Gebruiker:Davv69/Cornelia Toppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kladblok

Deze pagina is bedoeld voor mezelf om een eerste opzet voor een nieuw lemma te maken. Het is niet de bedoeling dat je hier aanpassingen doet. Suggesties kun je beter kwijt op de bijhorende overlegpagina.

Typ de naam in en druk op de knop


Cornelia Toppen
Davv69/Cornelia Toppen
Algemene informatie
Bijnaam Keet Zwenke, Ruige Keet
Geboren 1730
Beekbergen
Overleden 1800
Rotterdam
Land Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Familie
Partner(s) Jan Reijnier Zwenke

Cornelia Toppen (Beekbergen, 1730 - Rotterdam, 6 maart 1800), vooral bekend als Keet Zwenke, was een Nederlandse prinsgezinde vrouw. Samen met de bekendere Kaat Mossel, was Keet Zwenke een van de leidsters van het prinsgezinde volksverzet in 1783 en 1784 te Rotterdam.

Leefsituatie[bewerken | brontekst bewerken]

Keet Zwenke trouwde op 28 oktober 1755 met de Rotterdamse binnenschipper Jan Reijnier Zwenke. Ze kregen vijf dochters en een zoon. Keet Zwenke was een uitdraagster en tapster in het Achterklooster, een Rotterdamse volksbuurt.

Patriotten en prinsgezinden[bewerken | brontekst bewerken]

De jaren tachtig van de achtiende eeuw kenmerkten zich door politieke spanningen tussen aanhangers van stadhouder Willem V en de patriotten, kritische burgers die meer politieke inspraak wilden en de stadhouder verantwoordelijk hielden voor het verval van de Republiek. De patriotten richtten vrijkorpsen op, verenigingen van burgers die zich wapenden, met als doel de macht over te nemen. De orangisten of prinsgezinden waren de tegenhangers van de patriotten en steunden de stadhouder.

De situatie in Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Keet Zwenke en Kaat Mossel speelden een prominente rol bij de opstanden van het Oranjevolk in Rotterdam. Ze kozen de verjaardag van stadhouder Willem V, 8 maart 1783, om openlijk hun steun aan hem te betuigen. In de dagen voor deze verjaardag trok het Oranjevolk langs de huizen van de welgestelde burgerij, eisend dat ze financieel bijdroegen aan de feestkosten. Personen zonder voldoende oranje versiering werden lastiggevallen, wat als bedreigend werd ervaren. Drie dagen na de verjaardagsviering verzochten 113 burgers de magistraten om toestemming om een militie op te richten, omdat de schutterij niet in staat was hun veiligheid te waarborgen.

Aan het begin van 1784 werd de patriottische militie geïntegreerd in de Rotterdamse schutterij. Deze militie werd frequent lastiggevallen door orangistische groepen. In het voorjaar van 1784 escaleerde de situatie, en tijdens een confrontatie in de nacht van 3 op 4 april 1784 verloren vier aanhangers van de stadhouder hun leven.

Arrestatie[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1874 werd Zwenke gearresteerd wegens verdenking van betrokkenheid bij de onlusten. Tijdens haar gevangenschap ondervroeg een onderzoekscommissie haar over haar rol. Ze deelde kosteloos oranje lintjes uit, wat haar verdacht maakte. De commissie vroeg zich af hoe Keet Zwenke, een financieel zwakke vrouw die vaak afhankelijk was van de diaconie, zich de oranje parafernalia kon veroorloven en ze gratis kon verspreiden. Het eindrapport van de commissie suggereerde dat Keet Zwenke en Kaat Mossel mogelijk door de orangistische hofkliek werden betaald. Ondanks dit rapport werd Zwenke op 28 april 1785 vervroegd vrijgelaten, in tegenstelling tot Kaat Mossel. Na haar vrijlating kwam het niet meer tot vervolging.


Zie de categorie Davv69/Cornelia Toppen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

DEFAULTSORT: Categorie:xxxx Categorie:Geschiedenis van Rotterdam Categorie:Orangist in de patriottentijd Categorie:Persoon in de Nederlanden in de 18e eeuw