Gebruiker:Gertjanbr/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Gertjanbr.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Een actieve galactische nucleus (AGN) is een compacte regio in het centrum van bepaalde galaxieën. Het heeft een veel hogere lichtkracht in bepaalde delen van het elektromagnetische spectrum, mogelijks zelf het gehele spectrum, ten opzichte van zijn gastgalaxie. Een sterrenstelsel met een AGN noemen we een Actief galaxie. De straling van een AGN is afkomstig van accretie van massa door een supermassief zwart gat. AGN zijn de meest lumineuze persistente bronnen van elektromagnetische straling in het universum.

Structuur van een actieve galactische nucleus[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een lange tijd is gepleit dat een AGN gedreven moet zijn door massa-accretie in een zwart gat met een massa van 106 tot 1010 keer de solaire massa. Accretie kan een een heel efficiënte conversie van mechanische energie naar stralingsenergie garanderen. Dit kan de heel hoge lichtkracht van actieve galactische nuclei verklaren. Door zijn extreem hoge massa heeft het zwarte gat ook een hoge Eddingtonlimiet. Dit moet de persistentie van de straling verklaren.


Koptekst[bewerken | brontekst bewerken]