Gebruiker:Aptijlen83/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Romanova in 2012

Olga Yevgenyevna Romanova (Lyubertsy, Rusland) is een Russische journalist en directeur van de burgerrechtenorganisatie Jailed Russia die die vecht voor de rechten van gevangenen.


In 1988 studeerde Romanova af aan het Moscow College of Finance, het Finance Department. Zij werkte vervolgens als journalist voor het persbureau "IMA Press" en het Institutional Investor Magazine, schreef economische commentaren in kranten en werkte mee aan een groot aantal analytische tv-programma's . Ze was redacteur van het programma "Big Money", had een wekelijkse column in de krant "Vedomosi"en was mede-eigenaar van het weekblad "FAS". Van 1999 tot 2005 was zij host van het analytische tv-programma '24 met Olga Romanova" op Ren-TV.


Op 24 november 2005 werd Olga Romanova, sterpresentratrice en nieuwslezeres op het Russische televisiestation REN TV, wegens kritische berichtgeving uit haar functie gezet. Ze klaagde dat de leiding van REN TV thema's weert die hoge functionarissen zouden kunnen ergeren, zoals een verslag van een dodelijk verkeersongeluk, veroorzaakt door de zoon van de minister van Defensie. De toegang tot het gebouw van REN TV werd haa ontzegd. Ex-Sovjeteider Gorbatsjov zei dat haar behandeling aantpoont dat "we zelfs de laatste zender kwijt zijn waarbij nog sprake was van enige onafhankelijkheid en objectiviteit.



8-11-2017 Russische gevangenistactiviste Olga Romanova verhuist na een overval naar Duitsland Een politie-inval heeft Olga Romanova, het hoofd van een Russische NGO die vecht voor de rechten van gevangenen, ertoe aangezet Rusland te verlaten en een baan te beginnen in Duitsland. De autoriteiten hadden Romanova beschuldigd van het verduisteren van gelDe journalist en activiste Olga Romanova heeft besloten om in Duitsland te blijven vanwege het "gevaar" dat wordt gepresenteerd door verduistering beschuldigingen tegen haar in Rusland.

In een lange Facebook-post op dinsdag zei Romanova dat de beschuldigingen afkomstig waren van Rudi Anatoly Anatolevich, de plaatsvervangend hoofd van de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN). De staatsgevangenisautoriteiten hebben herhaaldelijk de leiding genomen met Romanova's ngo Rus Sidyashchaya, of Russia Behind Bars.

"FSIN is een natuurlijke vijand van de mensheid," zei Romanova.

Rudi beweerde naar verluidt dat Rus Sidyashchaya staatsgeld misbruikte, dat bestemd was voor het organiseren van lezingen voor gevangenen en hun familieleden. Romanova beweert dat alle lezingen volgens plan werden gehouden.

Lees meer: ​​Poetin-tegenstander Navalny bevrijd uit de gevangenis

Romanova wil terug naar huis

De politie reageerde op claims van verduistering door de kantoren van de NGO's in juni van dit jaar te overvallen. Ondanks dat de boeken van de organisatie "vlekkeloos zijn, zoals een apotheek", besloot Romanova het land te verlaten uit angst om te worden gearresteerd.

"Ik heb de hele zomer in Frankrijk en Italië doorgebracht [...] Tegen het einde van mijn voorbestemde verblijf in de EU ontving ik een aanbod om voor een gerenommeerde Duitse stichting te werken. Ik accepteerde, natuurlijk, en kwam naar Duitsland op 1 van september. "

Ondanks nieuwe banen zei Romanova dat haar "hoofddoel" was om in de nabije toekomst terug te keren naar Rusland.

"Ik ben waarschijnlijk de laatste persoon in Rusland die zou willen emigreren", zei ze, eraan toevoegend dat haar NGO nog steeds "als een uurwerk loopt".

In een reactie op de zaak op woensdag zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dat de staat geen informatie had over de beslissing van Romanova. Hij voegde eraan toe dat de Russische rechterlijke macht moet omgaan met de vermoedens van verduistering.

"Veel mensen ontvangen staatsgeld via verschillende kanalen," zei Peskov. "De regering van de president ondersteunt actief dit soort vrijwilligerswerk en biedt sociale diensten, maar elke keer dat staatsfondsen worden verstrekt, zijn ze onderworpen aan strikte controle," voegde hij eraan toe.

Reagerend op de vraag van de verslaggever of president Vladimir Poetin van plan is op welke manier dan ook tussenbeide te komen, zei Peskov dat de kwestie "nauwelijks iets was waar de president zich zorgen over moest maken".

De kwestie van de rechten van gevangenen is een traditioneel zere plek in Rusland, met veel politieke tegenstanders van het huidige regime die vaak tijd achter de tralies doorbrengen.


Bron: weggezuiverd na kritiek NRC 25 november 2005:

<voornaam achternaam> werd vooral bekend <gevolgd door een volzin waaruit blijkt wat de gebiografeerde betekend heeft voor zijn professie>. Als naam gebruik je hier de naam waaronder de gebiografeerde werd geboren (maar er zijn vele uitzonderingen, zoals getrouwde vrouwen, de pausen, figuren als Stalin en anderen, die vrijwel alleen onder hun latere naam bekend zijn) met weglating van later verkregen titel(s), pseudoniemen enz. Gebruik bij voorkeur de in het Nederlands taalgebied meest gebruikte spelling van gebiografeerdes naam (wees voorzichtig met klakkeloos overnemen van de in het Engels gebruikelijke (fonetisch-Engelse) spelling... of met schrijfwijze die verschilt in Nederland en Vlaanderen) Als de geboorteplaats en sterfplaats overeenkomen, wordt voor sterfplaats 'aldaar' gebruikt.

