Gebruiker:AQF.IB.MI/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aquafin
Motto of slagzin werken aan zuiver water
Oprichting 1990
Eigenaar Vlaamse milieuholding
Sleutelfiguren Luc Bossyns (gedelegeerd bestuurder)
Hoofdkantoor Vlag van België Aartselaar
Werknemers 979[1]
Industrie milieu
Omzet/jaar 426.391.000 (2011)[1]
Winst/jaar 9.585.000[1]
Website www.aquafin.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Aquafin n.v.[bewerken | brontekst bewerken]

Aquafin is een Belgisch bedrijf in handen van de Vlaamse Milieuholding. Aquafin is in Vlaanderen verantwoordelijk voor het aanleggen en beheren van infrastructuur voor waterzuivering, bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties, pompstations, collectoren en riolen.

Omwille van Europese wetgeving richtte de Vlaamse overheid Aquafin in 1990 op om de zuiveringsinfrastructuur versneld uit te bouwen. Op dat ogenblik werd slechts 79% van het afvalwater afgevoerd via een riolering en werd slechts 30% van het afvalwater gezuiverd.[2] Daardoor waren verschillende beken en rivieren eerder open riolen dan proper water.

Om het principe 'de vervuiler betaalt' door te zetten, werd in 2004 in het Vlaams Parlement beslist dat het drinkwater gesaneerd moet worden door de drinkwatermaatschappijen. Dit wordt dan weer op bovengemeentelijk vlak doorgegeven door overeenkomst met Aquafin. Dit principe maakt deel uit van de basis voor een Vlaams duurzaam waterbeleid. Het aandeel gezuiverd afvalwater is ondertussen opgelopen tot 80% in 2011 [1], aanzienlijk beter dan 30% in 1990.

Om dit niveau te bereiken beheert Aquafin in 2011 een infrastructuur van 256 waterzuiveringsinstallaties, 4.914km waterleidingen en 1252 pompstations en bergbezinkingsbekkens.

Waterzuivering in Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Aquafin produceert proper water. Dit gebeurt eigenlijk net zoals de natuur haar water zuivert. In verschillende stappen wordt het ecologisch proces nagebootst, zij het in versneld tempo en in een compacte omgeving. Op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) wordt het schoon water uit het afvalwater gehaald. Dit gebeurt typisch in 3 stappen:

Mechanische zuivering[bewerken | brontekst bewerken]

Als het afvalwater op een RWZI aankomt vloeit het door een combinatie van vaste en bewegende roosters. Zo wordt het gefilterd van grove onzuiverheden. Waar nodig doorloopt het water ook installaties om vet en zand te verwijderen. Al deze onzuiverheden komen terecht in afzonderlijke containers en worden door gespecialiseerde bedrijven verwerkt.

Biologische zuivering[bewerken | brontekst bewerken]

In een de beluchtingstank wordt het afvalwater in beweging gebracht en voorzien van veel zuurstof. In deze omgeving voeden de bacteriën zich met de aanwezige organische bestanddelen. Hierna wordt het afvalwater in de nabezinktank terug tot rust gebracht; de zware bestanddelen zinken op de bodem en vormen een sliblaag. Dit slib wordt onderaan uit de tank gepompt, terwijl het helder water bovendrijft en overstroomt uit de tank.

Tertiaire zuivering[bewerken | brontekst bewerken]

Het water bevat hierna nog een teveel aan nutriënten zoals fosfaten en nitraten. Dit wordt in deze derde stap verwijderd. Naargelang de noodzaak kan dit onder meer door toevoeging van gedoseerde stoffen of door zandfiltratie.

Het uiteindelijke doel van dit proces is om het aangeleverde rioolwater zo goed mogelijk te zuiveren met een zo laag mogelijke voetafdruk op het milieu. Daarom is het belangrijk om respectvol om te gaan met het milieu en om ecosystemen zo weinig mogelijk te verstoren. Duurzaam gebruik van materialen, grondstoffen, energie en ruimte maakt deel uit van de bedrijfsstrategie. Een breed gamma automatisatie- en communicatiemiddelen worden gebruikt om de werking van de installaties te optimaliseren.

Slibverwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Als zuiver water het eindproduct is, wat gebeurt dan met het gedeelte 'afval' uit afvalwater?

Met het [slib], zoals het genoemd wordt, zijn allerlei mogelijkheden. Belangrijk is dat er uiteindelijk zo weinig mogelijk van het goedje overblijft door er zo veel mogelijk water uit te verwijderen.

Hoewel het op het eerste zicht vreemd lijkt is een deel van dit slib nodig om het water proper te krijgen! In de biologische zuivering wordt wat slib toegevoegd aan het afvalwater, precies om de werkzame bacteriën massaal hun werk te laten doen: zich voeden met de deeltje in het water. Maar daarna bezinken die bacteriën terug in de nabezinktanks.

Het overtollig slib doorloopt verschillende nabehandelingen om het volume zo veel mogelijk te reduceren, want vervoer in containers is duur maar onvermijdelijk. Een eerste deel van die behandeling kan ter plekke gebeuren op een RWZI, zoals indikking en ontwatering, maar het intensieve laatste deel gebeurt in één van de slibverwerkingsinstallaties in Vlaanderen. Deze drogen het slib nog verder uit en produceren er zelfs biogas mee in de grote slibvergistingstanks!


Aquaplus[bewerken | brontekst bewerken]

Aquaplus NV is een dochterbedrijf van Aquafin. Waar Aquafin de via wetgeving gereguleerde activiteiten (waaronder zuivering van huishoudelijk afvalwater en bovengemeentelijk rioolbeheer) op zich neemt, richt Aquaplus zich op commerciële activiteiten. In België focust het onder andere op de industrie met advies- en ontwerpopdrachten en exploiteert het enkele grotere industriële waterzuiveringen. Internationaal werkt Aquaplus dikwijls als consultant in onderaanneming.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Belgisch bedrijf]] [[en:Aquafin]]