Gebruiker:Celinehoencamp/mindfulcommuniceren
Mindful communiceren is een manier van geweldloze communicatie zowel met jezelf als in de interactie met andere mensen. Deze manier van communiceren is gebaseerd op mindfulness en de spirituele benadering van communicatie staat hierbij centraal. De oorsprong hiervan ligt bij het Boeddhisme. De Engelse term Mindfulness is inmiddels een bekend begrip in het Nederlands. Mindfulness-based stress reduction (MBSR) was de eerste therapie waarin mindfulness-meditatie een centrale plaats kreeg. MBSR is ontwikkeld door Kabat-Zinn. Hij is ook de oprichter van Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society.[1]
Bij mindful communiceren gaat het om de volgende twee aspecten: mindful luisteren en mindful spreken. Psycholoog Marshall Rosenberg ontwikkelde het model voor geweldloze communicatie. Dit communicatiemodel vormt de basis voor mindful communiceren. De basiselementen uit het model voor geweldloze communicatie zijn: observatie, gevoel, behoefte, verzoek en empathie.
Mindful luisteren
[bewerken | brontekst bewerken]Volgens managementgoeroe Stephen R. Covey zijn er vijf manieren van luisteren te onderscheiden; negeren, doen alsof, selectief luisteren, aandachtig luisteren en empathisch luisteren[2]. Het mindful luisteren richt zich op de laatste twee manieren. Mindful luisteren is met volle aandacht mededogend luisteren zonder oordelen en overtuigingen. Waarnemen en observeren in plaats van interpreteren. Het principe is om de gesprekspartner eerst te begrijpen en dan pas zelf begrepen te worden. Dat betekent dat je dient te luisteren met de intentie om de ander te begrijpen. Bij mindful luisteren gebruik je niet alleen je oren, maar ook je ogen en je hart. Je gebruikt hierbij je beide hersenhelften.
‘Het belangrijkste in communicatie is te horen wat er niet gezegd wordt’, aldus managementgoeroe Peter F. Drucker[3]. De Griekse filosoof Aristoteles ontwikkelde een filosofie gebaseerd op middelen van overtuiging. Deze filosofie is gebaseerd op de volgende drie woorden:
- Ethos (geloofwaardigheid/persoonlijkheid)
- Pathos (het gevoel/betrokkenheid)
- Logos (logica/Rationaliteit)
De volgorde is hierbij erg belangrijk. Deze filosofie wordt zowel gebruikt bij mindful luisteren als bij mindful spreken.
Mindful spreken
[bewerken | brontekst bewerken]Bij Mindful spreken zijn er drie uitgangspunten:
- Is het waar?
- Is het nodig?
- Is het aardig?
Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op een quote van Buddha: ‘If you propose to speak, always ask yourself, is it true, is it necessary, is it kind’[4].
Mindful spreken is oprecht spreken vanuit de essentie, vanuit het hart. Het is de derde factor uit Het Achtvoudige Pad: Samma Vaca (het juiste spreken). Voor het mindful spreken zijn enkele richtlijnen opgesteld:
- Zeg geen onware dingen, lieg en bedrieg niet.
- Beledig anderen niet en zeg niets wat tot disharmonie en vijandschap kan leiden.
- Gebruik geen ruwe, onbeleefde taal of scheldwoorden.
- Doe niet mee aan loos geklets en geroddel.
- Wees behulpzaam, richt geen schade aan.
- Spreek vanuit je hart, gebruik liefdevolle taal.
- Spreek op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste intentie.
Voordelen
[bewerken | brontekst bewerken]- De interactie wordt authentieker
- Je bent jezelf meer bewust van jezelf en anderen
- Een betere verbinding met anderen
- Flexibel kunnen communiceren
- Beter in staat zijn om adequaat te handelen
Het kan dus helpen om productiever te worden en het werkt stressverlagend. Door mindfulness toe te passen leer je in elke situatie iets ‘moois’ te herkennen en ervan te genieten.[5]
Kanttekeningen
[bewerken | brontekst bewerken]Er wordt relatief weinig onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mindful communiceren. Het meeste wordt gebaseerd op onderzoeken naar de effecten van MBSR. Het aantal proefpersonen bij deze onderzoeken is vaak klein en de verschillende uitkomstmaten zijn vaak erg subjectief. Het feit dat de effectiviteit van Mindfulness ongeveer gelijk lijkt aan die van andere methodes, zou erop kunnen wijzen dat enkel het serieus bezig zijn met innerlijke problemen al een positief effect heeft.[6]
Toepassingsgebieden
[bewerken | brontekst bewerken]Mindful communiceren kan worden toegepast op zowel mondelinge, schriftelijke en digitale communicatie. Naast het gebruik in privéleven kan het ook op zakelijk vlak van pas komen. Zeker bij managementfuncties of leiderschapsfuncties.
Noten
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Aandacht voor Mindfulness
- ↑ Boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap - Spehen R. Covey
- ↑ Advies over communicatie - citaten
- ↑ Tiny Buddha - simple wisdom for complex lives
- ↑ Voordelen mindfulness
- ↑ Aandacht voor Mindfulness Skepsis