Gebruiker:Atrokov/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De moord op Ofir Rahum was een aanslag op 17 januari, 2001, waarbij Palestijnse militanten de 16-jarige student Ofir Rahum neerschoten.

Mona Jaud Awana, een 24-jarige medewerker van het Palestijnse Bevrijdingsleger uit Bir Nabala, verleidde Rahum via het online chatten door zich voor te doen als een jonge, Amerikaanse toeriste, sally genaamd. Ze hadden een romantische ontmoeting in Jeruzalem, waarna ze met Rahum naar de buitenweken van Ramallah reed waar Palestijnse toeristen hem uiteindelijk vanop korte afstand neerschoten.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Mona Awana, later gearresteerd door de Israëlische politiediensten, besliste na het lynchen door Palestijnen van twee Israëlische militairen in Ramallah in 2000, een Israëli te ontvoeren en te vermoorden. Mona was aanwezig bij de gebeurtenissen in Ramallah en vertelde "opgewonden" te zijn hierbij. Kort daarna zocht ze contact op met Israëli's op het internet. Ze chatte met verschillende Israëlische tieners en begon een online romance met Ofir Rahum. Waarbij ze in gesprekken naar een ontmoeting aasde. Via seksueel getinte suggesties overtuigde ze hem om elkaar te ontmoeten. Wanneer ze elkaar dan uiteindelijk ontmoetten, overhaalde ze hem om mee te gaan naar Ramallah.

De moord[bewerken | brontekst bewerken]

Op weg naar Ramallah, stopte ze op een afgesproken plaats en vluchtte ze weg van de auto. Drie Palestijnse schutters schoten vervolgens op Ofir vanuit een andere auto. Één schutter reed weg met het lichaam van Rahum, terwijl de andere twee vluchtten met het tweede voertuig.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

De 25-jarige Amana Jawad werd gearresteerd in Bir Nabala na een grootschalige actie van politiediensten en het leger. Ze gaf toe medeplichtig te zijn aan de moord samen met Hassan Alkadi en Fatah Doleh, twee oudere leden van Fatah Tanzim, een militante fractie van de Palestijnse politieke beweging Fatah.

Awana werd veroordeeld voor moord in februari 2003 en kreeg een levenslange celstraf.

Op 18 oktober 2011 werd Awana overhandigd aan Gaza als onderdeel van de uitwisseling van Gilad Shalit tussen de Israëlische staat en de Hamas. Awana leeft nu in Turkije als banneling.

Op 20 december 2011 regelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas een ontmoeting met Awana in Ankara, wat Israël sterk bekritiseerde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]