Gebruiker:Caribiana/Kladblok/Politieke partij in Curaçao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De lijst van politieke partijen op Curaçao is een historisch overzicht van politieke partijen die in het heden of het verleden deelgenomen hebben aan Curacaose verkiezingen, zowel tijdens de constellatie van de Nederlandse Antillen op lokaal en landsniveau en vanaf de Status Aparte op landsniveau.

Niet actieve of ter ziele gegane partijen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze volgende lijst bevat partijen die aan de laatste verkiezing (2017) niet hebben meegedaan.

Logo Partij Afkorting Ontstaan Voortgekomen uit Leider Laatst deelgenomen aan verkiezing
2005
Nationale Volkspartij NVP/PNP 1941 voortgekomen uit CRKP Moises Frumencio da Costa Gomez
Katholieke Volkspartij (v.a. 1960 Konstructieve Volkspartij KVP 1949 voortgekomen uit CRKP
Curacaosche Room Katholieke Partij R.K. Partij 1936 Mgr. Verriet



Javier Silvania
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 2 april 1972
Geboorteplaats Curaçao
Land Vlag van Curaçao Curaçao
Functie Minister van Financiën
Sinds 14 juni 2021
Voorganger Kenneth Gijsbertha
Partij MFK
Titulatuur mr.drs.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Javier Fransisco Antonio Silvania (Curaçao, 2 april 1972) is een Curaçaos jurist, econoom, fiscalist en politicus. Sinds 14 juni 2021 is hij minister van Financiën in het tweede kabinet Pisas.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Silvania groeide op op Curaçao en behaalde in 1992 het VWO-diploma aan de Radulphus College. Hij vervolgde zijn studie aan de Katholieke Universiteit Brabant, waar hij eerst economie en vervolgens rechten studeerde. In 1998 behaalde hij zijn doctoraal in beide studierichtingen en twee jaren later rondde hij de postdoctorale opleiding voor inspecteur der belastingen af. Bij terugkeer op Curaçao was hij werkzaam als beleidsmedewerker en later hoofd van de afdeling wetgeving van de Belastingsdienst. Daarnaast was hij ‘program director’ voor de bachelor-opleiding fiscaal recht & economie aan de Universiteit van Curaçao.[1] Hij schreef het studieboek Belastingrecht Curacao en de BES-eilanden, welk in 2012 verscheen.[2] Silvania richtte in 2003 de ABC Opleiding en Training op, een opleidingsinstituut voor volwassenen met vestigingen in Curaçao en Suriname.

Bij de verkiezingen van 19 maart 2021 debuteert Silvania als kandidaat nr.4 op de MFK-lijst. Hij behaalt 228 persoonlijke stemmen.[3] Op 11 mei wordt hij lid van de Staten van Curaçao en treedt kort daarop af wegens benoeming tot minister van Financiën ingaande 14 juni 2021.[4]


[[Categorie:Curaçaos politicus]] [[Categorie:Curaçaos minister]]

  • Silvania is in het dagelijkse leven werkzaam als hoofd van de afdeling wetgeving van de Belastingsdienst en als ‘program director’ voor de bachelor-opleiding fiscaal recht & economie aan de Universiteit van Curaçao.
  • hij richtte op ABC Opleiding en Training met vestigingen in Curacao en Suriname.

wordt hij als nieuw kandidaat geplaatst op de ... sloot Silvania zich aan bij de MFK. Hij heeft x-maal deelgenomen aan de verkiezingen voor de Staten van Curaçao. Bij de verkiezingen van 2021 stond ze nummer 4 op de MFK-lijst en behaalde 228 persoonlijke stemmen.


Dorothy Pietersz-Janga
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 10 september 1955[1]
Geboorteplaats Rincon
Land Vlag van Curaçao Curaçao
Functie Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur
Sinds 14 juni 2021
Voorganger Suzanne Römer
Partij MFK
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Dorothy M.E. Pietersz-Janga (Rincon, 10 september 1955) is een Curaçaos politica. Sinds 14 juni 2021 is zij minister van Volksgezondheid, Milieu en Natuur in het tweede kabinet Pisas.

