Gebruiker:ChristinaHelena/Kladblok/Het Orgel (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Orgel is een Nederlands tijdschrift over orgelkunst voor organisten en geïnteresseerden dat wordt uitgegeven door de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici. Het tijdschrift is opgericht in 1886 en is daarmee het oudste tijdschrift over orgels in Europa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste nummer van Het Orgel verscheen in maart 1886 onder hoofdredacteurschap van .... Vier jaar later werd door hoofredacteur Marius (M.H.) van 't Kruijs en een aantal gelijkgestemden de Nederlandsche Organisten Vereeniging (N.O.V.) opgericht. De N.O.V. had in eerste instantie het doel een fonds te stichten van waaruit bijstand verleend kon worden aan leden bij ziekte en dood.

Vanaf 1901 ging de N.O.V. het zelfstandige tijdschrift financieel ondersteunen. In 1912 werd het blad het officiële tijdschrift van de vereniging, waarbij de redactie wel onafhankelijk van de vereniging bleef opereren. Het blad berichtte over ontwikkelingen in de orgelkunst met besprekingen van composities en componisten, over ontwikkelingen in liturgische praktijken en over orgelbouw. Tevens publiceerde het blad een agenda met vermelding van orgelconcerten. In 1937 werd de N.O.V. daadwerkelijk eigenaar van het blad en benoemde voortaan de redactieleden.

Van maart 1943 tot september 1945 werd het blad niet uitgegeven omdat men weigerde zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer. De vereniging bleef wel bestaan.

(toevoeging van actualiteitenblad Notabene)

(Vanaf .... verschijnt het tijdschrift om de andere maand, in afwisseling met het tijdschrift Muziek en Liturgie, ook een uitgave van de KVOK.)

Oplage[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Nederlands tijdschrift

Categorie:Orgel