Gebruiker:Immer zu Hause/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ludy Sels
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Ludwig August Pieter Sels
Geboren Melle, 29 juni 1941
Overleden Gent, 22 juli 1996
Geboorteland België
Nationaliteit Belg
Beroep(en) kunstschilder, striptekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ludy Sels(Melle, 29 juni 1941 - Gent, 22 juli 1996) was een autodidactisch kunstschilder en striptekenaar.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Ludy Sels volgde zijn secundair onderwijs in het college van de paters Jozefieten in Melle en studeerde vervolgens Germaanse talen aan de Universiteit van Gent. Na zijn studies begon hij als leraar Duits en Nederlands in Kortrijk in de meisjesschool van Onze- Lieve- Vrouw van Bijstand. Hij bleef er les geven tot aan zijn dood.

Zijn ervaring op het gebied van schilder- en tekenkunst deed hij op jonge leeftijd op bij zijn moeder die in haar vrije tijd ook schilderijen en houtskooltekeningen maakte.

Kunstschilder[bewerken | brontekst bewerken]

Ludy Sels begon met schilderen op 16-jarige leeftijd. Hij kopieerde aanvankelijk Vlaamse Primitieven (o.a. Justus van Gent, Dirk Bouts). Daarop volgden schilderijen die schatplichtig waren aan de meesters die hij grondig bestudeerde: Rembrandt, El Greco, Hercules Seghers en Modigliani. In de loop der zestiger jaren kwam Ludy Sels meer en meer tot een eigen stijl: eerst in werken met felle, fauvistische kleuren, dan in kleine werkjes en voorstudies in olieverf op karton, waarbij de penseeltechniek werd vervangen door die met paletmes. Onder de invloed van zijn postergrafiek rond de figuur van Bob Dylan, begon hij met schilderijen in pop-art-stijl. Nog altijd maakte hij gebruik van olieverf, maar terwijl hij vroeger de meeste werken op karton of unalit schilderde, stapte hij vanaf dan over naar doek en gebruikte hij weer het penseel. De jaren ’70-’72 waren zeer productief: Er kwam een reeks pop-art-schilderijen tot stand met als voornaamste onderwerp zijn/het leven in Gent. Zijn techniek verfijnde aldoor, het grafische en het picturale aspect in de schilderijen kwamen in balans te staan. De stap naar het hyperrealisme lag bijna voor de hand.

In zijn studentenjaren (’59-’63) raakte hij, door kunstgeschiedenis als keuzevak te nemen, bevriend met Prof. dr. M. De Maeyer. Marcel Maeyer was hoogleraar kunstgeschiedenis aan de R.U.G. De twee kunstenaars voelden zich onmiddellijk met elkaar verwant. M. Maeyer en Ludy Sels bleven tot aan Ludy’s dood in 1996 nauw met elkaar in contact, speelden op elkaar in, wisselden van gedachten.

In 1972 begon Marcel Maeyer aan zijn eerste hyperrealistische schilderijen. Ook Ludy werd door die kunstrichting aangesproken en na enkele overgangswerken te hebben geschilderd, kon hij zich een gedegen hyperrealist noemen ( zie deelname aan de tentoonstelling Hyper + Réalistes Belges Libramont, Doornik Luxemburg, Luik, 1978. Verder legde Ludy Sels zich ook toe op het tekenen van stripverhalen, hoewel hij als germanist het beroep van leraar uitoefende in een middelbare school in Kortrijk. Er tekenden zich duidelijk drie periodes af in het hyperrealistische oeuvre van Ludy Sels.

1e periode (1973-1977)

Werken met als thema’s kerkhoven en religieuze kitsch, een veertiental schilderijen in olieverf op doek.

2e periode (1977-1983)

Naast andere thema's, voornamelijk werken over Griekse monumenten. Vijftiental schilderijen in olieverf op doek of in acrylverf op paneel.

3e periode (1983-1996)

Hierin werd het thuisland- tegenover Egypte geplaatst. Elf schilderijen in acrylverf. Twee grote werken in olieverf op doek en zes kleinere werken in acrylverf.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Funeraire Portretten, Spectrum Gallery, Antwerpen, 1976
  • Onverwachte Aspecten van de Akropolis, Vincke- Van Eyck, Gent, 1984
  • Egypte:Contemplatie en Meditatie over Dood - Landskouter: Geborgenheid van het Thuisland, afgelaste tentoonstelling in Galerie ‘De Zwarte Panter’, Antwerpen. Postuum in Galerie Spaarkrediet, Brugge, 1997
  • Ludy Sels/Melle 1941 – Gent 1996/Een overzichtstentoonstelling - Gemeentehuis, Melle, 2016 [1]
Groepstentoonstellingen
  • Recente Aspecten van de Hedendaagse Beeldende Kunst Kortrijk,1977
  • Bekaert Design Gent, 1978
  • Hyper + Réalistes Belges - Libramont, Doornik, Luxemburg, Luik, 1978
  • Realisme in de Hedendaagse Kunst - Kunstgalerij Aksent, Tielt, 1987

Striptekenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Het was al vroeg duidelijk dat Ludy Sels een goed tekenaar zou worden. In de loop der jaren ontpopte hij zich tot de jongen van wie men voor allerhande onderwerpen een tekening kon vragen.

