Tweede Bulgaarse Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Второ българско царство
 Eerste Bulgaarse Rijk 1185 – 1396 Ottomaanse Rijk 
Coat of arms of the Second Bulgarian Empire.svg
Kaart
Campaigns of Ivan Assen II.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Veliko Tǎrnovo
Talen Bulgaars
Religie(s) Oosters-orthodox

Het Tweede Bulgaarse Rijk (Bulgaars: Второ българско царство, Vtorо Balgarskо Tsarstvo) was een middeleeuws Bulgaarse staat die bestond tussen 1185 en 1396 of 1422.[1] Het Tweede Bulgaarse Rijk, dat de opvolger was van het Eerste Bulgaarse Rijk, bereikte zijn hoogtepunt onder de koningen Kaloyan van Bulgarije en Ivan Asen II van Bulgarije. Hierna verloor het rijk geleidelijk zijn macht, voordat het koninkrijk veroverd werd door het Ottomaanse Rijk aan het einde van de veertiende eeuw.

Tot 1256 was het Tweede Bulgaarse Rijk een grote macht op de Balkan.[2] Het versloeg het Byzantijnse Rijk in een aantal veldslagen. In 1205 werd het Latijnse Keizerrijk verslagen bij de Slag bij Adrianopel onder leiding van keizer Kaloyan van Bulgarije. Diens neef Ivan Asen II van Bulgarije versloeg het Despotaat Epirus waarmee het Bulgaarse Rijk zijn machtspositie op de Balkan herstelde. Het Rijk verloor zijn macht door de invallen van de Mongolen, Byzantijnen, Hongaren en door interne twisten en opstanden. In de late veertiende eeuw en de vroege vijftiende eeuw werd het rijk overrompeld door de Ottomanen. De economie werd vernietigd, grote gebieden werden verwoest en de Bulgaarse adel werd vermoord.

Het Tweede Bulgaarse Rijk hield op te bestaan na de Slag bij Nicopolis in 1396 en werd een deel van het Ottomaanse Rijk. Constantijn II (1396-1422) had enkel de titel maar geen land.

Zie ook[bewerken]

Eerste Bulgaarse Rijk