Gebruiker:AntonSmit78/Vliegtuigbouwkundige Studievereniging Leonardo da Vinci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AntonSmit78/Vliegtuigbouwkundige Studievereniging Leonardo da Vinci
Vliegtuigbouwkundige Studievereniging 'Leonardo da Vinci'
VSV 'Leonardo da Vinci'
Type Studievereniging
Plaats Vlag Delft Delft
Instelling Technische Universiteit Delft
Studierichting Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
Locatie Kluyverweg 1, 2629 HS Delft
Oprichting 18 juli 1945
Aansluiting Pentagon
Ledental ±2900
Website http://vsv.tudelft.nl/

De Vliegtuigbouwkundige Studievereniging ‘Leonardo da Vinci’ (kortweg: VSV ‘Leonardo da Vinci’) is de Studievereniging van studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft en is opgericht op 18 juli 1945. De vereniging doet aan kwaliteitszorg van het onderwijs, zij zorgt dat de studenten van de faculteit een stem hebben in het onderwijsprogramma, door middel van onderwijscommissies. Daarnaast draagt de vereniging bij aan het contact tussen studenten door middel van gezelligheidsactiviteiten. Ook is de vereniging actief op het wetenschappelijke en academische front, zo organiseren ze symposia, lezingen, internationale studiereizen en brengen ze kwartaallijks het tijdschrift 'Leonardo Times' uit, waarin het laatste nieuws over lucht- en ruimtevaart, redactionele verhalen, onderzoek van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek staat. Samen met de studieverenigingen Gezelschap Leeghwater, Technologisch Gezelschap, W.I.S.V. 'Christiaan Huygens' & Vereniging voor Technische Physica, organiseren ze Delft Career Days, het grootste technische carrière-evenement van Nederland.

Sinds 2020 heeft de vereniging een constant aantal van ongeveer 2900 leden en is daarmee de grootste vliegtuigbouwkundige studievereniging in de Benelux. De leden hebben de mogelijkheid zichzelf te ontplooien door middel van commissiewerkzaamheden. Dit alles gebeurt onder leiding van een zevental studenten die fulltime in het bestuur van de vereniging zitten en hun studie een jaar lang opzijzetten om zich volledig in te zetten voor de vereniging.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 juli 1945 vond er in Studentensociëteit Phoenix een vergadering van vliegtuigbouwers en oud-leden der “Delftsche Studenten Aeroclub” plaats. Er werd geopperd om de studiebelangen van de studenten van de faculteit Lucht- en Ruimtevaart Techniek meer te behartigen, en zodoende kwam het idee om een studievereniging op te richten. Op 18 juli 1945 vond de officiële oprichtingsbijeenkomst plaats in de bibliotheek van Sociëteit Phoenix. In de eerste algemene vergadering van 11 oktober 1945 werd uit de leden het volgend voorlopig bestuur gekozen, dat in de tweede algemene vergadering van 8 november 1945 als definitief bestuur werd bevestigd. Dit Bestuur was als volgt geconstitioneerd:

  • J. Leyds – President
  • P. Buys – Secretaris
  • J.J. Riep – Thesaurier
  • W. Nugteren – Vice-President
  • W.A. Kuyers – Commissaris

In de tweede algemene vergadering werd tevens door de President voorgesteld de vereniging de naam te geven van ‘Leonardo da Vinci’ getuigende van de opvatting dat de tegenwoordige ingenieur een meer universele instelling en belangstelling moet trachten zich eigen te maken ondanks de noodzakelijke vaktechnische specialisatie. Ook werd het embleem al gauw vastgesteld. Dit is ontworpen door Dhr. Douwes Dekker, secretaris van het tweede bestuur.

Eerste Buitenlandse Excursie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 september 1949 vertrok een groep studenten van de VSV naar Parijs om daar verscheidenen bedrijven te bezoeken. Gedurende de 10 dagen dat de groep hier verbleef hebben zij bezoek gebracht aan o.a. Laboratoire Aerodynamique Eiffel, en Société Nationale de Constructions Aéronautique du Nord.

Parachutespring Experiment[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 april 1952 werd de 500e verjaardag van Leonardo da Vinci herdacht door middel van het werpen van een naar zijn ontwerp gemaakte parachute van de toren van de Nieuwe Kerk in Delft. Later is dit experiment nog een keer herhaalt in Den Haag, waar het KLM-gebouw is gebruikt, ter ere van de opening van de tentoonstelling 'LdV' in het Haags Gemeentemuseum[1].

