Gebruiker:Dnlweijers/Kladblokken/Bloed cirkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Afbakening van de bloedcirkel voor een mes

De bloedcirkel, ook wel veiligheidscirkel genoemd, is een term die in Scouting wordt gebruikt om het gebied te beschrijven binnen de straal van de arm- en bladlengte gecombineerd, bij gebruik van een mes, zaag of bijl. Dit gebied kan worden voorgesteld als een bol met een persoon en een scherp instrument in het midden. Vermoedelijk loopt iedereen binnen deze straal risico op letsel. Om letsel bij anderen te voorkomen, wordt het wenselijk geacht om andere personen te allen tijde buiten de kring te houden.

De praktijk van het afbakenen van een bloedcirkel wordt gebruikt voor een aantal activiteiten met scherpe instrumenten, waaronder snijden.

Afbakening[bewerken | brontekst bewerken]

De cirkel wordt gevonden door het mes van het snij-instrument (nooit het handvat) in de hand te houden waarmee wordt gesneden en de arm langzaam in een boog van 360° te zwaaien. Het uiteinde van het handvat markeert de grenzen van de cirkel. Elke persoon of ding binnen deze cirkel wordt geacht het risico te lopen gewond te raken door een slip van het mes.