Gebruiker:Haaftjlv/AdamSchiff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Adam B. Schiff, Framingham (Massachusetts), V.S., 22 Juni 1960 is een Amerikaanse jurist en politicus van de Democratische Partij.

Schiff vertegenwoordigde als lid van het Huis van Afgevaardigden vanaf 2001 het 29ste en sinds 2013 vertegenwoordigt hij het 28ste Congresdistrict van de Californië (staat). Na zijn rechtenstudie aan de Stanford University en de Harvard University was hij werkzaam als advocaat. Van 1996 tot 2001 was hij lid van de Senaat van Californië (staat).

Tijdens de verkiezing voor het Huis van Afgevaardigden in 2000 versloeg Schiff de zittende Republikeinse afgevaardigde James E. Rogan en nam hij in januari 2001 zitting in het federale Congres. Sindsdien werd hij bij de elke twee jaar volgende verkiezingen herkozen in het Huis, vaak bij gebreke aan serieuze tegenkandidaten. Tijdens de tussentijdse Congresverkiezing van 6 november 2018 werd hij weer herkozen, hetgeen betekent dat zijn nieuwe zittingsperiode als medewetgever aanvangt op 3 januari 2019.

Schiff is lid van de Juridische commissie en de Selectiecommissie voor Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. Als prominent partijlid speelt Schiff een belangrijke rol in de onderzoeken naar de mogelijke samenwerking van het campagneteam van Donald Trump en Russische autoriteiten om de presidentsverkiezing van 2016 te beïnvloeden. Nu de Democratische Partij op 6 november 2018 de meerderheid in het Huis van afgevaardigden heeft veroverd is het vrijwel zeker dat Schiff voorzitter wordt van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden en dat hij de leiding zal krijgen over de onderzoeken naar de vermeende connectie van de Trum campagne met Rusland.

Huis van Afgevaardigden (2001 - nu)[bewerken | brontekst bewerken]

Congreslid Schiff hield zich als parlementariër intensief bezig met o.a. a. de invasie in Irak in 2003; b. de erkenning van de Armeense genocide; c. hervorming van de campagnefinanciering; d. het terugdringen van helicopterlawaai in de regio Los Angelos [1].; e. de hervorming van het inlichtingenwerk en versterking van de beveiligingsdiensten [2].; f. De Aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi op 11-09-2012; g. de persvrijheid; h. de Saoedisch-Arabische geleide interventie in Jemen; i. de bestrijding van Islamitische Staat en j. de dreiging van het regiem van Noord-Korea.

Vermeende connectie Trum campagne met Rusland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 april 2017 verscheen Schiff, als prominent lid van de Selectiecommissie voor de Inlichtingendiensten van het Huis, belast met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016, in het CNN -programma State of the Union. Tijdens het breedvoerige interview spraken Schiff en host Jake Tapper over het verzoek van Michael Flynn om immuniteit, Schiff's en Devin Nunes's gescheiden raadplegen van Witte Huis- documenten, Trump's beschuldigingen over het afluisteren van telefoons in de Trump Tower, en Nunes' klaarblijkelijk nauwe band met het Trump Witte Huis. Tapper vroeg Schiff of er bewijs was van samenzwering tussen Donald Trump en Rusland. Schiff antwoordde: "Ik denk niet dat wij iets definitief kunnen zeggen over dit punt. We zijn nog in een heel vroeg stage van het onderzoek. Het enige dat ik kan zeggen is dat het onverantwoordelijk voor ons zou zijn om dit niet tot op de bodem uit te zoeken". Tapper vroeg: "Denkt u dat voorzitter Nunes meewerkte aan een poging om de onbewezen telefoontap-claim van de president op de een of andere manier staande te houden." Schiff antwoordde:" Het is zeker een poging om af te leiden en de oorsprong van de materie en de hand van het Witte Huis te verbergen. De kwestie is, natuurlijk, waarom? En ik denk dat het antwoord op de vraag is dat deze poging om het Congres in andere richting te manoeuvreren, in wezen zeggen wil, kijk niet naar mij, kijk niet naar Rusland, er is naar niets te zien". Enkele dagen later verschoonde Nunes zichzelf als leider van het onderzoeksteam, terwijl de Ethische Commissie van het Huis onderzoek deed naar de vraag of hij vertrouwelijke informatie had onthuld.

Op 23 juli 2017 verklaarde Schiff in het programma "Meet the Press": "Uiteindelijk moeten wij vaststellen dat onze president niet in zijn eigen persoonlijke belang opereert en ook niet omdat hij bezorgd is vanwege wat de Russen over hem zouden kunnen hebben. Het is nu eenmaal het belangrijkste wat hij in het beste Amerikaanse belang doet. Het feit dat wij daar vragen bij zetten is op zichzelf al schadelijk.[3].

De volgende ochtend verwees president Trump via twitter naar Schiff als "Sleazy Adam Schiff", "het bevooroordeelde Congreslid dat naar Rusland kijkt". Trump noemde voorts het onderzoek naar de Russische inmenging "het excuus van de Democraten voor de verloren verkiezing", waarop Schiff via twitter antwoordde, dat het commentaar van de president "beneden de waardigheid van diens ambt was".

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Schiff en zijn vrouw Eve hebben twee kinderen.

Hij heeft deelgenomen aan talrijke duursport-evenementen, waaronder triathlons en marathons. Schiff was het enige Congreslid dat deelnam aan de openings-thriathlon 2010 in Washington D.C. en nam daarna deel aan andere wedstrijden in o.a. Philadelphia, New York City en Malibu.

In 2014 was Schiff het eerste Congreslid dat deelnam in de AIDS/LifeCycle, een zevendaagse liefdadige wielerwedstrijd van San Francisco naar Los Angeles om bewustzijn en gelden bijeen te brengen voor het bestrijden van HIV en AIDS.

Schiff is veganist.