Naar inhoud springen

Gebruiker:Haaftjlv/Trump^Covid-19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Lemma DONALD TRUMP par. Covid-19

Covid-19 pandemie[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2019 deed zich een wereldwijde uitbraak van een nieuwe coronavirus-epidemie voor, die het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. Het onbekende, zoönotische virus, dat de naam Covid-19 kreeg, verspreidde zich in enkele weken over de wereld. De eerste besmetting in de V.S. werd vastgesteld op 20 januari 2020. Op 31 januari kondigde minister van Volksgezondheid Alex Azar een gedeeltelijk inreisverbod af versus niet-Amerikanen, die vanuit China naar de V.S. wilden reizen. Dit verbod werd op 2 februari effectief.[1]

President Trump reageerde traag op de pandemie. Hij wuifde de eerste alarmsignalen van ambtelijke gezondheidsdeskundigen en zijn minister van Volksgezondheid Azar weg. Waarschuwingen over de openbare gezondheid negeerde hij , terwijl hij zich in plaats daarvan concentreerde op de economische en politieke gevolgen van de uitbraak.[2] Hij bleef claimen dat er binnen enkele maanden een vaccin te verwachten was, ondanks dat officiële instanties, als het ministerie van Volksgezondheid (HHS) en Centrum voor Ziektepreventie (CDC) hem herhaaldelijk verzekerden dat het een jaar tot anderhalf jaar vergt om een veilig vaccin te ontwikkelen . Ook klopte Trump de beschikbaarheid van testmateriaal voor het virus - tegen beter weten - op, claimend dat "iedereen die een test wenst een test kan krijgen", terwijl de aanwezigheid van testmateriaal zeer ontoereikend was. Op 6 maart 2020 tekende Trump de Coronavirus Preparedness and Response Supplemental Appropriations Act, waarin 8,3 miljard dollar werd uitgetrokken voor een noodfonds t.b.v. federale instanties. Op 13 maart werd zijn gedeeltelijk inreisverbod effectief voor reizigers uit het grootste deel van Europam.[3] Ook richtte hij zich voor het eerst in een serieuze toespraak vanuit het Oval office tot het Amerikaanse volk over het “verschrikkelijke” virus. Hij benadrukte daarbij dat er geTijdens Medio maart, hield Trump, vergezeld van medische experts en Witte Huis-medewerkers persconferenties, die zich soms genoodzaakt zagen hem tegen te spreken wanneer hij niet gevalideerde behandelingen of medicaties aanprees. Tijdens deze Trump roemde hij zijn eigen behandeling van de pandemie regelmatig en bekritiseerde hij zijn rivaal presidentskandidaat Joe Biden en leden van het pers-korps van het Witte Huis. Op 16 maart erkende de president voor het eerst dat de pandemie niet onder controle was en dat er maanden van ontwrichting van het dagelijks leven en een recessie op komst zouden kunnen zijn. [4] Op 3 april maakte Trump bekend dat de federale overheid budgetten uit de CARES Act ging benutten om ziekenhuizen te betalen voor onverzekerde patiënten, die geïnfecteerd waren door het coronavirus. Veel kritiek oogstte hij bij de media, gezondheidsexperts, de World Health Organization (WHO), en de Chinese overheid voor zijn herhaalde gebruik van de termen "Chinese virus" en "China virus" in plaats het Covid-19-virus of coronavirus.

Begin april, toen de pandemie verergerde en hij onder druk kwam te staan vanwege de aanpak van zijn kabinet, weigerde Trump geen enkele fout toe te geven. In plaats daarvan stelde hij de media, Democratische gouverneurs, het kabinet-Obama, China, en de WHO in gebreke. Medio april 2020 begonnen enkele nationale nieuws-netten hun live-verslag van de persconferenties te beperken. De Washington Post berichtte dat "propagandistische en onjuiste" verklaringen van Trump zo afweken van feitelijke uitspraken van leden van de Coronavirus task force, in het bijzonder van coronavirus-coördinator Deborah Birx en top-expert Dr. Anthony Fauci.