Pietersz-Janga werd geboren in Rincon, Bonaire en groeide op op Curaçao. Na het behalen van het diploma klinisch-chemisch analist in 1980 ging zij haar studie geneeskunde in Nederland (RUG? 1984-1992).[2] Zij was 28 jaar werkzaam als huisarts. Zij studeerde geneeskunde in Nederland en is 28 jaren werkzaam als huisarts in Tera Cora, Bandabou.

In 2010 sloot Pietersz-Janga zij zich aan bij de MFK. Vanaf 2012 was zij actief in het partijbestuur, o.a. als partijvoorzitter (2018-2020). Zij heeft viermaal deelgenomen aan de verkiezingen voor de Staten van Curaçao. Bij de verkiezingen van 2021 stond ze nummer 23 op de MFK-lijst en behaalde 120 persoonlijke stemmen.

Pietersz-Janga is sinds 2020 weduwe van Michel Ruben Pietersz.

{{DEFAULTSORT:Pietersz-Janga, Dorothy}} [[Categorie:Curaçaos politicus]] [[Categorie:Curaçaos minister]] Het nieuwe Statenlid stondbij de verkiezingen van 2012 opde achtste plaats. Met het vertrekvan Koeyers-Felida zou dokterDorothy Pietersz-Janga, denummer zes op de lijst in aan-merking komen om in de Statenzitting te nemen. Pietersz-Jangaoordeelt dat gezien de nauwebanden die ze als huisarts methaar patiënten op Bándabouheeft, het niet verstandig is omnu Statenlid te worden.[1]


Sithree van Heydoorn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 24 december 1960
Land Vlag van Curaçao Curaçao
Functie Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport
Sinds 14 juni 2021
Voorganger Steven Croes
Partij MFK
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Sithree Adalbert van Heydoorn (24 december 1960) is een Curaçaos politicus. Sinds 14 juni 2021 is hij minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport in het tweede kabinet Pisas.

HIj wordt in 2015 het nieuwe Statenlid voor de MFK. Dat maakt de partij in november bekend. Van Heydoorn vervangt daar-mee Statenlid Monique Koeyers-Felida, die kort daarvoor vanwe-ge medische redenen ontslagheeft genomen als parlementa-riër. Het nieuwe Statenlid issinds de oprichting betrokkenbij de MFK, tegenwoordig is hijde secretaris-generaal van departij. De nieuwe parlementari-ër heeft de laatste 28 jaar bij Aqualectra gewerkt, hij was meer dan 15 jaar actief als vakbondslid bij de overheids-nv.Ook was hij in het verleden eenjaar interim-directeur van Fun-dashon Wega di Number Kòr-sou. Hij was 3,5 jaar als commis-saris belast met het beheer vanBuskabaai nv, en 4 jaar commis-saris bij Core nv. Het nieuwe Statenlid stond bij de verkiezingen van 2012 op de achtste plaats.


Partido Maneho Asertá, Visibel I Sigur
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Mavis Albertina
oprichter(s) Mavis Albertina
Geschiedenis
Opgericht oktober 2020
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Curaçao Curaçao
Ideologie sociaal-liberaal
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Partido Maneho Asertá, Visibel I Sigur (Nederlands:Partij voor een Trefzeker, Zichtbaar en Veilig beleid), kortweg MAVIS, is een Curaçaose politieke partij. De partij werd in oktober 2020 opgericht door Curaçaose tv-persoonlijkheid, ondernemer en mediaeigenaar Mavis (Mimi) Albertina.[2] De sociaal-liberale partij heeft aandacht voor onderwijs, economie en de participatie van burgers en bedrijven.

Op 21 januari 2021 diende de nieuwe partij haar kandidatenlijst in voor de op 19 maart 2021 te houden statenverkiezingen. Om te kwalificeren voor deelname dient zij 789 steunverklaringen te vergaren in de voorverkiezing op 30 en 31 januari.[3] De partij kreeg 758 stemmen wat onvoldoende was om aan de verkiezingen deel te nemen.

De partij is voornemens deel te nemen aan de statenverkiezingen op 19 maart 2021.[1] Hiertoe dient er een referendum te worden gehouden. Een sociaal liberale partij, met aandacht voor onderwijs, inbreng van burgers en bedrijven en economie.

