Gebruiker:AlbertWaninge/Weidegang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De term weidegang of beweiding slaat op het al dan niet in de wei lopen van vee.

De landbouwhuisdieren die in Nederland doorgaans aangetroffen worden in de wei zijn runderen, schapen, paarden en geiten. Varkens komen in Nederland weinig buiten, maar zijn sowieso geen weidedieren. Varkens hebben de gewoonte in de grond te wroeten, waardoor er nauwelijks grasgroei mogelijk is. Ook kippen vertoeven liever op droge grond dan in een weide. Bovendien lopen buitenlopende kippen het gevaar door vossen of roofvogels gepakt te worden.

Weideregimes[bewerken | brontekst bewerken]

In de melkveehouderij onderscheidt men verschillende weideregimes, welke hieronder kort beschreven zijn[1].

Maximale beweiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bij maximale beweiding of onbeperkte beweiding probeert de melkveehouder zijn koeien zo veel mogelijk buiten te laten lopen. Dat wil zeggen dat de dieren overdag en 's nachts naar buiten gaan, wanneer het kan. Alleen als het weiland te nat is, er nauwelijks gras is of als de zon te fel is, blijven de koeien binnen. Hoeveel de koeien daadwerkelijk buiten lopen kan sterk verschillen van boer tot boer. Bij het zogenaamde Pure Graze-systeem proberen boeren hun koeien ook in de winter te laten grazen, voorzover dat gaat. Hierbij wordt ook stripgrazen toegepast[2].

Jongvee (kalveren en pinken) worden meestal de hele zomerperiode in de wei gehouden. Zij hoeven niet gemolken te worden, dus ontbreekt er een reden om ze steeds binnen te halen. Wel gaan de kalveren later naar buiten dan koeien en pinken, zodat de temperatuur milder is.

Beperkte weidegang[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van de boeren past beperkte weidegang toe, waarbij de koeien alleen overdag in het weiland lopen.

Stripgrazen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij stripgrazen worden de dieren elke dag of meerdere malen per dag verweid naar een vers stuk grasland. Hierdoor wordt de voeropname door het dier geoptimaliseerd. Stripgrazen is nadelig indien de boer het weiland ook wenst te maaien voor de wintervoorraad.

Omweiden[bewerken | brontekst bewerken]

Als een boer de koeien in een groter stuk wei laat lopen en ze pas in een ander stuk weiland laat, spreken we van omweiden.

Standweiden[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere weideregime is standweiden waarbij de dieren altijd in hetzelfde perceel geweid worden. Het perceel is dan vele malen groter, zodat de grasgroei het grazen door de koeien enigszins kan bijhouden. Meestal wordt er in combinatie met standweiden echter bijgevoerd in het weiland.

Volledig opstallen[bewerken | brontekst bewerken]

Als een boer zijn koeien het hele jaar op stal houdt, spreken we van volledig opstallen. Sommige boeren voeren hun koeien zomers nog wel vers gras, dat dan elke dag gemaaid en opgeraapt moet worden. Dit wordt zomerstalvoedering of in het Engels zero grazing genoemd. Er wordt gesproken over summerfeeding als de koeien geen vers gras krijgen, maar ingekuild gras (naast andere voeders zoals krachtvoer en maïs). De termen zomerstalvoedering en summerfeeding betekenen dus totaal iets anders.

Trend naar volledig opstallen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is sinds de jaren '90 steeds meer sprake van melkveehouders die hun koeien volledig opstallen. In 2006 werden volgens het CBS nog 80% van de melkkoeien geweid. Uit een onderzoek van Centrum voor Landbouw en Milieu blijkt dat de meeste melkveehouders verklaren dat volledig opstallen 'het laatste is wat ze zouden doen". Zelfs een klein deel van de melkveehouders die hun koeien niet meer weiden verklaart dat[3].

De belangrijkste oorzaken voor de trend naar opstallen zijn de doorzettende schaalvergroting in de melkveehouderij en de opmars van de melkrobot.

Sinds begin van de 21ste eeuw kwamen er steeds meer geluiden zowel van buiten als van binnen de melkveehouderij, dat de trend naar opstallen gekeerd moest worden. In 2007 hebben de twee grootste zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods de weidemelk op de markt gebracht. Melkveehouders die hun koeien tenminste 120 dagen per jaar en 6 uur per dag weiden krijgen sindsdien een weidepremie.

De trend naar volledig opstallen is hiermee nog niet gekeerd. In 2013 werden nog maar 68% van de melkkoeien geweid[4].