Geboorteplaats en sterfplaats worden veelal niet in de introzin vermeld maar in de tekst (zeker als daar ook land, provincie enz. bij genoemd worden). Als in de introzin wel plaatsnamen gewenst zijn dan gebruiken we ze als volgt:

(<geboorteplaats>, <dd maand> <geboortejaar> – <overlijdensplaats>, <dd maand> <sterfjaar>)

Voor een persoon die nog leeft is dat als volgt:

(<geboorteplaats>, <geboortejaar>) Er wordt dus geen streepje neergezet na het geboortejaar om aan te geven dat de persoon ooit zal overlijden.

Bij een langere biografie is het wellicht zinvol om met tussenkopjes het verhaal leesbaarder te maken. Gebruik daarvoor dan ===tussenkopje===. Het eerste tussenkopje geeft ook aanleiding tot het verschijnen van een menu (als er minstens 4 tussenkopjes zijn). In een korte biografie zijn tussenkopjes wat te veel van het goede. Tussenkopjes zijn ook te veel van het goede als ieder tussenkopje gevolgd wordt door niet meer dan twee of drie regels.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gebiografeerde werd geboren in plaats als dochter/zoon van enz.. Hierna volgt de eigenlijke chronologische biografietekst. Een eventueel pasfoto-achtig plaatje van de gebiografeerde komt rechtsbovenin. Waar nodig en/of zinvol maak je gebruik van pseudoniemen titels, voornamen enz. De gebiografeerde wordt in het artikel in principe benoemd met de achternaam, niet met de voornaam.

De biografie besluit bijvoorbeeld met een zin als: Gebiografeerde stierf op ##-jarige leeftijd in Plaats ten gevolge van vul-maar-in (of niet).

Bibliografie/werken[bewerken | brontekst bewerken]

In geval van een schrijver/acteur/regisseur/muzikant kan in een hoofdstukje Bibliografie / Filmografie / Discografie een chronologische lijst met werken staan.

  • cursief naam van het 1e boek of film (jaartal)
  • cursief naam van het 2e boek of film (jaartal)
  • enz.

Als de biografie aanleiding geeft tot een te lange lijst van daden, boeken, films enz. dan kun je daar een afzonderlijke pagina van maken als dat het overzicht ten goede komt. Bijvoorbeeld een boekenlijst:[[Voornaam Achternaam - Bibliografie]]. In die gevallen waar de biografie een wetenschapper betreft, zou je bij voldoende informatie ook voor de ontdekking een afzonderlijke pagina kunnen maken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Indien relevant kun je hier bijvoorbeeld bronvermelding of een link naar meer informatie plaatsen, bijvoorbeeld:

  • Externe link
  • (en) Externe link

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Hier kun je eventuele referenties of voetnoten plaatsen die eerder zijn opgegeven in de tekst (Zie help:Voetnoten):

Bij sommige biografieën (farao's, pausen enz.) is opvolging relevant. Daartoe kun je onderstaande constructie gebruiken. Klik 'Bewerk' om de code van de tabel te zien.

Voorganger:Voorganger Functieomschrijvingjaar-jaar Opvolger:opvolger

Bronvermelding kun je opgeven als volgt (zie ook Wikipedia:Bronvermelding):

Bronnen, noten en/of referenties
  • hier je bron met www.externelink.nl

In 1988 studeerde Romanova af aan het Moscow College of Finance, het Finance Department. Van 1988 tot 1991 werkte ze als journalist bij het persbureau "IMA Press" 1991 - 1994 Romanova werkte als correspondent in Moskou voor het Institutional Investor Magazine. 1994 - 1997 - Economisch commentator in de krant "[Today]" (Сегодня). 1997 - 1999 - co-auteur en een groot aantal analytische tv-programma's "In Reality" (На самом деле) op het tv-middenkanaal (ТВ Центр). Redacteur van het programma "Big Money" (Большие деньги) op het NTV (НТВ) -kanaal. 1999 - 2002 - auteur van een wekelijkse column in de krant "Vedomosti" (Ведомости), auteur en mede-eigenaar van een weekblad "FAS" (ФАС). 1999 - 2005 - host van het analytische tv-programma "24 with Olga Romanova" op Ren-TV.


weggezuiverd na kritiek NRC 25 november 2005:


Olga Romanova, sterpresentratrice en nieuwslezeres op het Russische televisiestation REN TV, is wegens kritische berichtgeving uit haar functie gezet. Ze klaagde dat de leiding van REN TV them,a's weert die hoge functionarissen zouden kunnen ergeren, zoals een verslag van een dodelijk verkeersongeluk, veroorzaakt door de zoon van de minister van Defensie. Gisteren moch Romanova het gebouw van REN TV niet eens meer binnen. Ex=Sovjet;eider Gotbatsjov zei dat haar behandeling aantgpoont dat "qwe zwelfs de laatste zender kwijt zijn waarbij nog sprake was vabn enige onafhanke;lijkheid en objectiviteit.


Since 2005 - host of "Echonomics" (Эхономика), "Big Watch" (Большой Дозор), and "Special Opinion" (Особое Мнение) on Echo of Moscow.

2007 - 2008 - editor of the Economics department of The New Times.

2007 - 2008 - chief editor of the BusinessWeek magazine.[1]

Since 2007 - Professor at the Faculty of Media Communications, Department of Journalism at the National Research university - Higher School of Economics.[2]

2008 - following the arrest and imprisonment of her husband, Aleksey Kozlov, Romanova published his jail diary in her blog. In 2010 Romanova turned it into a book "Butirka" (Бутырка).[3]

2009 - 2010 chief editor, contributor to Slon.ru.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]