher (66 nummers, DC/Vertigo). Ennis heeft een favoriet groepje tekenaars met wie hij vaak samenwerkt in de personen van Steve Dillon, Glenn Fabry, Carlos Ezquerra en John McCrea. Zo tekende Dillon zijn volledige Preacher-reeks en McCrea de complete Hitman-reeks.

Het eerste gepubliceerde (in Groot-Brittannië) comicverhaal dat Ennis schreef heet Troubled Souls. Zijn Amerikaanse carrière begon in 1991 toen hij Hellblazer mocht overnemen van Jamie Delano. Werkend aan die titel begon zijn lange en steeds terugkerende samenwerking met Steve Dillon, op vele verschillende comicreeksen. Ennis' partnerschap met John McCrea begon toen de beide Noord-Ieren van 1993 tot 1995 samenwerkten aan The Demon. Op de pagina's van The Demon bedachten ze de bovennatuurlijke huurmoordenaar Tommy Monaghan, het latere hoofdpersonage in Hitman.

Overig werk[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Will Eisner-award 1998 voor beste scenarist (voor Bloody Mary: Lady Liberty, Hitman, Preacher en Unknown Soldier), na in de jaren daarvoor drie keer genomineerd te zijn voor de prijs.
  • Will Eisner-award 1999 voor beste los verhaal (voor Hitman #34)
  • Will Eisner-award 1999 voor beste doorlopende serie (voor Preacher)