Elmhurst (Queens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Elmhurst is een buurt in het New Yorkse stadsdeel Queens. De grenzen worden gevormd door Roosevelt Avenue en Jackson Heights in het noorden, Corona in het noordoosten, de Junction Boulevard in het oosten, Rego Park in het zuidoosten, Long Island Expressway in het zuiden, Middle Village in het zuiden en het zuidwesten, Maspeth en de New York Connecting Railroad in het westen, en Woodside in het noordwesten.

Historische baptistenkerk

De plaats werd in 1652 door de Nederlanders gesticht als Middelburgh. De oorspronkelijke bewoners van Elmhurst kwamen van de nabijgelegen kolonie Maspat (thans Maspeth), na bedreigingen en aanvallen door indianen uit de buurt. Toen de Engelsen Nieuw-Nederland overnamen in 1664, werd Middelburgh - net als veel andere Nederlandse namen rond Nieuw Amsterdam / New York - hernoemd om de Nederlandse oorsprong naar de achtergrond te drukken; de nieuwe naam werd "New Town" (Nieuwe Stad). Vervolgens werd het "Newtown" gespeld. De plaats werd in 1896 Elmhurst genoemd naar aanleiding van het nieuwe woningproject.

Nadat Queens in 1898 deel werd van Groot New York, werd Elmhurst een modern district als gevolg van de bouw van woningen door de Cord Meyer Development Company tussen 1896 en 1910, ten noorden van het station van Port Washington Branch. Vóór de Tweede Wereldoorlog was Elmhurst een bijna uitsluitend Joodse en Italiaanse buurt. Na de oorlog ontwikkelde Elmhurst zich tot een der meest multi-etnische buurten van New York. Er wonen nu veel Chinezen en het wordt gezien als een Chinese buurt.

Demografie[bewerken]

Volgens de telling van 2000 was de etnische verdeling als volgt:[1]

Afkomst Aantal Percent
Aziatisch 41.175 38,9
Blank 35.598 33,7
Andere 19.960 18,9
Twee en meer rassen 6.096 5,8
Afro-Amerikaans 2.114 2,0
Indiaans en Alaska 705 0,7
Hawaiiaans en overige eilanden uit de Stille Oceaan 75 0,1

Bekende inwoners[bewerken]