Hispanics

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hispanic)
Ga naar: navigatie, zoeken
Percentage van de bevolking per county dat zichzelf identificeert als hispanic of latino, op basis van de volkstelling van 2010.

In de Verenigde Staten zijn hispanics en latino's tijdelijke of permanente inwoners en/of burgers van de Verenigde Staten die een etnische, historische of culturele band hebben met Spanje en Portugal, maar nog vaker met hun voormalige koloniën in Latijns-Amerika. Het United States Census Bureau gebruikt de term onafhankelijk van ras of etniciteit: een Amerikaans inwoner kan zowel Afro-Amerikaans als hispanic zijn, en kan van eender welk land komen. Nochtans worden hispanics en latino's doorgaans gedefinieerd op basis van hun herkomst uit Latijns-Amerika.

Ongeveer 52 miljoen Amerikanen (16,7%) zijn Hispanic of Latino. De grootste groep zijn de Mexicaanse Amerikanen, die met bijna 32 miljoen zijn in de VS.

'Hispanic' noch 'latino' zijn onomstreden termen. De bevolkingsgroep zelf spreekt voornamelijk over een latino (mannelijk) en een latina (vrouwelijk). De term 'Hispanic' is beter ingeburgerd in de Oostelijke Verenigde Staten, terwijl men in het Westen sneller over latino's spreekt. Een genderneutraal neologisme is latinx, waarin 'x' een variabele is.