Gebruiker:Henna/KroegOnderwerp/ 23 Bossche bollen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bossche bollen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, hoi - in het kader van lekker-met-chocola nu deel twee ... ;o) Nee hoor, geen oeverloze discussie. Omdat Bossche bollen sinds het plaatsen van een zeer matige foto op mijn volglijst staat viel me op dat met een edit van gisteren ene 'Vdegroot' bakker 'Jan de Groot' een vooraanstaande rol toedicht. Ik weet niks van Bossche Bollen (behalve dat ze lekker zijn en altijd een heerlijke smeerboel veroorzaken) en het kan natuurlijk héél wel kloppen dat de toevoeging relevant en waar is. Maar vanwege de Groot / de Groot wekt het een klein tikje wantrouwen ... zijn er mensen (Bosschenaeren?) gespecialiseerd in dit lekkers? pudding 30 mrt 2006 02:40 (CEST)

Ik ben weliswaar geen Bosschenaar, maar ik vermoed dat er wel iets klopt van de positie van De Groot. Een Bossche vriend vertelde mij ooit, de winkel voorbijlopend, dat de bakker op de Stationsweg dé bakker van de stad is als het om Bossche bollen gaat; een google-zoektocht leerde mij dat Jan de Groot gevestigd is aan de Stationsweg. Jörgen (vragen?) 30 mrt 2006 02:48 (CEST) Zie overigens ook de webstek van de bakker in kwestie. Jörgen (vragen?) 30 mrt 2006 02:53 (CEST)
Ik ben ook geen echte Bosschenaar (Drunen, close enough), maar De Groot is de enige die echte Bossche bollen maakt. Al het andere zijn chocoladebollen of moorkoppen. Zo sterk wordt het bij ons in de buurt gesteld. Nu hoeft dat natuurlijk niet ook zo sterk in Wikipedia, maar De Groot is zeker dé naam op het gebied van de Bossche bol. Sander Spek (overleg) 30 mrt 2006 10:09 (CEST)
Bedankt voor de toelichtingen (!) In dat geval lijkt het me allemaal een wenselijke en juiste aanvulling. Met dank aan Vdegroot en excuses voor het gebrek aan blind vertrouwen in zijn bijdrage (maar ja - die naam hè ;o) Groets pudding 30 mrt 2006 14:18 (CEST)
Ik ben een Rosmalenaar, gemeente 's-Hertogenbosch. De geschiedenis van 's-Hertogenbosch en Rosmalen interesseren mij enorm. Naar mijn weten, heb je de Bossche bollen in verschillende maten. Een eenpersoons Bossche Bol (zo groot als een moorkop) en een gezinsvariant, en die is veel en veel groter. Ik weet niet, of de Bossche Bol alleen door Bakker de Groot gemaakt mogen worden, maar wat ik wel weet, is dat het wel volgens hun recept moet gebeuren. Detail : Chocola over de bol heen, moet wel puur zijn en geen slagroom aan de bovenkant van de bol. Overigens is de chocolade van de foto geen pure chocolade en hij heeft niet de vorm van een Bossche Bol. Hij is namelijk veel te plat. Hsf-toshiba 30 mrt 2006 19:21 (CEST)
De Bossche Bol op de foto is er eentje van Albert Heijn - sorry, Den Bosch is wat ver weg om ze te halen. Op de doos (4 stuks) staat overigens "Bossche Bollen" dus de naam zal wel niet beschermd zijn (?) Of ze volgens het recept van de Groot gemaakt zijn staat er niet bij. Wie en betere foto plaatst hoeft overigens geen protest van mij te verwachten ;o) Volgens mij lees ik in jullie antwoorden trouwens alweer een paar dingen die niet in het artikel staan (hint, hint :P ) pudding
als geboren bosschenaar kende ik de groot zelfs persoonlijk in mijn jeugd :-) ik beaam dat zijn bollen het lekkerst zijn/waren vanwege de glanzende pure chocolade en de stijve slagroom erin (weinig luchtgaten dus ;-), je kunt ze met een mes in tweeën snijden en de helften zien er dan nog strak uit ook). hij heeft er bij mijn weten geen (c) op maar staat/stond wel bekend als de verreweg beste bakker ervan bij mijn weten... oscar 31 mrt 2006 08:45 (CEST)
Denk idd niet, dat het recept van De Groot een © heeft. Maar ik denk ook niet, dat anderen dat recept hebben. Het maakt op zich ook niet zo uit, want je proeft het toch wel. En sterker nog, je kan het zien, zeker, als je er een hap van neemt. Blijft de chocolade er op zitten, of 'breekt' die er van af?
@Pudding.... Feel free, om artikel bij te werken ;) hint hint. Hsf-toshiba 1 apr 2006 23:31 (CEST)