Gammarus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gammarus
Gammarus locusta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Superorde:Peracarida
Orde:Amphipoda (Vlokreeften)
Onderorde:Senticaudata
Infraorde:Gammarida
Superfamilie:Gammaroidea
Familie:Gammaridae (Vlokreeftjes)
Geslacht
Gammarus
Fabricius, 1775
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gammarus op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gammarus is een geslacht van vlokreeften uit de familie van de Gammaridae.[1] Het geslacht bevat meer dan 200 soorten, waarmee het een van de grootste geslachten is uit de stam van de Kreeftachtigen. De verschillende soorten komen voor onder verschillende omstandigheden. Allen zijn watergebonden maar bijvoorbeeld Gammarus pulex komt alleen voor in zoet water terwijl Gammarus locusta alleen in zout water voor komt.

Naamgeving[bewerken | bron bewerken]

Het geslacht Gammarus werd in 1775 door Fabricius opgericht met Cancer pulex Linnaeus, 1758, als een soorttype. In 1928 werd de geslachtsnaam Gammarus door de International Commission on Zoological Nomenclature (ICZM) als naam 493 geplaatst op de officiële lijst van Generieke Namen in de Zoölogie. Gedurende een zeer lange periode werden zowel mariene Gammarusachtige soorten als zoetwatervormen beschouwd als leden van hetzelfde geslacht Gammarus, een mening die nog steeds door vele auteurs wordt ondersteund. Anderen, echter, vonden het noodzakelijk om het geslacht Gammarus in twee verschillende geslachten onder te verdelen, een voor de marine en een voor het zoetwater soorten. Stanko Karaman, 1931, introduceerde de generieke naam Rivulogammarus waarin hij de zoetwaterleden van het geslacht Gammarus omvatte. Stock, 1969 bewees echter dat Rivulogammarus zou moeten worden afgewezen als een soortnaam in overeenstemming met de ICZM. Sket, 1971, richtte het nieuwe geslacht Lagunogammarus op voor de mixohaliene soorten die voorheen in Gammarus waren opgenomen, maar zijn oplossing liet veel twijfel bestaan over de taxonomiepositie van tussenvormen zoals G. duebeni Liljeborg, 1852. De voorgestelde aanpassingen zijn niet overgenomen. Nu in 2018 wordt derhalve voor alle zoet-, zout- en brakwatersoorten nog steeds vastgehouden aan de oudst geldige generieke naam; Gammarus.[2]

Voorkomen in Nederlandse wateren[bewerken | bron bewerken]

Twaalf soorten van het geslacht Gammarus worden in de Nederlandse wateren aangetroffen: Gammarus crinicornis, Gammarus duebeni, Gammarus fossarum, Gammarus insensibilis, Gammarus lacustris, Gammarus locusta, Gammarus oceanicus, Gammarus pulex, Gammarus roeselii, Gammarus salinus, Gammarus tigrinus, en Gammarus zaddachi[3] .

Filmpje Gammarus in de rivier Vrelo

Soorten[bewerken | bron bewerken]

Het geslacht Gammarus omvat de volgende soorten: