Gebruiker:Coördinatie Zenne Coordination Senne/Geleytsbeek Geologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De ondergrond van de bovenloop van de Geleytsbeek en haar zijbeekjes in het natuurgebied Kinsendael Kriekenput bestaat uit zanden van Brussel. Tot in de jaren 70 werden hier zand gewonnen in talrijke zandgroeven en zandputten. [1].  Het zand maakt plaats voor Kortrijkse klei (een van de formatie van de Ypresien) [2], in de St-Jobsesteenweg ter hoogte van de Ruststraat en dit tot aan haar samenvloeiing met de Zwartebeek.

Alle bronnen van de beek ontstaan op de bodem van het dal, ter hoogte van de Kortrijkse klei

hydrometrie en hydrologie[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel (oktober 2022) is de continuïteit van de beek gewaarborgd vanaf het kruispunt Eikenbos/St Job/Rust.<ref name="LMwbp1621nl" />

De waterkwaliteit wordt gecontroleerd als indicator voor de relevantie van de werken die gebeuren in het kader van het herstel van de beek.<ref name="CZGBTOPOnl" />

De neerslag aan de oostelijke kant van de vallei wordt gemeten op het kerkhof van Ukkel (meetstation "Kinsendael" op de kaart).[3].

Ecologie, biodiversiteit en beschermde gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Een Speciale Beschermingszone (SBZ) 13  betreft het zuidelijk deel van het Brussels gewest (2015). Het omvat 15 stations en beslaat 135 ha. 7 van deze stations, met een oppervlakte van 86 ha, liggen in de vallei van de Geleytsbeek zelf of in die van haar zijbeek de Groelstbeek, waar zich het Kinsendael natuurgebied vormt.

Natura 2000 stations van de Geleytsbeek en het natuurgebied Kinsendael van de Fond'Roy bron tot de Bourdonvlakte
Meetstation naam oppervlakte (ha)
II-10 Fond’Roy Park 8,8
II-9 Kauwberg 46,9
II-15 Domein Papenkasteel 2,4
II-11 Engeland 15,3
II-2 Kinsendael 7,6
II-3 Kriekenput 4,8
II-4 Domein Herdies 1,0
Totaal 7 stations 86.8

Deze natuurgebieden evenals de verschillende werkzaamheden om delen van de beek weer in openlucht te laten stromen, betekenen een steun voor de ontwikkeling van de biodiversiteit en de verbetering van de biotische kwaliteit.

Zij zorgen voor de continuïteit van de beek (de blauwe schakel).<ref name="LMwbp1621nl" /> Zij creëren ecologische corridors die gunstig zijn voor fauna en flora (de groene schakel).

In de niet-beboste, soms moerassige delen (voet van de Kauwberg, benedenzijde van de Chênaiestraat, Bourdonvlakte, Keyenbempt) komen de gebruikelijke planten van natuurlijke beken voor: kleine lisdodden, waterkers, moerasiris, die symbool van het Brussels gewest is en op zijn vlag prijkt. Zij bloeit in mei.

Te noteren is echter dat kleine lisdodden en waterkers twee invasieve soorten zijn die een goede zuurstofvoorziening van de waterloop kunnen verhinderen. De lisdodden worden gemaaid en de waterkers wordt verwijderd tijdens de tweejaarlijkse onderhoudswerkzaamheden van de gemeente Ukkel en Leefmilieu Brussel.

De Groelstbeek, de Kinsenbeek, de Gaasbeek (ook wel Eikelenbosbeek genoemd) zorgen voor vochtige zones in laag beboste gebieden en in weilanden. Planten zoals elzen komen voor in de boszone en groot hoefblad in de weidezone.

Beuken, platanen, waarvan er één als opmerkelijke boom werd geclassificeerd [4]. en kunstmatige rotspartijen zijn restanten van de voormalige romantische Engelse tuinrn van het landgoed Kinsendael, dat tussen 1890 en 1924 eigendom was van Charles Woeste

Het water van de Groelstbeek en de Kinsenbeek is van uitstekende kwaliteit.<ref name="CZGBTOPOnl"/> Er komt een zoetwatergarnaal, de ‘gammare’, in voor en in de vijvers stroomafwaarts kan men enkele stekelbaarsjes zien. Deze natte en moerassige gebieden zijn geschikt voor kikkers. Tussen het natuurgebied Kinsendael en het landgoed Papenkasteel werden padden-oversteekplaatsen ingericht, waardoor deze amfibieën de Engelandstraat 16 kunnen oversteken. [5].

  1. (fr) SOS Kauwberg, Les sablonnières d’Uccle (pdf). www.kauwberg.be. Geraadpleegd op 15 mei 2023. .
  2. (fr) SOS Kauwberg (1991), Le Kauwberg Visages d’hier et d’aujourd’hui, blz 30 – 33. Geraadpleegd op 15 mei 2023. .
  3. Brussel - overzicht meetstations. www.flowbru.be. Geraadpleegd op 30 maart 2023. .
  4. opmerkelijke bomen van het Brussels gewest. sites.heritage.brussels. Geraadpleegd op 27 september 2022. .
  5. (fr) Eric Graitson, Alain Paquet, Dominique Verbelen, Atlas des amphibiens et reptiles de la région de Bruxelles-Capitale (pdf). Bruxelles Environnement (2022). Geraadpleegd op 15 october 2022. .