Herdenking Eerste Vlucht Gebroeders Wright[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 december 1953 werd er een herdenking gehouden om de eerste vlucht van de gebroeders Wright te vieren, dit was immers precies 50 jaar geleden. De VSV organiseerde een bijeenkomst, waar de heer C.G. de Kat, ingenieur bij KLM, als spreker op tradt, en de film “The Story of the Century” werd getoond[2].

Vickers Viscount 8 'Leonardo da Vinci'

KLM Vickers Viscount 803 Voorttrekken[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 december 1957 hebben 40 in jacquet verkleedde studenten van de VSV het vliegtuig van de KLM, de PH-VIF, beter bekend als de “Leonardo da Vinci', voortgetrokken vanaf het hangar naar het platform om te vertrekken[3]. Hierna mochten de toenmalige President en Secretaris mee vliegen naar Rome om de doopplechtigheid van het vliegtuig bij te wonen.

Erepresident Prins Bernhard[bewerken | brontekst bewerken]

Installatie Prins Bernhard als Erelid van de VSV[4]

Op 13 januari 1966 werd Prins Bernhard als Erepresident van de VSV geïnstalleerd[5]. Dit werd gedaan door een bul aan hem te schenken met de daarin het bericht. De heer P.T.L.M. van Woerkom overhandigde de prins de bul.

PH-BUW: Leonardo da Vinci[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 1986 wordt een Boeing 747-300, de PH-BUW, gedoopt met de naam "Leonardo da Vinci"[6]. Dit is de 2e keer dat dit mocht gebeuren[7]. De 747-300 maakte na zijn pensionering door KLM op 29 april 2003 een comeback in de lucht als PZ-TCM, in dienst van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Tussen 2 februari 2004 en 9 juli 2009 was deze Jumbo Jet regelmatig te vinden op Luchthaven Schiphol. Op 18 juni 2010 voltooide het vliegtuig zijn laatste vlucht naar Pinal Airpark, waar het wachtte op demontage.

Boeing 747-300 van KLM vernoemd naar de gelijknamige studievereniging, inclusief logo op het toestel.
Boeing 747-300 PH-BUW van KLM vernoemd naar de VSV, inclusief logo op het toestel.

Lustra[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder lustrum wordt er een groot lustrumproject gepresenteerd om dit te vieren. Onderstaand een tabel waarin de verschillende grote evenementen en stunten zijn aangegeven.

Lustrum Project
1 Vliegtuigbouwwedstrijd 'Excercise Kite'.
2 Monument ter nagedachtenis aan de vlucht van Johan Hilgers, op Vliegkamp Ede. Tevens vlogen er ook straaljagers over[8], waaronder de nieuwe Fokker S11. Ook werd er een Symposium gehouden, over de voortstuwing van vliegtuigen[9].
3 De VSV heeft een monument geschonken aan de gemeente Den Haag[10], te ere van de herdenking van de eerste ballonvlucht door Jean-Pierre Blanchard, 175 jaar daarvoor[11]. Daarnaast werd er ook een vlucht gemaakt op 22 oktober 1960. Vier geheel in antieke klederdracht gestoken ballonvaarders (waaronder Max Tailleur) maakten deze herdenkingsvlucht, echter vanwege het slechte weer moest de ballon reeds na drie minuten weer landen in de Scheveningse bosjes (ze vlogen namelijk recht op Engeland af).
4 In het 4e lustrum werd er een grote lucht- en ruimtevaarttentoonstelling gehouden[12], geopend door de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat, Ir. S.A. Posthumus. Er werd ook een vliegshow georganiseerd, met plek voor meer van 35.000 man[13].
5 Parachute springen op het terrein van de Technische Hogeschool[14]. Een stunt die later nog herhaald zou worden.
6 Groots Symposium 'Luchtvaart en Nederland', geopend door Prins Bernhard[15]. Hierbij is een model van een F-16 gestolen, wat grootschalig in het nieuws kwam[16].
7 Wederom werd er een grote vliegshow georganiseerd[17], ditmaal op Zestienhoven in Rotterdam. Er werd ook een groot symposium over de ruimtevaart gehouden genaamd: "De uitdaging van de ruimtevaart"[18].
8 In het 8e lustrum werd er een grote Ruimtevaarttentoonstelling gehouden[19]. Ook werd er wederom stilgestaan in de Paleistuin bij de 200e verjaardag van de eerste ballonvlucht. Later vond op het Malieveld de lancering plaats van een levensgrote waterstofballon. Wederom was Prins Bernhard weer er als openingsspreker[20].
9 Voor het 9e lustrum werd er een groot project opgezet: het herbouwen van het Lambach HL-II vliegtuig. Dit vliegtuig vloog in de internationale aerobatickampioenschappen van september 1937. Hier is 6 jaar over gedaan[21], en is uiteindelijk doorgezet in een eigen vereniging Lambach Aircraft.
10 Grooste papieren vliegtuig gebouwd ter ere van het 10e Lustrum. Het vliegtuig vloog bijna 35 meter en brak daarmee officieel het wereldrecord[22].
11 Langste vlieger van de Benelux gebouwd. 1259 vliegers gingen gebonden aan elkaar de lucht in. Wederom ook weer een vliegshow.
12 Ter land, ter zee en in de lucht, georganiseerd door de VSV[23][24].
13 -
14 Drone-vlieg record verbreken. Er werden 170 drones tegelijkertijd in de lucht gehouden[25].
15 Da Vinci Satellite Project[26], cubesat bouwen en lanceren om de jeugd van Nederland te inspireren en enthousiasmeren voor technologie en ruimtevaart[27][28].