Tv-persoonlijkheid en eigenaar van Nos Pais Televishon Mavis Albertina heeft een politieke partij opgericht. De partij heet MAVIS. Daarmee wil ze meedoen aan de komende parlementsverkiezingen. Albertina kondigde de nieuwe partij donderdagavond aan in een videoboodschap die om 19.45 u tegelijkertijd was te zien op drie tv-zenders. Albertina benadrukte daarin dat ze al 50 jaar in de media werkt. Ze noemde het als haar belangrijkste doel om Curaçao vooruit te helpen.[2]

Willemstad – Televisiediva Mavis Albertina gaat meedoen aan de verkiezingen volgend jaar. Met een eigen partij, de Partido Maneho Asertá, Visibel I Sigur, afgekort MAVIS.Vertaald vanuit het Papiaments staat die naam voor de ‘Partij voor een Trefzeker, Zichtbaar en Veilig beleid’. Een sociaal liberale partij, met aandacht voor onderwijs, inbreng van burgers en bedrijven en economie. Mavis Albertina is mediaeigenaar en runt TV-station NOS PAIS.[3]

Boneriano|31 oktober 2020|titel=Partido Maneho Asertá, Visibel i Sigur (MAVIS) Partido MAVIS ta sigui e tradishon sosial-liberalismo. Un tradishon ku tin raisnan profundo den historia di Kòrsou. E inisiadó di e partido aki ta, Mavis Albertina, kende ta un empresario hopi konosí den e sektor di Medionan di Komunikashon. E tin 50 aña di eksperensia den e sektor aki (Dia 31 di mart 1971 mi a dal mi promé pasonan den e mundu di medio i komunikashon.), i por wak bèk riba un trayektoria hopi largu, kaminda el a bini ta kontribuí, den un forma hopi responsabel, pa halsa e konsenshi den komunidat pa e aspektonan di solidaridat, union i nos reponsabilidat propio, komo suidadanonan di nos e pais Kòrsou. Dekadensia E ta testigu di e dekadensia rápido pa ku e kalidat di bida di e hende ordinario,empresanan ku ta lucha pa sobreviví, problemanan ku a keda okashoná pa e pandemia di COVID-19, e krisis ku tin na Venezuela, seramentu di Refineria Isla, e défisitnan presupuestario ku ta keda akumulá, kon e relashon entre Hulanda i nos ta sigui deterioriá, i kon diferente Gobièrnu a demostrá di no ta kapas pa hasi sufisiente pa kambia e rumbo aki ku ta asotando Kòrsou. Debí na e echo ku el a konstatá ku e no por hasi uso di su eksperensianan for di e posishon ku e tin aktualmente, pa por realmente atendé ku tur e desafionan ariba menshoná, el a yega na e konklushon ku pa mantené un posishon al margen no ta e mihó opshon. Den kuadro di esaki Mavis Albertina i e miembronan di su partido ta akseptá e reto, ku e meta pa konstruí un nashon pa futuro serkano, kaminda e progreso ekonómiko, un mihó bibá i inovashon lo ta e puntonan di enfoke. Desisivo, orientá riba akshon, transparensia, duna servisio na nos hendenan huntu ku e impulso ferviente pa “ban hasi loke tin di hasi”. Esaki lo tuma lugá huntu ku e esfuerso di kada suidadano, empresario i organisashonnan lokal. Kontribushon Kada hende i of organisashon su inisitiva lo kontribuí enormemente na un aserkamentu realístiko i e restourashon di un futuro optimista komo e perspektiva real pa nos yunan i nietunan. Ta solamente di e forma aki tur hende, den tur bario i distrikto di nos komunidat por realmente sinti e kambionan benidero. Kòrsou mester bira e sentro di mas importante den Latino Amérika i un isla komo modelo den region. Ku e ambishon aki na mente, desishonnan drástiko i e implementashon desisivo di esakinan, no por keda rechasá. Mavis Albertina ta kere ku e ta debe su bida, karera i su éksitonan na e amor, atenshon i konfiansa ku e la risibí serka e komunidat di Kòrsou. Lantamentu di e partido aki lo ta un forma di duna servisio bèk na e komunidat di Kòrsou pa ku loke e a risibí.

