Gebruiker:Fectio/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Fectio.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

WABO staat voor N.V. Werkhovense Auto-Bus-Onderneming, afgekort tot WABO te Werkhoven, een dorp ten oosten van Houten. Sinds 1923 kwam er door de massa motorisatie een levendige handel op gang in aanverwante artikelen, zoals autohandel, verkoop van benzine, oliën en vetten, allerhande zaken die een motorvoertuig nu eenmaal nodig heeft. Enkele inwoners van Werkhoven roken ook aan die handel, en staken de koppen bij elkaar, en huurden een garagepand te Werkhoven. In 1931 kochten zij drie autobussen op, en de WABO was een feit. De zaken liepen zo voorspoedig dat men in 1936 het bedrijf van Blom uit Wijk bij Duurstede kon overnemen, en verkreeg daarbij tevens de concessie voor de lijndienst naar Utrecht. Er kwamen een aantal nieuwe bussen in bedrijf, die in de voormalige garage van Blom gestald werden, bovendien was daar in Werkhoven onvoldoende ruimte voor.

De nog jonge WABO verhuisde naar Wijk bij Duurstede, en kon aldaar beter tot ontwikkeling worden gebracht. De naam zou nu ook Wijksche Auto-Bus Onderneming kunnen heten, maar of dat echt gebeurd is weet ik helaas niet zeker, volgens mijn info bleef de tenaamstelling onveranderd in Werkhovense.

Vooral de jaren vijftig en zestig beleefde de WABO goede tijden, er werd voortdurend geïnvesteerd, bijv. nieuwe garage te Wijk bij Duurstede, maar ook weer een nieuw pand in Werkhoven.

Per 1 januari 1961 beschikte het wagenpark over 40 bussen, bestaande uit de merken DAF, Diamond, Ford, Mercedes en Volvo, allen met een carrosserie van Domburg, met uitéénlopende bouwjaren van 1948 tot en met 1960. In dat jaar reed men de lijn vanuit Wijk naar Utrecht, en van Wijk naar Doorn

De WABO sloot zich aan bij de Stichting Coordinatie Autovervoer Personen (CAP) gevestigd te Schoonhoven.

Het eens zo bloeiende bedrijf kreeg zware klappen te verwerken. Het groeiende particuliere autobezit speelde het bedrijf parten. Men moest het bedrijf inkrimpen om te kunnen overleven, maar als dan de subsidiekraan wordt dichtgedraaid, wordt daarmee de WABO de nek omgedraaid.

In 1982 werd de WABO opgenomen in het veel grotere Centraal Nederland.