Westende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westende
Deelgemeente in België Vlag van België
Westende (België)
Westende
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Middelkerke Middelkerke
Fusie 1977
Coördinaten 51° 10′ NB, 2° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,60 km²
Overig
Postcode 8434
NIS-code 35011(H)
Oude NIS-code 35022
Detailkaart
Locatie in Middelkerke
Locatie in Middelkerke
Portaal  Portaalicoon   België

Westende is een dorp en badplaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Middelkerke. Het centrum van Westende zelf ligt op enkele honderden meters van de kust; vlak tegen de kust is een nieuwe kern Westende-Bad gegroeid.

Overzichtsbeeld van Westende-Bad, met helemaal links de Residentie Bellevue

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen lag Westende op het westelijke punt van het eiland Testerep. De plaats werd in 1087 reeds vermeld. Het werd een afzonderlijke parochie in 1196. Tot in de 19de eeuw was het duinen- en strandgebied ten noorden van het dorp haast onbewoond. Dit is te zien op de Ferrariskaarten uit 1777, waar Westende (Westhende) op te zien is. Er stond een windmolen en enkele ver uit elkaar staande boerderijen.

De badplaats Westende kwam pas echt tot ontwikkeling toen in 1888 de Brusselse industrieel Édouard Otlet 64 hectare duinen aankocht en er een zeedijk liet bouwen in 1897. Alles werd met privékapitaal gebouwd en de plaats kreeg tennispleinen, een kerk, een postgebouw, een kursaal, een elektriciteitscentrale en de tramlijn Oostende-Middelkerke werd doorgetrokken tot in Westende. Een tweede uitbreiding van de badplaats kwam vanaf 1905 oostwaarts tot stand met het nieuwe Grand Hôtel Bellevue, beter bekend als 'De Rotonde'. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was Westende een mooie[bron?] en elitaire badplaats geworden, met twee Grand Hotels en honderden villa's in de meest uiteenlopende stijlen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Westende echter volledig vernield door beschietingen. In de jaren 20 en 30 werd Westende weer opgebouwd. Het Westend Hôtel werd in 1924 herbouwd als Westend Palace.
Met de komst van het massatoerisme vanaf de jaren 60 , deed ook het flatgebouw zijn intrede. Dit ten nadele van de villa's die vrijwel allen zijn verdwenen. Westend Palace werd na jaren van verval in 1972 afgebroken.

In 1971 werd Lombardsijde gefusioneerd met Westende. Beide werden in 1977 uiteindelijk een deelgemeente van Middelkerke.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

I can hear it van de Letse kunstenaar Ivars Drulle (2012) op het strand van Westende

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Westende ligt aan de Noordzeekust, en beschikt over een zandstrand. Het Sint-Laureinsstrand is een natuurgebied, terwijl in het westen, gemeente Nieuwpoort, ook het natuurgebied IJzermonding ligt. Ten zuidoosten van Westende ligt het natuurgebied Schuddebeurze. Verder naar het zuidoosten ligt het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Hoewel de oude dorpskern een kilometer landinwaarts is gelegen, is er een uitbreiding van de bebouwing langs de kust in noordoostelijke richting, ook wel Westende-Bad genaamd. Deze is op zijn beurt weer vrijwel vastgebouwd aan de kustbebouwing van Middelkerke.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Westende had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de gemeentelijke fusie van 1977. De laatste burgemeester was Julien Soetaert. Burgemeesters waren:

  • 1920-1926 : Serafin Dewulf
  • 1926-1932 : Emiel Raecke
  • 1932-1939 : Rafaël Van Huffel
  • 1939-1946 : Germain Zielens
  • 1947-1968 : Rafaël Van Huffel
  • 1968-1976 : Julien Soetaert

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lombardsijde, Middelkerke, Mannekensvere

Zie de categorie Westende van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.