Gebruiker:Fvp81

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bolata
Natuurgebied
Fvp81 (Bulgarije)
Fvp81
Situering
Land Bulgarije
Locatie Kavarna
Coördinaten 43° 23′ NB, 28° 28′ OL


Bolata (Bulgaars: Болата) is een kleine baai en natuurreservaat aan de Noord-Bulgaarse Zwarte Zeekust.

Bolata is een plaats gelegen in de gelijknamige baai en maakt deel uit van het Kaliakra-reservaat. Het ligt in het noordelijke deel van de Bulgaarse Zwarte Zeekust, nabij het dorp Bulgarevo en vlakbij een voormalig militair station.

Het gebied is een waterrijk gebied dat van groot belang is voor enkele zeldzame plant- en diersoorten. Het zandstrand is van natuurlijke oorsprong. Een kleine rivier heeft een smalle kloof gecreëerd en mondt uit in het moeras "Bolata" (Bolata Meer) met een oppervlakte van 23 ha, bedekt met een enorme massa riet. De kalksteenrotsen in het gebied zijn rood van kleur, waardoor er ijzeroxiden in de klei ontstaat die hun scheuren opvullen. De baai maakt deel uit van het beschermde gebied Natura 2000 Kaliakra Complex.[1]

Bolata-baai[bewerken | brontekst bewerken]

Bolata in de provincie Dobritsj

De baai van Bolata ligt aan de noordelijke rotsachtige kustlijn van de Bulgaarse kust. Het ligt 3 km ten noorden van de landtong Kaliakra. De dichtstbijzijnde nederzettingen zijn het dorp Bulgarevo op ongeveer 5 km afstand en de stad Kavarna op 13 km naar het westen.[2]

De plek is een kleine baai met een halfronde vorm, met een zandstrand. Dit alles bevindt zich tussen baksteenkleurige hoge kliffen aan het einde van een rotsachtige kloof.

Deze baai is de enige toegankelijke plek waar de zee kan worden bereikt, tussen de kilometerslange kliffen die zich noordwaarts en zuidwaarts uitstrekken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de grotten rondom worden overblijfselen gevonden van een oude nederzetting die dateert uit de 4e eeuw voor Christus. In het gebied van Bolata werd ook een Maltezer kruis gevonden dat getuigt van de buitenlandse handelsrelatie van het Tweede Bulgaarse Rijk met de Republiek Venetië en Genua.

Tijdens het communistische regime werd aan de rechterkant van de kloof boven de baai een uiterst geheime basis gebouwd. Er wordt gesproken over een telefoonkabel die hier begon en door zee tot in de Sovjet-Unie liep. De halfverlaten gebouwen en een uitkijktoren zijn tegenwoordig te zien op het plateau rond Bolata.

Het reservaat[bewerken | brontekst bewerken]

Roerdomp ( Ixobrychus minutus )
IJsvogel ( Alcedo atthis )

In de lucht van de Bolata-baai passeert de zogenaamde Via Pontica, 1 van de hoofdwegen (van noord naar zuid) van de trekvogels. Bolata is het enige reservaat in Bulgarije dat een zeegebied op zijn grondgebied omvat. Veel interessante soorten maken hier hun nest. Onder hen zijn:

In het gebied van Kaliakra en Bolata kan vaak de gewone dolfijn (Delphinus delphis) worden gezien.

Van de kruidachtige soorten worden gewone gember, knolbeemdgras, riet, andere granen en andere gevonden. Kenmerkend voor het gebied zijn struiken, vaste planten en meer.

Er worden verschillende soorten amfibieën en reptielen aangetroffen, zoals beschermde soorten Syrische knoflook, bruine pad en puntige schildpad.

Boven het meer loopt de Via Pontica, een van de grootste luchtwegen van trekvogels in heel Europa. Daarom kunnen in de baai nestelende of passerende watervogels worden waargenomen - een kleine waterstier, een kleine duiker, een stern, een grote aalscholver, een rivierstern, een witstaarteend en andere soorten eenden en ganzen.

Scheuren en nissen zijn belangrijke leefgebieden voor vleermuizen en steppezoogdieren, die typisch zijn voor het gebied. Gewone dolfijnen kunnen worden waargenomen in de wateren nabij de baai[3]

Cultuur en toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de hierboven vermelde overblijfselen werden er ook steencirkels, offerstenen, rotsgrotten en woningen gevonden. Het strand staat ook algemeen bekend als duiklocatie. Een steil pad naar het noorden stijgt naar de top van de rotswand en biedt uitzicht over de hele kloof.

Tegenwoordig is het strand populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen omwille van het fijne zand en ondiepe water.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]


[[Categorie:Natuurgebied in Bulgarije]] [[Categorie:Bulgarije]]

  1. "Болата", Уикипедия (in Bulgaars), 2019-10-21, bezocht 2019-10-21
  2. Bolata Bay Near Cape Kaliakra. Geraadpleegd op 24 August 2013.
  3. "Болата", Уикипедия (in Bulgaars), 2019-10-21, bezocht 2019-10-21