Gearingklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag
Gearingklasse
Vlag
USS Epperson (DDE-719)
USS Epperson (DDE-719)
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 2.616 ton
Afmetingen 119 m × 12,5 m
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 60.000 pk
Snelheid 36,8 knopen
Bewapening 3× dubbelloops 127 mm kanonnen
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Gearingklasse omvate 98 torpedobootjagers ontstond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog toen de Amerikaanse marine behoefte had aan een groter bereik (brandstofvoorraad) en betere luchtafweercapaciteiten dan de torpedobootjagers van Allen M. Sumnerklasse. Dat lukte door het toevoegen van 4 meter lengte in het midden van het schip.

FRAM I upgrade[bewerken]

Eind aren '50 ondergingen een groot deel van de Gearingklasse een grote modernisatie, bekend als FRAM I, wat erop gericht was om er meer ASW dan AA schepen van te maken.

Het FRAM MK I programma was primair voor de Gearingklasse ontwikkeld. Deze upgrade behelsde onder meer de ombouw van de opbouw, motoren, elektronische systemen, radar, sonar en wapens. Het achterste dubbelloops 127 mm kanon werd verwijderd. Verbeterde systemen waren onder meer de SQS-23 sonar, SPS-10 oppervlakteradar, 2× drievoudige Mk 32 torpedobuizen, 8-cels ASROC lanceerder en QH-50C DASH ASW helikopter met landingsplaats en hangar.

De QH-50C DASH was een onbemande anti-onderzeeboot helikopter, op afstand bestuurd vanaf het schip. De drone kon 2 Mk 44 torpedo's meenemen. In die tijd had de ASROC een bereik van 9 km, maar de DASH drone liet het schip ASW aanvallen tot 41 km weg.

Een verbeterde versie van de DASH, de QH-50D, bleef in dienst van de US Army tot mei 2006.

FRAM II upgrade[bewerken]

Het FRAM MK II programma was ontworpen voor de Sumnerklasse destroyer, maar werd ook gebruikt voor de Gearingklasse. Dit programma behelsde onder meer een levensverlenging, nieuw radarsysteem, Mk 32 torpedo's, DASH ASW drone en, belangrijkst, een nieuwe variabele dieptesonar.

Chao Yangklasse[bewerken]

Nadat de Gearingklasse uit dienst ging werden de meesten verkocht aan het buitenland, waaronder een tiental aan de ROCN (Marine van de Republiek China) in Taiwan. De ROCN waardeerde deze schepen op onder de Wu Chin I, II en III programma's en nam ze in dienst als Chao yang' klasse.

Zie ook[bewerken]