Naar inhoud springen

Gebruiker:Bertje2020/Assata Shakur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Assata Olugbala Shakur (geboren JoAnne Deborah Byron, 16 juli 1947, soms aangeduid met haar getrouwde achternaam Chesimard ) is sociaal activiste en een voormalig lid van het Black Liberation Army (BLA). Ze is de eerste vrouw die ooit werd toegevoegd aan de lijst met meest gezochte criminelen van de Federal Bureau of Investigation, nadat ze vluchtte uit de gevangenis na haar veroordeling voor de moord met voorbedachte rade op State Trooper Werner Foerster tijdens een schietpartij op de New Jersey Turnpike in 1973. Shakur was ook het doelwit van het COINTELPRO (een contraspionageprogramma) van de FBI, gericht tegen Black Power-bewegingsgroepen en activisten. [1] Ze is de peettante van Tupac Shakur.

Ze werd geboren in Flushing, Queens en groeide op in New York City en Wilmington, North Carolina. Nadat ze verschillende keren van huis was weggelopen, nam haar tante, die later als een van haar advocaten zou optreden, haar in huis. Ze raakte betrokken bij politiek activisme bij Borough of Manhattan Community College en City College of New York . Na haar afstuderen begon ze de naam Assata Shakur te gebruiken en sloot ze zich kort aan bij de Black Panther Party . Vervolgens sloot ze zich aan bij de BLA, een afsplitsing van de Black Panthers, die verwikkeld was in een gewapende strijd tegen de Amerikaanse regering. Ze pleegden hiervoor onder andere bankovervallen en vermoorden politieagenten en drugsdealers [NOOT].

Tussen 1971 en 1973 werd ze beschuldigd van verschillende misdaden en was ze het onderwerp van een federale klopjacht . In mei 1973 werd Shakur gearresteerd nadat zij gewond was geraakt tijdens een vuurgevecht op de New Jersey Turnpike . Ook betrokken bij de shootout waren de New Jersey State Troopers Werner Foerster en James Harper en de BLA-leden Sundiata Acoli en Zayd Malik Shakur. Harper raakte gewond; Zayd werd vermoord; Foerster is vermoord door Acoli. Tussen 1973 en 1977 werd Shakur beschuldigd van moord, poging tot moord, gewapende overval, bankoverval en ontvoering in verband met de schietpartij en zes andere incidenten. Ze werd vrijgesproken op drie van de beschuldigingen en drie werden ontslagen . In 1977 werd ze veroordeeld voor de moord op Foerster en voor zeven andere misdrijven die verband hielden met de schietpartij.

Terwijl ze levenslang uitzat voor moord, ontsnapte ze in 1979 uit de Clinton Correctional Facility for Women. Ze dook in 1984 op in Cuba, waar ze politiek asiel kreeg. Shakur woont sindsdien op Cuba, ondanks de inspanningen van de Amerikaanse regering om haar terug te krijgen. Ze staat op de FBI Most Wanted Terrorists- lijst, zoals Joanne Deborah Chesimard. [2]

Het vroege leven en onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Assata Shakur werd geboren op 16 juli 1947 als Joanne Deborah Byron in Flushing, Queens, New York City . [3] Ze woonde drie jaar bij haar moeder, onderwijzeres Doris E. Johnson, en gepensioneerde grootouders, Lula en Frank Hill. [4] In 1950 scheidden de ouders van Shakur en verhuisde ze met haar grootouders naar Wilmington, North Carolina . Shakur verhuisde na de basisschool met haar moeder en stiefvader terug naar Queens en ging naar de Parsons Junior High School. Toch bezocht ze haar grootouders in het zuiden nog vaak. De familie worstelde financieel en maakte vaak ruzie; Shakur bracht weinig tijd thuis door. [5] Ze rende vaak weg, verbleef bij vreemden en werkte korte tijd, totdat ze werd opgenomen door haar moeders zus Evelyn A. Williams, een burgerrechtenmedewerker, die in Manhattan woonde. [6] Ze heeft gezegd dat haar tante de heldin van haar jeugd was, omdat ze haar voortdurend aan nieuwe dingen voorstelde. Ze zei dat haar tante 'erg geavanceerd was en van alles wist. Ze was helemaal in mijn straatje omdat ik [voor altijd] allerlei vragen stelde. Ik wilde alles weten. ' Williams nam haar vaak mee naar musea, theaters en kunstgalerijen, en de conflicten die tussen de twee ontstonden, waren meestal te wijten aan Shakur's gewoonte om te liegen. [7] [[Categorie:Amerikaans socialist]] [[Categorie:Amerikaans moordenaar]] [[Categorie:Amerikaans communist]]

  1. Hinds, Lennox S. (December 1987). Foreword, An Autobiography of Assata Shakur. Lawrence Hill Books. ISBN 0-88208-221-3.
  2. JOANNE DEBORAH CHESIMARD. Federal Bureau of Investigation.
  3. Mueller, Robert S. III, Wanted by the FBI – Fugitive – Joanne Deborah Chesimard. Federal Bureau of Investigation. Gearchiveerd op June 11, 2008. Geraadpleegd op June 6, 2008. According to the FBI, Shakur has also used August 19, 1952, as a birthdate.
  4. (en) Castellucci, John (1986). The big dance: the untold story of Kathy Boudin and the terrorist family that committed the Brink's robbery murders. Dodd, Mead. ISBN 9780396087137.
  5. Eyes of the Rainbow. Dir. Gloria Roland. Perf. Asset Shakur. 1997. May 4, 2013. Web. May 15, 2017.
  6. Scheffler, 2002, p. 203.
  7. Gates, Henry Louis (1999). Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience. Basic Civitas Books, 1697–1698. ISBN 0-465-00071-1.