19 november 2020:Partido Maneho Asertá, Visibel I Sigur ta introdusi su prome 4 kandidatonan: Haitham Metry (51), Dennis Anthony (48), Kenneth Dambruck (65), Herbert Plantijn (39)


Kòrsou Vishonario
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Miles Mercera
oprichter(s) Miles Mercera
Menno George
Ishahier Monte e.a.
Geschiedenis
Opgericht 29 juni 2020
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Curaçao Curaçao
Website www.vishon.cw
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Cariben

Kòrsou Vishonario (Nederlands: Curaçao met Visie), kortweg VISHON, is een Curaçaose politieke partij. De partij werd opgericht op 29 juni 2020 door Miles Mercera, Menno George, Ishahier Monte e.a.[1] Vishon zet zich in voor de economische en sociale ontwikkeling van Curaçao en voor het onderwijs. Hierbij staat zij open voor nieuwe ideeën, ontwikkelingen en innovatie en neemt zij afstand van de traditionele politiek.[2]

De nieuwe partij neemt deel aan de statenverkiezingen op 19 maart 2021. Politiek leider en lijsttrekker is Miles Mercera, voormalig directeur van de Curacao Hotel & Tourism Association (Chata).[3]


}

Kòrsou Vishonario (Nederlands: Curaçao met Visie), kortweg VISHON, is een Curaçaose politieke partij. De partij werd opgericht op 29 juni 2020 door Miles Mercera, Menno George, Ishahier Monte e.a.[1] Vishon richt zich als partij op drie pilaren: economische ontwikkeling, onderwijs en sociale ontwikkeling.[2] Met zijn partij wil Mercera een nieuwe weg inslaan door afstand nemen van de traditionele politiek en door juist open te staan voor nieuwe ideeen, innovatie en ontwikkelingen. investeren in economische ontwikkeling, onderwijs en sociaal raakvlak. Mix van jong professionals en ouderen met ervaring. Campagne voeren met minder geld door andere media te gebruiken.

Miles Mercera[bewerken | brontekst bewerken]

Miles Mercera (Amersfoort, 1988) is een Curaçaos politicus en leider van de partij Vishon.[3]

Mercera werd in Amersfoort geboren uit een Curaçaose moeder en een Bonaireaanse vader. Hij werkte 10 jaar voor CHATA, de laatste vier jaar als CEO en president.[4]

Per 1 juli 2021 is hij benoemd tot directeur van Tourism Corporation Bonaire (TCB).[4]

Marcos Cova[bewerken | brontekst bewerken]

Bedrijfseconoom en ondernemer Marcos Cova heeft zijn lidmaatschap aan de nieuwe politieke partij Vishon bekendgemaakt. Cova heeft laten weten dat hij gelooft dat het eiland op dit moment behoefte heeft aan een daadkrachtige, zakelijke en commerciële aanpak, om onze economie weer aan te zwengelen. Ook zei Cova niets met traditionele politiek te hebben en zich daarom altijd bewust op afstand te hebben gehouden, door de komst van Vishon heeft hij besloten een bijdrage te leveren door de politieke arena te betreden. Aanstaande zaterdag presenteert Marcos Cova zijn visie voor de toekomst van Werkgelegenheid en Economie op Curaçao.[1]

Yithza Davelaar[bewerken | brontekst bewerken]

Na middelbare school rechtenstudie voltooid. Banda di su trabou Yithza tambe a lanta e fundashon Islandessa ku tin komo meta, desaroyá maestronan di skol p’asina nan por ta un influensia positivo p’e hoben, paso t’e hoben t’e futuro di nos pais.[2]

Ishahier Monte[bewerken | brontekst bewerken]

Het rommelt binnen de nieuwe politiek partij Vishon. Alles draait om een van de oprichters, Ishahier Monte, die een hoge plaats op de kandidatenlijst was beloofd. Maar de tumba-zanger en sociaal werker werd op een lage en dus onverkiesbare plaats gezet. Mede daardoor hebben een aantal prominente leden hun steun opgezegd en zijn uit de partij gestapt. Ook partij-financierders eisen hun geld nu terug. Vishon is een van de nieuwe partijen die mee wil doen aan de verkiezingen op 19 maart.[3] Ishahier Monte was gisteren de grote verrassing bij de presentatie van de MFK kandidatenlijst. Zondag werd duidelijk dat hij had gebroken met de nieuwe partij Vishon omdat hij op een onverkiesbare plaats was gezet. Bij de MFK is dat overigens ook het geval, daar staat de Tumbazanger nu op de laatste plek, nummer 29. Gilmar ‘Pik’ Pisas is de lijsttrekker van de MFK.[4]