Gebruiker:Fien Logghe/Zandbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze pagina is bedoeld als een verzamelpagina voor allerlei informatie. Op dit moment ben ik bezig met een nieuw project. Verdere info vind je hier. Tips en opmerkingen zijn altijd welkom op de overlegpagina.

Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de projectgroep en de opdrachtgever[bewerken | brontekst bewerken]

Brief naar opdrachtgever[bewerken | brontekst bewerken]

Dag meneer Dedecker,

Ik contacteer u in verband met onze opdracht voor Pers & Communicatie. Normaal gezien contacteerde meneer Benedict Wydooghe u al in verband met deze opdracht. Wij, Fien Logghe en Olivier Bloeyaert, kregen namelijk de opdracht om voor jullie project, waarbij studenten van jullie school naar het buitenland gaan, een persactie uit te voeren. Concreet houdt de opdracht in dat wij een persdossier aanmaken met een kort persbericht, een uitgebreid artikel, diverse bijlagen zoals contactpersonen en deelnemers, en 12 foto's en/of video van 1 minuut die het project visualiseert. Vervolgens verzamelen we persadressen en mogelijke sociale media waar wij jullie project bekend kunnen maken.

Om van start te gaan, is het eerst en vooral belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over jullie project. Hierbij de vraag of het mogelijk zou zijn om u een bezoek te brengen zodat u het project kan toelichten.

Dit zijn twee datums waarop wij beschikbaar zijn, mits ons druk uurrooster:

- Woensdag 14 maart om 17u

- Donderdag 15 maart om 17u

Als voor u geen van de voorgestelde datums past, twijfel dan niet om zelf een data voor te stellen.

Zou u ook de locatie van onze afspraak kunnen toelichten?


Met Vriendelijke Groeten,


Fien Logghe en Olivier Bloeyaert,

3 Bachelor Sociaal Cultureel Werk

Katho - Departement Ipsoc

In het kader van 'Pers & Communicatie'


Verslag samenkomst 16 maart 2012[bewerken | brontekst bewerken]

Na een vriendelijke ontvangst, namen we met zijn allen plaats in een klaslokaal. Stijn, Kristof en Elleny (die wat later kwam) vertelden enthousiast hun verhaal terwijl het 5e jaar Mechanische vormgevingstechnieken oefeningen oplosten op de computer.


Geschiedenis

Het begon allemaal toen Kristof en Stijn in mei 2011 samen op de trein richting huis begonnen te ‘fantaseren’. Ze kwamen namelijk tot de conclusie dat het PTI in Kortrijk nog nooit naar het buitenland trok om daar praktische dingen te realiseren. Voor hen leek het namelijk interessant voor de leerlingen die een praktische richting volgden om ook echt eens iets praktisch te gaan realiseren in projectvorm.

Dit idee bleef niet onaangeroerd. Na een zoektocht van ‘wie-wat-waar’ kwamen ze met inbreng van ‘Oekraïne werkgroep vzw’ tot het land Oekraïne. Oekraïne werkgroep vzw (ook gekend als Oekraïne werkgroep Brugge) coördineert onder andere het ‘Pand 66’. Dit is een winkel in Oekraïne die allerhande materiaal verkoopt waarvan de opbrengst naar hun projecten gaat. Hun lopende projecten focussen zich op hulpbehoevende bejaarden, weeskinderen, studentenstudies, ziekten en gehandicapten. Oekraïne werkgroep vzw richt zich voornamelijk op het aanbieden van faciliteiten. Hier kwam het idee van Kristof en Stijn van het PTI om het weeshuis in Lavriv te renoveren. Dit richtte zich namelijk iets meer naar de praktische kant, wat hun intentie was. De werkgroep zelf was zeer enthousiast over dit idee. Zo vulde nieuw bloed hun organisatie aan en was de technische kant meer dan welkom. Tegelijk staan de studenten van het PTI onafhankelijk van de Oekraïne werkgroep vzw en hun projecten door deze andere aanpakwijze. Deze zelfstandigheid sprak hen wel aan. Aan de andere kant steunt de Oekraïne werkgroep vzw de studenten volledig in wat ze doen en is het voor de studenten aangenaam om eenmaal in Oekraïne gekende gezichten te zien van de Oekraïne werkgroep vzw. De vzw is ook een belangrijke bron van informatie geweest over het land omdat ze daar al sinds 2008 vertroeven. Elleny sloot aan bij Kristof & Stijn hun idee en samen werkten ze de plannen verder uit.

