Naar inhoud springen

Gebruiker:Andrea van Boven/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andrea van Boven/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Andrea van Boven.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Opzet lemma Kindernevendienst Same as kinderwoorddienst kinderdienst kinderkerk zondagsschool

Kindernevendienst is onderdeel van een kerkdienst voor de kinderen. Tijdens de dienst krijgen zij een apart programma aangeboden, aangepast op hun niveau. De kinderen horen daar vaak hetzelfde een bijbelverhaal als de volwassenen.

Er zijn gemeenten waar er per groep van de basisschool een nevendienst is. Het komt ook voor dat er weinig kinderen naar de kerk komen. Dan bevat de groep een kind van 4 en een kind van 12 jaar. Een onderscheid in bovenbouw en onderbouw wordt ook gehanteerd. Ook komt het voor dat de kindernevendienst voor kinderen tot groep 6 is.

De inhoud van een kindernevendienst kan sterk variëren. Een bijbelverhaal staat centraal. Dat wordt voorgelezen of verteld. er vindt ook een gesprek plaats tussen de leiding en de kinderen. Zo'n gesprek kan uitlopen op een geloofsgesprek waarin een kind vertelt hoe het denkt over God en zijn visie op geloven. Om het verhaal te laten beklijven wordt een verwerking aan geboden. deze wordt aangepast aan de leeftijd van het kind. De verwerking kan bestaan uit het kleuren van een kleurplaat tot het naspelen van het bijbelverhaal. Er zijn talloze mogelijkheden.

In de 40-dagentijd en in de adventstijd is er vaak een project. De nevendiensten hebben onderwerpen die bij een bepaald thema horen en vertonen een sterke samenhang. soms is het project ook zichtbaar in de kerkruimte. Dat kan met bijbehorende attributen of een project poster.

De kinderen gaan meestal naar de kindernevendienst voor de bijbellezing voor volwassenen begint. Ze komen terug na de preek. Vaak houdt de predikant nog een praatje met kinderen voor ze naar hun eigen ruimten gaan.

Er zijn gemeenten waar het hele jaar door kindernevendienst gegeven wordt. In een aantal kerken is er tijdens de vakanties geen nevendienst.

De eerste kindernevendiensten werden in het begin van de jaren 1960 gehouden. Zij werden verzorgd door een predikant. Nu is de leiding in handen van vrijwilligers. De voorbereidingen met de vrijwilligers gebeuren vaak onder leiding van een predikant.

Voor het programma kan men gebruik maken van kindernevendienstmethoden. Tijdschriften waarin de bijbelverhalen herverteld worden uitgebreid mete suggesties voor het gesprek met de kinderen en de verwerking.


Het behandelde bijbelgedeelte dat die zondag op het rooster staat wordt 

geschiedenis krantenartikel