Naar inhoud springen

Gebruiker:Jdebo42/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jdebo42/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Jdebo42.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Zo'n 11.000 jaar geleden werd het klimaat warmer en natter. Hierdoor gingen de rivieren over van een vlechtend naar een meanderend patroon en gingen ze zich insnijden in de ondergrond. De meeste restgeulen van het pleistocene vlechtende riviersysteem zijn in het Boreaal (circa 8240 v. Chr. tot 7020 v. Chr.) dichtgegroeid met veen of hergebruikt door holocene rivieren.

Aftakking[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het Boreaal loopt de Maas min of meer op zijn huidige plek. Pas vanaf het begin van het Subboreaal (circa 3000 v. Chr.) gaat de Maas over van een insnijdend naar een verzamelend systeem en ontstaan de eerste meandergordelafzettingen. In die periode had de Maas nabij Heumen - naast een afvoer op de plek van de huidige ligging - nog een tweede tak die inmiddels niet meer actief, maar wel (soms in de ondergrond) aanwezig is.

Deze tak van de Maas staat bekend als het 'Wijchens Maasje', die actief was vanaf circa 3578 v. Chr. tot circa 1715 v. Chr.

Wijchens Meer[bewerken | brontekst bewerken]

Op het kaartje aan de rechter zijde zijn delen van 'Het Wijchens Maasje' te zien, dan al Wijchens Meer geheten.

Als de huidige kaart er naast wordt gelegd, komt dit overeen met de overgang bij het politiebureau van Wijchen naar de wijken Hoogmeer en Diepvoorde. Daar was destijds een voetveer over 'Het Maasje' en liep voorheen de oude weg naar Balgoij die uitkwam bij de Oude Toren aldaar.

De loop[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het cijfer 1 op de onderstaande kaart is nog een gedeelte van het 'Wijchens Maasje' bovengronds aanwezig en die doorsnijdt daar de 'Nieuwe Wetering'. Tussen de cijfers 2 en 3 'Wijchens Maasje' van een bovenstaande oude kaart, geprojecteerd op deze actuele kaart van Wijchen en omgeving. Het groene vlak bij het cijfer 4 is het plangebied van het Heumens onderzoek, waarin wordt vermeld dat het 'Wijchens Maasje' in de ondergrond aanwezig is.

De ontbrekende delen zijn bijgetekend en dus niet accuraat, maar het geeft een indruk van hoe de loop van deze maasaftakking ongeveer is geweest en van de herkomst van het Wijchens Meer.