Flushing (Queens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flushing
Wijk van New York
Flushing (Queens) (New York (stad))
Flushing (Queens)
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Queens
Coördinaten 40° 45′ NB, 73° 49′ WL
Inwoners (2010) 72.008
Foto's
Arthur Ashe Stadion in Flushing Meadows
Arthur Ashe Stadion in Flushing Meadows

Flushing is een wijk in het stadsdeel Queens van New York.

Flushing is een bloeiende woon- en handelszone met Taiwanese, Chinese en Koreaanse gemeenschappen (zie Chinatown en Koreatown). 55% van de inwoners zijn Aziatische Amerikanen en hiermee omvat Flushing de grootste Chinese gemeenschap in New York Metropolitan Area en overtroeft het zelfs Chinatown op Manhattan. Daarnaast wonen er in Flushing Hispanics, Afro-Amerikanen en Zuidoost-Aziaten (vooral de Filipijns-Amerikaanse gemeenschap is zichtbaar aanwezig).

Internationaal het bekendst is het park Flushing Meadows, waar de US Open wordt gehouden in het USTA Billie Jean King National Tennis Center. Flushing is met het Citi Field stadion tevens de thuisbasis van honkbalclub de New York Mets.

Geschiedenis[bewerken]

Voordat de Europese kolonisten arriveerden werd noordoost Queens bevolkt door de Algonkian sprekende Matinecoc-indianen.[1]

De stad Flushing werd het eerst door Europeanen bewoond in 1645, onder het charter van de West-Indische Compagnie en werd genoemd naar het Nederlandse Vlissingen, de hoofdhaven van de WIC. Oorspronkelijk lag het dorpje Vlissingen vlak bij de nederzetting Nieuw-Amsterdam, het latere New York. Later kreeg het de naam Flushing, dat ook de Engelse benaming voor de Nederlandse stad Vlissingen is.[2]

Met een beroep op het charter werd in 1657 de Remonstrantie van Vlissingen opgesteld, een bezwaarschrift waarin Vlissingers protesteerden tegen het repressieve godsdienstbeleid van gouverneur Peter Stuyvesant.

Chinatown[bewerken]

Flushing (Queens)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 法拉盛
Traditioneel 法拉盛
Pinyin Fǎlāshèng
Jyutping (Standaardkantonees) faat3 laai1 sing4
Engels Flushing

De Chinese buurt in Flushing bestaat al meer dan honderd jaar. De eerste Chinese Amerikanen kwamen er eind 19e eeuw. Tegenwoordig heeft de buurt zeer veel Chinese winkels, bedrijven, restaurants, supermarkten en Chinese religieuze ontmoetingsplaatsen.

Chinese tempels en boeddhistische tempels:

Chinese winkelcentra:

Bekende (ex-)inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • In het openingslied van de comedy The Nanny wordt gezongen over Flushing, Queens.

Zie ook[bewerken]