Gebruiker:Dqfn13/Dorpskerk (Doornspijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Dorpskerk
Kerkgebouw Hersteld Hervormde Gemeente te Doornspijk
Plaats Doornspijk
Gebouwd in 1831
Uitbreiding(en) 1951, 1996
Restauratie(s) 1974
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) A.M. Sorg
Stijlperiode Neoclassicisme
Interieur
Zitplaatsen 1300
Afbeeldingen
De dorpskerk in Doornspijk tijdens een 'doordeweekse' zendingsdienst
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dorpskerk is een zogenaamde Waterstaatskerk uit 1831. Ze wordt gebruikt voor erediensten door de Hersteld Hervormde Gemeente in het Nederlandse dorp Doornspijk. De gemeente telt 1.852 leden en wordt bediend door ds. A.J. Britstra.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste kerk, de Sint-Ludgeruskerk, van Doornspijk werd rond 1100 gebouwd en werd voltooid in het jaar 1473 met de bouw van een gotisch koor. De totale lengte van de kerk kwam op 45,75 meter. In 1584 werd de kerk afgebroken op last van het stadsbestuur van Elburg. Men vreesde dat de vijand (Tachtigjarige Oorlog) er gebruik van zou maken. Herbouw vond plaats in 1592 met een drastische inkorting van het geheel, amper de helft van de oorspronkelijke. In 1652 onderging het kerkje een restauratie. Toen werd een consistoriekamer aangebouwd en werd tegen de binnenzijde van de zuidelijke kerkmuur een grafkelder ingericht. In 1814 sloeg de bliksem in de kerk. De zoldering werd vernield en ook de toren werd geraakt. In het jaar 1825 vond een watersnood plaats rond de Zuiderzee. Dijken braken door en de kerk werd zwaar beschadigd. In het najaar van 1825 sloeg de bliksem in de toren. De kerk met toebehoren en ook een aanliggende boerderij gingen in vlammen op.

Enkele jaren later in 1831, werd de kerk vervangen door een nieuwe, zogenaamde Waterstaatskerk, aan de Zuiderzeestraatweg te Doornspijk. Dit is de huidige dorpskerk van Doornspijk. In 1951 werd de kerk uitgebreid met twee zijvleugels. De gemeente was zodanig gegroeid, dat deze aanbouw een dringende noodzaak werd. De toen bestaande galerij werd verwijderd, omdat men meende dat de uitbreiding van de zijvleugels voldoende was. Dit kostte de nodige hoofdbrekens, daar het orgelfront met pilaren van Monumentenzorg gehandhaafd diende te blijven. Na deze uitbreiding telde het kerkgebouw 960 zitplaatsen. Een structureel tekort aan zitplaatsen was in 1990 de aanleiding voor een uitbreidingsplan. Pas in 1994 gaf de gemeente Elburg toestemming. De achtermuur van het bedehuis verschoof vijf meter naar achteren. Dat leverde naast veel ruimte op de begane grond, ook grotere galerijen op. Het aantal zitplaatsen ging van 960 naar 1.300. In 2004 ging het overgrote deel van de gemeente over naar de Hersteld Hervormde Kerk.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Kerkgebouw in Elburg]] [[Categorie:Waterstaatskerk]] [[Categorie:Protestants kerkgebouw]] [[Categorie:Hersteld Hervormde Kerk]]