Gebruiker:Chescargot/Curaçaose architectuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chescargot/Curaçaose architectuur
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Architectuur van Curaçao (pap: arkitektura di kòrsou) verwijst naar een bouwstijl zoals het zich ontwikkelt op Curaçao. Wanneer deze bouwstijl karakteristiek is voor Çuraçao wordt ook wel gesproken van Curaçaose architectuur. Het maakt deel uit van tropenarchitectuur dat typisch is voor het Nederlands Caribisch gebied.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de tweede helft van de twintigste eeuw worden in toenemende mate zorgen geuit over het verlies van de traditionele architectuur: karakteristieke oude panden worden met de sloop bedreigd terwijl nieuwbouw veelal ondoordacht is en daardoor doorspekt is met moderne (en kostbare) middelen om een zekere kwaliteit zoals klimaat in en rond het gebouw te bereiken.

Conservering en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

[1]

In 1975 werd door onder meer Alberto Badaracco de Sociedat di Architecto i Ingenero Antillano (S.A.I.A.), ofwel de Bond van Antilliaanse Architekten- en Ingenieursbureaus, opgericht.

Fernando Julian was betrokken bij de Caribische monumentenzorg (Carimos) .

Willy Juliana en Ronny Lobo zetten zich via Architectenstichting Team Cactus, dat staat voor promotie van verantwoorde architectuur op Curaçao, in voor het behoud van historische panden op Curaçao. Door historische panden op de lijst van Monumentenzorg te krijgen, worden dergelijke panden van de sloop gered.[2][3][4]

Oude binnenstad van Willemstad staat op UNESCO-werelderfgoedlijst

Cees den Heijer, een Nederlandse architect, draagt bij door terug te grijpen naar passieve ontwerpmethoden zodat er minder behoefte is aan gemechaniseerde oplossingen zoals airconditioning. Daarbij introduceert hij ook een proces waarin samengewerkt wordt met de diverse belanghebbenden. Deze combinatie zou tot duurzamere gebouwen leiden.

Effect van niet bestaande bescherming van de titel van architect.

Architecten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele (al dan niet officiële) architecten die significant hebben bijgedragen aan de Curaçaose architectuur middels nieuwbouw, restauratie en renovatiewerken:

  • Radulphus Hermus (1869–1961), een Nederlandse missionaris, die handelde als architect en bouwkundig opzichter van diverse schoolgebouwen.
  • Ben Smit (1922–2020), een Nederlandse architect

Opmerking Opmerking Carel Weeber was weliswaar een Curaçaos-Nederlandse architect, maar van hem is op Curaçao niet meer bekend dan zijn eigen woning die hij heeft ontworpen nadat hij zichzelf ex-architect had verklaard.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Meer lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Ronald G. Gill: ...