Het concept was er, de plaats was er, de samenwerking was er, de slaagkansen waren er, maar nu moest de directie worden overtuigd. In september 2011 legden Stijn, Kristof en Elleny het project voor aan de directie. Om hun kansen voor de goedkeuring te laten stijgen, namen ze Vakoverschrijdende Eindtermen (afk. VOET) mee in hun presentatie. De jongeren die mee werken aan het project zouden namelijk met allerlei dingen in contact komen. Op vlak van cultuur kwamen ze met andere religies in contact, op wiskundig/economische vlak met andere valuta’s, op vlak van taal met Russisch, op vlak van geografie met ander landschappen en gebouwen,… Hiernaast wordt er van de leerlingen verwacht dat ze achteraf verschillende opdrachten uitvoeren zoals bijvoorbeeld een stuk tekst over hun reis schrijven in het Nederlands, Engels en Frans, een PowerPoint & filmpje maken in het kader van ICT,… Specifiek voor de twee klassen (Mechanische vormgevingstechnieken & Elektro-Technieken) bevindt het interessantste aspect zich natuurlijk op het vlak van elektriciteit. Hoe beleeft men in Lavriv de voorzieningen van de elektriciteit? Naast deze Vakoverschrijdende Eindtermen stond de praktische uitvoering centraal. De leerlingen bereiden door het werken aan het weeshuis hun competenties uit op vlak van praktijk.

Iets waar Stijn, Kristof en Elleny bang voor waren, was het feit dat zoiets nog nooit was georganiseerd in hun school en dat de directie daarom misschien zou terugdeinzen. In tegendeel, de directie ging zonder twijfelen akkoord met het hele project. Een hele opluchting voor Stijn, Kristof en Elleny die al veel energie hadden gestopt in de voorbereidingen.

De volgende stap was de ouders overtuigen. Hun kinderen zouden namelijk een grote week weg zijn van thuis in een materieel achtergesteld land met weinig voorzieningen. Het bange afwachten van Stijn, Kristof en Elleny bleek voor niets nodig want de ouders stonden direct volledig achter het project.

Toen deze inhoudelijke materies op hun plooi vielen, kwam de volgende stap in het proces. Het financieel kaartje werd opgemaakt en er werd gebrainstormd om deze financiële kost op te vangen. Uiteindelijk organiseerden de studenten een spaghettiavond ten voordele van het project. De opbrengsten van deze spaghettiavond waren hoog boven het verwachte bedrag. Hierdoor kon de hele reis worden gefinancierd door deze spaghettiavond, op de vlucht na. Met de ouders werd overeengekomen dat ze de vlucht zelf betaalden. De leerlingen en drie begeleiders hun verblijf inclusief eten etc. was dus volledig gefinancierd door deze spaghettiavond. De praktische werkinstrumenten om het weeshuis te renoveren nog niet.

Met de info van de Oekraïne werkgroep vzw over het weeshuis, wist het PTI welke materialen ze moesten meedoen om het weeshuis te renoveren. Ze zouden zich voornamelijk moeten bezig houden met de elektriciteit, schilderwerk, onderhoudswerken, opfleuren van de kamers,… Er werden ook kleren verzameld voor de weeskinderen. Na het opmaken van deze materialenlijst schreven ze verschillende sponsors aan. Stijn, Kristof en Elleny verzamelden uiteindelijk rond de 47 sponsors waardoor de materiaalaankoop mogelijk werd.

Nu was de volgende vraag: ‘Hoe al dit materiaal naar Oekraïne krijgen?’ Aangezien de leerlingen met de vlieger gingen, konden ze moeilijk het materiaal meenemen. Uiteindelijk kwam de Oekraïne werkgroep vzw met een voorstel. Zij zouden met vier wagens rijden naar Lavriv. Het materiaal kon mee in deze vier wagens. Oekraïne werkgroep vzw rijdt jaarlijks 4 tot 5 maal met een 20 tonner naar Oekraïne met allerhande materiaal. Jammer genoeg moest er net geen camion naar Oekraïne, anders zou het materiaal in de camion worden geplaatst. De vier wagens zullen de leerlingen ook aan het vliegveld ter plaatse opwachten. Dit vinden Stijn, Kristof en Elleny zeer aangenaam aangezien iedereen er Russisch spreekt, alhoewel ze zelf een tolk bijhebben. Op die manier zien ze ook bij het aankomen bekende gezichten.

Doorheen het schooljaar werden nog diverse ouderavonden georganiseerd zodat iedereen goed geïnformeerd was. De ouders kregen een boekje mee met alle informatie. De leerlingen krijgen tijdens de reis een werkboekje van Stijn, Kristof en Elleny die ze moeten bijhouden in het kader van de Vakoverschrijdende Eindtermen.

De leerlingen, samen met de drie begeleiders en de tolk, vertrekken vrijdagmorgen 23 maart om 4u45 met de trein vanuit Kortrijk naar het vliegveld. Om 14u35 komen ze, via Praag, aan in Lviv. Dan rest hen nog een 80 km lange autoreis naar Lavriv. Op maandag 2 april om 15u10 vertrekken ze vanuit Lviv en komen uiteindelijk om 23u49 aan in Kortrijk station.

