Naar inhoud springen

Gebruiker:Bods21/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Affenberg, Duits voor Apenberg, is een hoge duintop in Lombardsijde waar de Duitse troepen zich tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden ingegraven.

De beruchte Affenberg.
De beruchte Affenberg.

Bezetting van Lombardsijde[bewerken | brontekst bewerken]

Duitse troepen in stelling tussen Westende en Lombardsijde.

Hoewel de eerste eenheden van het Duitse Marinekorps pas op 21 oktober 1914 in Brugge arriveerden, was het Duitse leger reeds langer actief aan de Belgische Kust. Op 18 oktober namen ze Westende in, iets wat moeilijker lukte bij Lombardsijde. Pas op 4 november zouden delen van de eenheid, het Seebataillon 1 en het 1e Matrosen Regiment, eindelijk toegang krijgen tot het dorp. Met de hulp van de 38e Landwehr Brigade namen ze ruim 200 Belgische krijgsgevangenen . Door het verlies aan Belgische zijde namen de Fransen het over en zetten een tegenaanval in, echter zonder veel resultaat waardoor de frontlijnen min of meer behouden bleven. Op 11 november namen de Duitsers het initiatief en slaagden ze er in om de Fransen terug te drijven tot aan de Ijzer. Begin december volgde er een nieuwe Franse poging, ditmaal met de ondersteuning van Britse artillerie en kon een deel van het grondgebied heroverd worden. Dit resulteerde in een frontlijn die liep vanaf de Noordzee dwars door wat vandaag het militaire kwartier A14 in Lombardsijde is. Op 20 december 1914 waren de gevechten in deze omgeving tijdelijk afgelopen voor het Duitse Marinekorps Flandern, die werden afgelost door manschappen van het XXII Reserve Korps. Door het feit dat grote delen van de streek overstroomd waren door de Ijzer, was dit gebied een relatief kalme sector. En dat zou zo blijven tot het einde van de oorlog.

Grande Dune[bewerken | brontekst bewerken]

Het '7e Régiment de Marche de Tirailleurs Algeriens' had eind december 1914 de opdracht gekregen de Grande Dune te veroveren. Op 28ste januari 1915 werd een zoveelste poging ondernomen tot de inname van de duin. Drie compagnieën van het bataljon Bataljon Toulet Infanterie en drie van het bataljon Jacquot moesten de 'tranchées du Polder' veroveren, een compagnie van het bataljon Sacquet de 'Grande Dune'. 's Morgens, op 28 januari, brak het voorbereidende geallieerde artillerievuur los, dat heel doeltreffend was. De infanterie Infanterie kon vlot oprukken over de eerste vijandelijke lijn. Daarna werd het moeilijker en kwamen de verraste Duitsers in actie. Hun tegenaanvallen zaaiden dood en verwarring bij de compagnie, die toch stand hield. Het bevel tot terugtrekking bereikte hen niet. De hele dag werden mannen aangevoerd om toch de 'Grande Dune' te kunnen bezet houden, maar tevergeefs werd ’s avonds de aftocht toch geblazen. Het regiment had 121 doden, 206 gewonden en 46 vermisten te betreuren en werd door marine-fuseliers vervangen. Luitenant Pierre G.T.E.A. Thuret (° Parijs, 1888) was één van de velen die op 28 januari 1915 sneuvelden.

Affenberg[bewerken | brontekst bewerken]

De Hexenkessel.

De stevig versterkte stelling was onderdeel van Duitse Dünenstellung met als meest rechtse uitpost de ‘Seekessel’ gelegen tegen de Noordzee. Onderaan deze Kessel lag een zandduin die op kaarten staat aangeduid als ‘La Grande Dune’. Er tegenover lag de Hexenkessel (Heksenketel), met vlakbij de beruchte Höhe 17 waar de Duitsers een observatiepost hadden gebouwd. Zo’n 200 meter dieper lag de befaamde Affenberg, nu één van de meest gefotografeerde locaties in deze regio van het front. De berg was een verzameling van tientallen schuilplaatsen, ingegraven in het duinenzand ter bescherming van de Duitse soldaten. De verschillende holen dienden als slaapplaats en opslagruimte en waren met elkaar verbonden via loopgangen, versterkt met houten schotten, zandzakken en prikkeldraad.

De Affenberg bestond hoofdzakelijk uit onderstanden die waren opgetrokken uit zandzakken en hout, die men haalde uit de omliggende al dan niet verwoeste ‘hovenierspostjes’ die in de Lombardsijdse polders vlakbij stonden. Ook de nabijgelegen Villa Madou en Villa Schollier werden ingepalmd, het golfterrein werd zelfs gebruikt als vliegveld. De onderstanden bevonden zich in de rug van de duin en waren vanaf de Frans-Britse zijde niet te zien, enkel de verstekte MG post op de top was zichtbaar.

Eind 1914, begin 1915 vonden hier zware gevechten plaats tussen Duitse Marinekorps en de Franse Zoeaven, hun reputatie als wrede barbaarse strijders hoog houdend. De meesten die sneuvelden nabij La Grande Dune liggen begraven in Veurne en op de Franse militaire begraafplaats van Zuidkote in Frankrijk.

De berg bleef in gebruik tot het najaar van 1918. De linies bleven tijdens de duur van de oorlog op deze plaats ongewijzigd, met uitzondering van de kleine terreinwinst bij de Duitse aanval (Operation Strandfest) op 10 juli 1917. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Apenberg deel uit van de Duitse stelling ‘Ramien’. Vandaag ligt de berg op grondgebied van het militair vakantiedomein in Lombardsijde.

Gevechten rond de Affenberg[bewerken | brontekst bewerken]

Plattegrond waarop je de Hexenkessel en Seestellung kunt zien.

De bijzonderste gevechten in deze zogenaamde kalme sector op een rijtje.

  • 22 december 1914 - Eerste mislukte aanval van de Fransen op de Grande Dune.
  • 24 december en 27 januari 1915 - Inname van de Grande Dune door de Fransen, die niet veel later werden teruggedreven.
  • 28 januari - Luitenant Pierre Thuret sneuvelt tijdens een nieuwe aanval.
  • 1 en 11 juni - Franse Zoeaven doen een poging om de Hexenkessel te overmeesteren.
  • 27 december - De Seestellung wordt hevig bestookt door de Fransen.
  • 24 januari 1916 - Mislukte Duitse aanval in het Poldergebied.
  • 16 juli - Observatiepost op Höhe 17 zwaar bestookt met Houwitsers.
  • 6 oktober - Gasaanval op de Grande Dune.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Beelden van Duitse troepen die zich hebben ingegraven in het duinenzand en beelden van de apenberg. Vanaf +/- minuut 5

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]