Naar inhoud springen

Gebruiker:Gerritse/zandbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

concept artikel

punten van kritiek op de hedendaagse psychiatrie Vanuit diverse organisaties (namen: …) en met name ook vanuit spontaan ontstane verenigingen van slachtoffers van psychiatrische behandeling wordt kritiek geuit op de psychiatrie. De kritiek beslaat een breed spectrum met als één uiterste een mild bezwaar tegen een enkel aspect van een bepaalde psychiatrische behandeling tot als ander uiterste de totale afwijzing van de hedendaagse psychiatrische principes en intenties. De invloed van de meeste kritische individuen en groepen is beperkt; zij publiceren vooral via internet. Eén groep (CCHR, een internationale organisatie met locale vestigingen in diverse landen) is in staat sommige hoge nationale overheden te bereiken, met name in de VS.

Onderwerpen van kritiek zijn (in willekeurige volgorde):

Psychiatrie is niet gebaseerd op eenduidige wetenschappelijke feiten of onbevangen onderzoek. Critici duiden psychiatrie aan als zijnde een pseudowetenschap. Het psychiatrisch handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, huidige versie DSM-IV, staat in deze kringen bloot aan hevige kritiek.

Psychiatrie zou krachtig gestuurd worden door de financiële belangen van de farmaceutische industrie, met wederzijds voordeel.

Het gewelddadige verleden van de psychiatrie: lobotomie, elektroshock en op pijn, dwang, straf en chantage gebaseerde behandelingen.

Genoemde handelwijzen, behalve - waarschijnlijk - lobotomie, zijn ook heden in diverse landen, ook in de geciviliseerde wereld, nog aan de orde van de dag.

De hedendaagse breed toegepaste behandeling met psychofarmaca. Volgens critici zouden deze slechts werken omdat ze het algemene niveau van vitaliteit van de patiënt omlaag brengen en/of gevaarlijk zijn omdat de exacte werking niet bekend is. Door diverse nationale overheidsorganisaties (bijvoorbeeld de Amerikaanse FDA) en door de Verenigde Naties (september 2005) zijn inmiddels waarschuwingen voor een aantal veel gebruikte psychofarmaca uitgebracht. CCHR claimt dat dit slechts gebeurde na hun lange en continue aandrang. De aandacht vanuit de beroepsgroep voor alternatieve behandeling is minimaal.

Behandeling met psychofarmaca dient lang volgehouden te worden, omdat de oorzaak van een probleem niet wordt opgelost. Dit helpt niet om de verdenking van de invloed van de farmacie weg te nemen. Permanente medicatie is duur.

De invloed op de samenleving zou negatief uitwerken. Zo worden genoemd de negatieve effecten op de kwaliteit van het onderwijs (bijvoorbeeld het ontstaan en de toename van ADHD), en beïnvloeding van de wetgevende en rechterlijke macht. Bijvoorbeeld door behandeling van individuen te bepleiten, zonder tussenkomst van een rechter (bijvoorbeeld in het onderwijs of bij TBS)

Sommige kritische groepen beschuldigen de hoofdstroom der psychiatrie ervan van een wetenschap van de ziel te verworden tot een puur mechanistisch systeem om het individu onder controle te brengen via grootschalige medicatie.


Lijst van waarschuwingen m.b.t. psychofarmaca[bewerken | brontekst bewerken]

De lijst heeft enige weken hier ter inzage gestaan; nu verwijderd omdat hij niet langdurig binnen Wikipedia past. De belangstellende vervoege zich op het internet waar deze informatie voorhanden is.