Ereleden[bewerken | brontekst bewerken]

De VSV kent een groep Ereleden, welke zich in het verleden in bijzondere mate hebben ingespannen voor de vereniging. De Ereleden van de VSV zijn:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Het Binnenhof", Het Binnenhof, 6 mei 1952. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  2. "Het vaderland", Het vaderland, 15 december 1953. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  3. "De Maasbode", De Maasbode, 17 december 1957. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  4. Beeldcollectie. haagsgemeentearchief.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  5. "Twentsch dagblad Tubantia", Twentsch dagblad Tubantia, 13 januari 1966. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  6. "Onderzoek naar melkhandel tussen Nederland en België Zuivelbedrijven met forse boete bedreigd", Limburgsch dagblad, 11 oktober 1986. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  7. "Algemeen Dagblad", Algemeen Dagblad, 11 oktober 1986. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  8. Mediaviewer. beeldbank.ede.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  9. (20 oktober 1955). ANP Nieuwsbericht - 20-10-1955 - 53.
  10. "DE BEELDHOUWER Marinus van", Algemeen Handelsblad, 21 oktober 1960. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  11. Beeldcollectie. haagsgemeentearchief.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2024.
  12. "LUCHTVAARTSHOW Géén Russen op Zestienhoven", Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad, 25 september 1965. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  13. "Luchtvaartshow in Rotterdam", Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad, 29 september 1965. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  14. publiekswebsite Delft - Detail Beelddocument Delft. publiekswebsite Delft. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  15. "Prins Bernhard opent Delfts symposium", Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.], 19 september 1975. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  16. "Prins bepleit één Europese vliegtuigindustrie Model F-16 weg of: ordeverstoring", NRC Handelsblad, 19 september 1975. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  17. "Veel bezoek verwacht op vliegfeest", De Volkskrant, 27 augustus 1980. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  18. "Algemeen Dagblad", Algemeen Dagblad, 16 september 1980. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  19. "TH Delft kijkt in toekomst Europese ruimtevaart", Het Parool, 20 september 1985. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  20. "Prototype boeit prins Bemhard", De Telegraaf, 26 september 1985. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  21. "Studenten bouwen replica acrobatiek-vliegtuig", De Volkskrant, 14 april 1995. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  22. (en) Wereldkampioen - Delta (17 mei 1995). Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  23. redactie, Onze, Luchtvaartstudenten kopi&#235ren Te Land ter Zee en in de Lucht. Luchtvaartnieuws (11 mei 2005). Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  24. publiekswebsite Delft - Detail Beelddocument Delft. publiekswebsite Delft. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  25. Record: Studenten Delft houden tegelijk 170 drones in de lucht. www.omroepwest.nl (2 mei 2015). Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  26. Da Vinci Satellite | Elevating Education. Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  27. Eerenbeemt, Adrian van den, Jarige studievereniging wil de ruimte in (30 april 2021). Geraadpleegd op 26 maart 2024.
  28. Studenten bouwen kleine satelliet. De Ingenieur (5 maart 2020). Geraadpleegd op 26 maart 2024.

Categorie:Studievereniging aan de Technische Universiteit Delft