Gebruiker:Casperhelder/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Casperhelder.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Hydrostatische turbine[bewerken | brontekst bewerken]

Een hydrostatische turbine is een turbine die gebruik maakt van een drukverschil van water tussen twee punten met een hoogteverschil. Door het drukverschil wordt de turbine aangedreven en als gevolg daarvan stroomt het water naar het lagergelegen deel. Het natuurkundige principe berust op de Wet van Pascal.


In algemene zin zijn er twee soorten turbines te onderschieden:

  • Turbo turbine: hierbij wordt druk eerst "omgezet" in snelheid en vervolgens wordt deze snelheid "omgezet" in arbeid. Dit houdt in dat het debiet afhankelijk is van de druk van de ruimte waarheen de vloeistof wordt verpompt; bij een bepaalde tegendruk loopt het debiet zelfs terug tot nul of negatief (terugstroom).
  • Verdringer turbine ofwel volumetrische turbine: door het verschil in druk tussen een ruimte met een lage druk en een ruimte met een hoge druk, wordt een constant volume verplaatst. Het debiet van de volumetrische turbine is theoretisch onafhankelijk van het drukverschil. De maximale kracht op de rotor wordt in feite uitsluitend bepaald door het drukverschil, dit in tegenstelling tot turbo turbines.


Een Archimedes wiel is een bekend type hydrostatische turbine.


Met een verdringer turbine kan ook worden gepompt; de verdringer wordt dan dus als pomp gebruikt. Een tanwielpomp is een bekend type verdringer pomp. Zo zit er in elke auto een tandwielpomp als oliepomp.


Het Nederlandse technologiebedrijf RONAMIC heeft recent een nieuw type hydrostatische turbine gepresenteerd. Deze waterkracht turbine werkt met twee in elkaar draaiende rotoren en is gebaseerd op de eeuwenoude verdringertechnologie zoals de volumetrische verdringerpomp.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Turbine Francisturbine

Kaplanturbine Kaplanturbine


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

RONAMIC

FishFlow Innovations