Gebruiker:Art Unbound/Ideeën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verwelkoming anonieme gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Even terug naar Maartens hoofdvraag. Als voorbeeld deze boekbespreking. Aanmaker wsch. een brugklasser die erg z/h best heeft gedaan, als huiswerk of op eigen initiatief. Mogelijk zelf het boek gelezen, heel wat voor een kind van 12. Als ik het in de klas had gaf ik een acht, èn directe feedback. {{wiu}} is dat niet. Erg vóór het voorbeeldartikel van Vince, maar het kind speelt allang weer buiten. We gaan dus uit van een (nieuwe) gebruiker van goede wil en een (niet al te lange) concentratieboog, die (dus) z/h opstel à la minute op Wikipedia zet. Wat voor feedback geef je zo iemand?
  • Toon bewerking ter controle: helpt niet, leerling heeft allang gedrukt.
  • sjabloonplakken betekent dat iemand anders het moet afmaken, maar ook dat het kind niets leert.

Dus zit ik te denken aan een slimme manier om standaardcommentaar te geven voordat een gebruiker zijn tekst opslaat. Een robot dus (voor deze keer), ingeschakeld bij:

  • nieuwe pagina;
  • anonieme gebruiker (hoeft niet, maar...);
  • lengte onder 1000 bytes;
  • ontbreken van categorie;
  • ontbreken van vette tekst in de eerste regel;
  • ontbreken van tussenkopjes.
Wordt aan alle voorwaarden voldaan dan is het artikel wsch. wiu. Na opslaan verschijnt dan:
"Weet je zeker dat je artikel gereed is voor Wikipedia? Kijk even naar het voorbeeldartikel en naar hulp bij wikificeren. Sla je tekst eerst op met <Ctrl-A> en <Ctrl-C>. Je artikel kan ook door anderen worden verbeterd. Letterlijk overschrijven mag trouwen nooit. Bedankt voor je bijdrage." - Art Unbound 22 mrt 2007 19:02 (CET)
Mee eens, lijkt me zeer goed! -- SPQR-Robin 22 mrt 2007 19:11 (CET)
<cynisme>Ach, dat negeert gewoon weer iedereen. Internetgebruikers (vooral de jongere) zijn zodanig gewend aan allerlei teksten en popups dat ze het waarschijnlijk met een half oog lezen en alsnog op opslaan drukken.</cynisme> Maar misschien werkt het. Dan moeten we er gelijk maar een tekst bij zetten dat overschrijven van andere sites niet mag, want daar krijg ik zo langzamerhand ook een punthoofd van. <:( paul b [overleg] 22 mrt 2007 19:31 (CET)
Weet je wat, Robin en paul b, ik sla dit voorstel op in Gebruiker:Art_Unbound/Ideeën voordat de zaak weer ondersneeuwt. Scheelt mij een geweldige administratie, aangezien ik wel meer ideeën heb ;P

Dus heb ik een idee dan meld ik het in de Kroeg met link naar mijn ideeënpagina (+ overleg). Komt daar een zgn. geweldig idee uit, dan gaan we gelijk naar Wikipedia/Stemmingen/Geweldige ideeën. - Art Unbound 22 mrt 2007 22:37 (CET)


Nogmaals: auteursrechten[bewerken | brontekst bewerken]

Waar ik aan denk, is een disclaimer:

"Wikipedia onderzoekt voortdurend bijdragen op mogelijke schending van auteursrecht. Ieder aanmaker van en bijdrager aan artikelen wordt gewezen op de vrije licenties waaronder Wikipedia werkt, te weten: de GNU free licence en [vul even in]. Voor aanmaak van elke bijdrage wordt hier nogmaals op gewezen. Desondanks vinden dagelijkse controles plaats. Mocht een maker van oorspronkelijk werk vinden dat zijn of haar auteursrecht (waaronder beeldrecht, portretrecht enzovoort) wordt geschonden, dan wordt hij/zij verzocht dit [hier] te melden, waarop (na onderzoek) de uiting wordt verwijderd." - Art Unbound 28 mrt 2007 01:06 (CEST)

Lijkt me een goed idee. Het volledig voorkomen van dit soort dingen is onmogelijk, maar we moeten in elk geval duidelijk maken dat we ons best doen om er tegen op te treden. In het onwaarschijnlijke geval dat iemand daadwerkelijk Wikimedia Nederland of weet ik veel wie of wat zou aanklagen voor dit soort dingen, is het van belang om aan te kunnen tonen dat we hier alles doen wat redelijkerwijs mogelijk is om schendingen van auteursrecht te voorkomen. Overigens staat zoiets al op Wikipedia:Vrijwaringsclausule, te vinden onderaan iedere pagina. Is het de bedoeling dat dit een kleine aanpassing daarvan wordt? Paul B 28 mrt 2007 20:39 (CEST)

Oproep aan iedereen[bewerken | brontekst bewerken]

Zullen we allemaal proberen elkaar in onze waarde te laten? En dan neem ik even een paar onderwerpen tegelijk mee:

Niet van alles van een ander reverten zonder overleg. Geen serieuze bijdragen van anderen zomaar op allerlei lijsten gooien. Even weten waar een bepaalde gewaardeerde collega mee bezig is voor je hem in de wielen rijdt. Als jij een weetje hebt over onderwerp X en een ander heeft ook een leuk weetje, werk dan samen. Als je het ergens niet mee eens bent, denk dan even na of het de moeite waard is om ruzie over te maken. Blijf in overleg en blijf argumenten gebruiken. Geef elkaar de ruimte. Als iemand meer over een onderwerp weet dan jij, wees dan bescheiden in je kritiek. Misschien heeft iemand wel een andere manier van werken dan jij. Misschien heeft iemand kritiek op jouw werkwijze, leg dan gewoon uit waar je mee bezig bent. Als je kwaad bent, tel tot 63 of wacht tot morgen. Als iemand je voor rotte vis uitmaakt, tel ook tot 63 en zeg dat je er niet van gediend bent. Kortom, als je niet in een editwar of ruzie terecht wil komen, neem je dan voor de eerste te zijn die er niet aan begint. Wedden dat dat voor een ander vervelender is dan voor jou?

Volgende keer schrijf ik weer eens een leuke column- Art Unbound 9 jul 2007 22:27 (CEST)