Gebruiker:Chescargot/Anthonysz De Koeyedieff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vermoedelijk onhoudbare artikel, per deze TBP dus hierbij een copietje voor mezelf.

Dirck Antonisz, ookwel bekend als Antonysz De Koeyedieff, was een 17e-eeuwse zeerover in de Caraïben, in de tijd van de boekaniers. Hij zou een van de eerste uit Europa afkomstige zeerovers zijn die in de West voor eigen rekening gingen varen.

Het is echter twijfelachtig of De Koeyedieff werkelijk bestaan heeft en is het onduidelijk in hoeverre de verhalen rond zijn persoon historisch accuraat zijn.

Levensverhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Koeyedieff had zijn basis op het eiland Basse Terre, nabij Tortuga, Haïti, en jaagde op Spaanse schepen die de zeestraat tussen Florida en Cuba passeerden. Hij onderdrukte met veel machtsvertoon een muiterij onder zijn bemanning.

Middels een list veroverde hij twee met veertig kanonnen gewapende Spaanse galjoenen: door te doen alsof zijn schip, de met twaalf kanonnen gewapende Zephyr, in brand stond, lokte hij deze schepen naderbij. Zodra ze genoeg genaderd waren, brak de bemanning van De koeyedieff uit met sloepen, waarmee ze de twee schepen enterden en innamen. De Koeyedieff zag erop toe dat de Spaanse bemanning, soldaten en passagiers in reddingsbootjes vrijgelaten werden, terwijl de kapiteins in zee gedumpt werden. De buit was aanzienlijk en De Koeyedieff maakte van de gelegenheid gebruik zich met een flinke lijfwacht te omringen ter bescherming tegen de bemanning die zich onderbedeeld zou voelen.

De Koeyedieff voerde tevens drie kleine schepen aan tijdens een aanval op een Spaanse parelexpeditie in de baai de la Hache. Hij bracht deze expeditie tot zinken en de indiaanse parelduikers die op die expeditie zaten zouden hun Spaanse bewakers in zee gegooid hebben alvorens zij zich bij de kapers vervoegden.

Toen Basse Terre in 1665 Frans bezit werd, maakte De Koeyedieff van Port Royal in Jamaica zijn nieuwe thuishaven. Uiteindelijk is De Koeyedieff aan zijn einde gekomen toen hij door een orkaan schipbreuk leed en op land in Spaans bezit aanspoelde: daar werd hij door een landgenoot verraden en stond hem de galg te wachten.[1]

So ick goet op jeluyden costen gedroncken hebbe, sal ick nu veur jeluyden dansen.

(Zo goed als ik op jullie kosten gedronken (geleefd) heb, zo zal ik nu voor jullie dansen (hangen voor jullie plezier))

— De laatste woorden van Anthonysz De Koeyedieff

Historische betrouwbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het is twijfelachtig of De Koeyedieff werkelijk bestaan heeft. Hij wordt beschreven in De boekaniers (1964) van Dick Dreux, een verhandeling over piraten[2] dat als naslagwerk gebruikt wordt in onderzoek naar piraten en de tijdgeest,[3] hoewel dit boek een reputatie heeft de gebeurtenissen meer sensationeel te brengen, dan dat het historisch accuraat is.[4] Het verhaal van De Koeyedieff aldaar zou bovendien zijn gebaseerd op onbekende bronnen, waaronder een journaal van ene Pater Diego Llangaz van Valencia en een Spaans boek over Almirante Juan de Guzman, waarvan de schrijver onbekend is.

Er zijn voorts enkele trivialiteiten die doen vermoeden dat een en ander verzonnen is. Zo is de bijnaam 'Koeyedieff' geen woord dat in de Nederlandse taal voorgekomen is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Koeyedieff, Dirck de