De dagelijkse briefings van de Taskforce stopten eind april, na de keer dat Trump de gevaarlijke suggestie aan zijn gehoor deed om zich met bleekwater te injecteren ter bestrijding van het coronavirus, een idee dat op scherpe veroordeling door medische professionals stuitte.[5]

Op 22 april tekende Trump een decreet om enkele vormen van immigratie naar de Verenigde Staten te beperken. In april 2020 organiseerden enkele aan de Republikeinse partij verwante groepen anti-lockdown protesten tegen de overheidsmaatregelen tegen de pandemie. Trump moedigde deze protesten op twitter aan, ondanks dat de door hem op de korrel genomen staten zelf niet voldeden aan de voorschriften voor versoepeling van het kabinet-Trump. Aanvankelijk steunde hij, het later bekritiseerde plan van gouverneur Brian Kemp van Georgia om een aantal niet-vitale bedrijven te heropenen. In de loop van het voorjaar bleef hij voortdurend aandringen beperkingen op te heffen om de schade aan de economie van het land te verminderen. Ondanks de gelijktijdige verheviging van de verspreiding van de pandemie in de V.S., leidde Trumps prioriteit voor de economie ertoe dat de vergaderingen van de Coronavirus taskforce eind mei sterk af namen.

Maandenlang weigerde Trump tijdens zijn persconferenties en publieke optredens een mondkapje te dragen, zulks in strijd met het consigne van zijn kabinet in april 2020, dat alle Amerikanen in het openbaar mondkapjes moesten dragen. Rond juni beweerde Trump dat maskers een "tweezijdig zwaard" waren, maakte hij presidentskandidaat Joe Biden belachelijk omdat hij er één droeg, herhaalde hij voortdurend dat een mondkapje dragen slechts "een optie" was. In de overtreffende trap suggereerde hij nog dat het dragen van een mondkapje een "politiek signaal tegen hem" persoonlijk was. In juli droeg Trump voor het eerst – op camera - zelf een mondkapje in het openbaar bij een bezoek aan het Walter Reed National Military Medical Center. Terwijl de cijfers van infecties en sterfgevallen bleven toenemen koos hij voor de strategie om de schuld voor het falen van zijn kabinet naar de staten door te schuiven.

In juli 2020 maakte Trump de formele terugtrekking van de V.S. uit de WHO per juli 2021 bekend, na de VN-organisatie - zonder enig bewijs - ervan te beschuldigen “dat zij de Chinese overheid in staat had gesteld de oorsprong van de pandemie te verhullen”.

In weerwil van recordaantallen besmettingsgevallen in de V.S. vanaf medio juli en een stijgend percentage van positieve tests, bleef Trump de pandemie bagatelliseren. Hij beweerde dat 99% van de infecties "heel onschuldig waren", een claim die volledig in tegenspraak was met uitspraken van medische autoriteiten. Een piek in het aantal besmettingen in juli 2020 van meer dan 160.000 corona-doden in de V.S, weerhielden Trump er niet van alle staten onder druk te zetten om in de herfst de scholen weer open te stellen voor fysiek onderwijs. .

  1. https://www.nytimes.com/2020/01/31/business/china-travel-coronavirus.html
  2. https://edition.cnn.com/2020/03/20/politics/us-intelligence-reports-trump-coronavirus/index.html
  3. https://www.thelocal.dk/20200312/trump-imposes-travel-ban-from-europe-over-coronavirus-outbreak
  4. https://www.thelocal.dk/20200312/trump-imposes-travel-ban-from-europe-over-coronavirus-outbreak
  5. https://www.trouw.nl/nieuws/bleekmiddel-injecteren-trumps-nieuwste-ideetje-tegen-coronavirus-drijft-dokters-tot-wanhoop~b6072619/