Het enige waar er nog onduidelijkheid over bestaat zijn de papieren. Ook al regel je hier alles, aan de grens van Oekraïne moet alles opnieuw gebeuren. Voor de leerlingen vormt dit geen probleem aangezien ze met de vlieger gaan. De vier wagens daarentegen zullen weliswaar een lange tijd worden opgehouden aan de grens. Hopelijk zullen ze tijdig worden doorgelaten zodat ze op tijd aan het vliegveld arriveren om de leerlingen op te wachten.


Praktisch

Volgende tijdlijn verduidelijkt de komende weken.

Data Gebeurtenis
23 maart tot 2 april Reis leerlingen naar Lavriv
2 tot 20 april Paasvakantie leerlingen
20 en 21 april Opendeurdagen PTI met standje Oekraïne
22 april tot ... Les leerlingen


Onze (voorlopige) planning:

Data Gebeurtenis Extra
24 maart tot 2 april Persmap samenstellen en persadressen verzamelen
3 en 4 april Persmap aanvullen met foto's van de leerlingen Omdat de leerlingen Paasvakantie hebben, kunnen we jammer genoeg niet langsgaan om zelf foto’s te trekken. We verzamelen wel foto’s tijdens de opendeurdagen. Aanvullend vermelden we in de persmap de data van de opendeurdagen en dat er een standje omtrent Oekraïne zal zijn.
5 april D-day: Persmap versturen naar de persadressen en artikels plaatsen op sociale media
20 en 21 april Opendeurdagen PTI met standje Oekraïne, Foto's trekken en beelden schieten voor het filmpje Op deze dag hopen we focus wtv te hebben kunnen bereiken zodat ze langskomen om de leerlingen te interviewen. Ons eigen filmpje is bedoeld om dan op sociale media te posten. Ook de leerlingen zelf zullen dit filmpje enorm appreciëren en door hun eigen netwerken zal het hopelijk een brede weg afleggen doorheen het internetlandschap.
22 april tot ... Productie filmpje, Lavriv op Wikipedia, verslaggeving bereikte media,…


Dit is de globale planning. Ze is dus nog onderhevig aan kleine veranderingen.


Andere

  • We kunnen voor het samenstellen van de persmap quotes verzamelen door middel van een Facebook groep waar we alle deelnemende leerlingen op uitnodigen. Ze kunnen er dan korte quotes plaatsen over hun ervaringen met het project die wij kunnen gebruiken in de persmap. Dit doen we wegens het moeilijk kunnen bereiken van de leerlingen in de Paasvakantie.
  • Op facebook en Twitter is het project terug te vinden onder ‘pti.renevation.team’.
  • Het PTI heeft ook een blog, namelijk www.bloggen.be/PTI_RTO . Hierop kunnen we dus ook een artikel plaatsen.
  • Aansluitend kreeg ik nog een digitaal mapje mee op mijn USB-stick met daarin twee groepsfoto’s, het logo van het project, het werk- en infoboekje voor de leerlingen en de deelnemerslijst.
  • Het wordt een hele uitdaging om informatie te vinden over ‘Lavriv’. Google Maps kent het ‘gehucht’ zelfs niet. Elleny toonde mij een Engelstalige reisgids waar ze het gehuchtje in terugvond. ‘Travelguide Oekraine’ van 2008.

Tussen mijzelf en Olivier[bewerken | brontekst bewerken]

Van onze eerste vergadering werd een verslag gemaakt door Olivier. Dit kan je hier vinden.


Verslag 29 maart 2012 Pers & Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanwezig: Olivier Bloeyaert & Fien Logghe

Overzicht gedaan werk

  • Persbericht opgesteld (Olivier)
  • Kort Persbericht opgesteld (Olivier)
  • Persadressen verzameld (Olivier is hiervoor naar het stadhuis te Kortrijk geweest)
  • Info opgezocht over Lavriv (Olivier en Fien)
  • Mail gestuurd naar Leerkrachten om eventueel info mee te brengen over Lavriv uit Lavriv (Fien en Olivier)
  • Lijst met contactpersonen opgesteld (Fien)
  • Blog gelezen en quotes/foto’s van de leerlingen uitgehaald (Fien)


Wat moet nog gedaan worden

  • Foto’s verzamelen (bij terugkomst studenten)
  • Contactlijst uitbereiden/afwerken
  • Quotes verzamelen op Facebook
  • Info over Lavriv op Wikipedia plaatsen
  • Persmap helemaal afwerken tot in de details, m.a.w. verzendingsklaar maken. Dit alles eerst ter controle naar de leerkrachten sturen.
  • Lijst met sociale media opstellen waar we ons artikel/filmpje kunnen posten