Vooral in de zestiger jaren was Ludy Sels heel bedrijvig met kerst- en nieuwjaarskaartjes en portretten.

In de school waar Ludy Sels van 1965 tot 1996 lesgaf deed men vaak een beroep op zijn creativiteit: tekeningen voor schoolreizen, jaarkalenders en illustraties.

Zijn schetsen en tekeningen werden algauw tot prentkaarten omgezet.

Het grafisch werk van Ludy Sels werd in de jaren tachtig pregnanter, indringender, mede door zijn activiteiten als kunstschilder.

En met zijn tekentalent en zijn passie voor strips lag het voor de hand dat Ludy Sels ooit wel zelf strips ging tekenen.

In het schooljaar 1972-1973 stopte Ludy met lesgeven om zich ten volle te wijden aan zijn stripversie van “De Hobbit” van J.R.Tolkien, zeventig bladzijden lang, in zwart- wit en met vijf extra illustraties in kleur. In september 1973 stierf Tolkien en omdat na het debacle van de Bakshi- film Tolkien niet meer populair was, bleef de strip onuitgegeven. In 1973 creëerde Ludy Sels nochtans een “Graphic Novel” avant la lettre.

In 1988 verscheen van de hand van Ludy Sels het stripverhaal “Het Graf van Antiochus”. In zijn tekeningen verwerkte hij de vele foto’s die hij genomen heeft op zijn reis naar Turkije samen met Dirk Tieleman in 1969.

In 1989 begon Ludy Sels met een reeks historische stripverhalen rond de Portugese ontdekkingen onder de leiding van Hendrik de Zeevaarder. De vijf titels, de synopsis en 25 tekeningen waren al klaar. Dit werk heeft hij, door zijn vroege dood, niet kunnen beëindigen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sels Anna Maria: Het artistieke werk van de autodidact Ludy Sels, blz. 19 – 27 - tijdschrift 'De Gonde' 2016. Uitgave van de Heemkundige Vereniging De Gonde i.s.m. het Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum Melle n.a.v. de overzichtstentoonstelling georganiseerd van 24.11 t.e.m. 11.12.2016. http:/www.erfgoedmelle.be/De Gonde tijdschrift 2 files/De%20Gonde%202016.4.pdf
  • Sels Ludy: Invloeden van de schilderkunst op de poëzie van Paul van Ostaijen, diss.lic.letteren en wijsbegeerte, Gent 1963.

[[Categorie:Belgisch kunstschilder]] [[Categorie:Belgisch striptekenaar]]


Een aantal opmerkingen:

  • De vorige versie is nu een stuk opgeknapt.
  • U strooide veel met nowiki'' (aanhalingstekens). Die waren in dit geval niet nodig en zijn weggehaald.
  • De pagina steunt nu nog te veel op 1 bron, dat is erg mager. Probeert u er nog een aantal neutrale, gezaghebbende bronnen bij te zoeken. Het zijn vooral de bronnen die bepalen of een onderwerp een plek op Wikipedia 'verdient'.

Bij rondstruinen op internet kwam ik bijvoorbeeld hier zijn scriptie tegen. Heeft hij wellicht meer gepubliceerd over zijn werk of dat van anderen?

  • De opbouw van het artikel zou redactioneel nog aangepast moeten worden. Het deel opleiding/jeugd ontbreekt bijvoorbeeld. Bij de indeling in drie periodes zou elke periode meer uitgediept kunnen worden met informatie van elders in de tekst.
  • Het artikel staat nu in de tegenwoordige tijd, beter is om in de hele tekst de verleden tijd aan te houden.
  • 'k Heb enkele losse opmerkingen in de tekst tussen haakjes gezet. Die opmerkingen kunnen na lezing door u natuurlijk weggehaald worden.
  • Kunt u nog iets met info van links als deze en deze link? Er zijn er waarschijnlijk nog wel meer te vinden. De links kunnen ter ondersteuning ingevoegd worden als referentie, zoals die ook achter de vierde tentoonstelling is geplaatst. Als het maar gezaghebbende links zijn.
  • Wacht even met publiceren voordat u bovenstaande punten hebt verwerkt. Het voorkomt dat het artikel al door anderen beoordeeld gaat worden, terwijl het nog niet klaar is. (Mijn adviezen zijn bijvoorbeeld geen garantie dat dhet artikel behouden gaat worden, het vergroot alleen de kans op behouden. (bronnen...enz) Geef maar aan als u denkt dat het concept klaar is, dan kunnen we daarna besluiten of er nog iets aangepast/verbeterd moet worden. Succes gewenst, met vriendelijke groet, Tulp8 (overleg) 15 feb 2020 09:16 (CET)