Gebeurtenis (kansrekening)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de kansrekening wordt met een gebeurtenis een deelverzameling van de uitkomstenruimte bedoeld. Daarmee is een gebeurtenis een verzameling mogelijke uitkomsten van een kansexperiment, waarvoor de kans is gedefinieerd. Het is intuïtief zo dat er in de uitkomstenruimte maar een element zit, maar er kunnen volgens de definitie meer elementen in de uitkomstenruimte voorkomen.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

In een kansexperiment, beschreven door de kansruimte wordt een deelverzameling uit de sigma-algebra een gebeurtenis genoemd. Het zijn de gebeurtenissen waarvoor een kans is gedefinieerd.

In veel gevallen bestaat een kansexperiment uit het waarnemen van de waarde van een stochastische variabele . Gebeurtenissen worden dan beschreven aan de hand van deze variabele .

Gooit men bijvoorbeeld met twee dobbelstenen en neemt men als stochastische variabele de som van geworpen de ogen van de twee dobbelstenen, dan is een gebeurtenis dat in totaal meer dan vier is gegooid, een gebeurtenis die wordt genoteerd als , meestal verkort tot , waarin de uitkomstenruimte is.

Als een gebeurtenis onmogelijk is, heeft deze een kans gelijk aan 0.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Noem het geworpen aatal ogen met een dobbelsteen. De uitkomsteruimte is eindig en de gebeurtenis: een even aantal ogen is
  • Noem het aatal worpen nodig om met een dobbelsteen 6 te gooien. De uitkomsteruimte is aftelbaar oneindig en de gebeurtenis: er zijn ten minste 10 worpen nodig is
  • Noem de levensduur van een gloeilamp in uren. De gebeurtenis: de lamp heeft niet meer dan 800 uur gebrand is