Kritiek op dit artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel is verwijderd omdat het op een beoordelingslijst stond (toegevoegd 10 januari 2014). De genoemde bezwaren zijn verholpen door de Wiki-gemeenschap, maar toch is het artikel aan het einde van de evaluatieperiode verwijderd. Welke bezwaren kleefden er nog aan het artikel? En als dit geen belangrijke bezwaren zijn, kan het artikel dan in zijn laatste vorm teruggeplaatst worden? AlbertWaninge 30 jan 2014 15:12 (CET) – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door AlbertWaninge (overleg · bijdragen)

   Opmerking Opmerking Als afhandelend moderator heb ik de aanmaker die zijn tekst na reguliere twee weken beoordeling en verwijdering terugplaatste netjes hier uitgebreide feedback gegeven. Mocht deze dit kunnen en willen oppakken dan heb ik geen bezwaar tegen terugplaatsing als werk in uitvoering. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop).jpg overleg 30 jan 2014 15:21 (CET)
       Op zich is dit een onderwerp dat prima binnen de encyclopedie zou passen. De uitvoering is echter minder wenselijk omdat er verschillende zaken door elkaar lopen. Ik wil dit best terugplaatsen als wiu maar dan wil ik wel van de auteur horen hoe hij denkt dat op te gaan lossen want er is een hoop werk en structuur mist.
           Inleiding: mist een heldere afbakening van het begrip. En wat is precies het verschil met begrazing? Vervolgens is er een opsomming van dieren maar wat handiger is, is om gewoon helder aan te geven welke dieren ingezet worden voor beweiding. Dus ook alleen de dieren noemen die onder melkveehouderij vallen.
           Kopje Weideregimes: Korter, bondiger en wat is het verschil en wat meer internationaal gericht.
           Trend naar volledig opstallen: Weg. Natuur12 (overleg) 30 jan 2014 15:28 (CET)
               Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - geen antwoord op mijn vraag gekregen en het artikel blijft ondermaats. Natuur12 (overleg) 7 feb 2014 14:00 (CET)

Beste MoiraMoira,

ik moet ook zeggen dat ik verbaasd was dat het zomaar verwijderd is. Kleuske had er wat opmerkingen over, waarop enkele andere gebruikers de genoemde bezwaren van het artikel verholpen hadden. Wat is de reden dat u het verwijderd heeft? Heeft u de aangevoerde bezwaren bekeken en gekeken of deze nog van toepassing waren? De genoemde bezwaren zijn niet van toepassing op het door mij 'teruggeplaatste' artikel. En als er andere bezwaren zijn, dan hoor ik die graag! AlbertWaninge 30 jan 2014 15:06 (CET)

   Hallo Albert, doe een verzoek tot terugplaatsing via WP:TERUG zou ik zeggen en vraag om twee weken extra tijd om de bezwaren te verhelpen. Ik heb dit uiterst zorgvuldig bekeken. Hier mijn bevindingen waarop ik besloot dat dit zo inderdaad niet behoudenswaardig was: Het was neerlandocentrisch, las als een essay, begon niet met een helder geformuleerde definitie, bevatte ononderbouwde stellingen; begon wat plompverloren over het begrip maar ging het dan hebben over varkens en kippen die er niet onder zouden vallen en dan een hoofdstukje van 1 zin met tussenkopjes en ook hier weer, geen plaatslandbepaling en heldere definiëring, bevatte direct aanspreken van lezer en dan opeens weer over iets specifieks voor een klein deel van de veehouderij namelijk die in het kleine deel van de wereld waar intensieve landbouw plaatsvindt maar dan weer zonder afbakening of typering. Opeens staat er dan ook iets over een weidepremie, dat is dan toch weer enkel in Nederland neem ik aan? Kortom, essayachtig, warrelig qua structuur en eindigt met een trend die niet helemaal gekeerd is (ook weer enkel in Nederland of wellicht ook elders?). Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop).jpg overleg 30 jan 2014 15:08 (CET)
       Dank je wel. Dat, wat jij en Gebruiker:Natuur12 hebben geschreven, is tenminste een kritiek waar ik wat mee kan! Het was me er vooral om te doen dat alle termen die slaan op verschillende beweidingsregimes ergens op het internet uitgelegd zouden worden, hetgeen niet het geval is. Nu nog steeds niet helaas... Dat het essay-achtig is, kan kloppen: ik schrijf nogal veel essays voor mijn studie:-) Dat het erg op de Nederlandse situatie toegespitst lijkt, klopt helemaal. Beweiding is zo sterk cultureel bepaald, dat een universeel artikel hierover erg uitgebreid zou worden. Niets mis mee natuurlijk, maar daar wil ik (nog) niet aan beginnen. Zodra ik de gelegenheid heb, zal ik een nieuwe poging doen om een artikel over Weidegang te schrijven. Daar zul je dan ongetwijfeld een melding van krijgen. Hopelijk komen we er dan uit! AlbertWaninge 7 feb 2014 15:25 (CET)