Gebruiker:Johan Vanhopplinus/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petrus Van Assche
De heilige Petrus van Assche / Petrus Ascanus
Geboren c. 1530 te Asse
Gestorven 9 juli 1572 te Brielle
Zaligverklaring 24 november 1675 door Paus Clemens X
Heiligverklaring 29 juni 1867 door Paus Pius IX
Naamdag 9 juli
Attributen Franciscaanse habijt
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Petrus Van Assche of Petrus Ascanus (Asse, c. 1530 - Brielle, 9 juli 1572) is een Belgische heilige en lid van de orde der franciscaner minderbroeders. Hij werd samen met 18 anderen, door de calvinisten onder leiding van Willem Lumey op 9 juli 1572 omgebracht door ophanging.


Hij werd als Petrus Van der Slachmolen geboren op Tenberg te Asse. Hij trad als minderbroeder toe tot de orde der franciscaner minderbroeders. Hij woonde en werkte in een klooster in Gorkum als kok, kruier, tuinman en fondsenwerver. Samen met de andere broeders werd hij gevangen genomen door de Geuzen op 27 juni 1572 en gemarteld. Ze wilden hem dwingen het katholieke geloof af te zweren. Hij werd opgehangen op 9 juli 1572. Het lichaam werd in een kuil gegooid die naast de executieplaats was gegraven en opgevuld. De opgraving vond plaats in 1615. De relikwieën werden overgebracht naar de Franciscaner Sint-Niklaaskerkin Brussel en de publieke verering begon op 22 juni1616.

De negentien martelaren werden door Paus Clemens X zalig verklaard op 24 november 1675 en op 29 juni 1867 werden ze heilig verklaard door Paus Pius IX. Hun feestdag is 9 juli.

In 1891 werd aan Petrus Ascanus een kapel toegewijd en opgericht in 1891 in Asse, op grond geschonken door Petrus Crabbé-Van der Slagmolen. De inwijding gebeurde op 25 oktober 1891.



Eusebius van Vercelli
'De Maagd Maria in Glorie met Aartsengel Gabriël, en de heiligen Eusebius van Vercelli (zittend), Sint Sebastiaan, en Sint Rochus, Sebastiano Ricci.
Geboren c. 2 maart 283 te Sardinië
Gestorven 1 augustus 371 te Vercelli
Naamdag 2 augustus
Beschermheilige voor Vercelli
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Eusebius van Vercelli (Sardinië, c. 2 maart 283 - Vercelli, 1 augustus 371) was een prominente kerkvader en bisschop in de vroege Kerk. Eusebius is vooral bekend vanwege zijn rol in het verdedigen van de orthodoxe leer en het bestrijden van het arianisme, een theologische stroming die de goddelijkheid van Jezus Christus ontkende.

Eusebius werd in 340 tot bisschop van Vercelli, een stad in Noord-Italië, gewijd. Hij was een fervent verdediger van het geloof in de goddelijke natuur van Christus en speelde een belangrijke rol in het Concilie van Milaan in 355, waar hij streed tegen het arianisme en de veroordeling van de arianistische bisschoppen steunde.

Naast zijn theologische betrokkenheid was Eusebius ook bekend vanwege zijn vrome en ascetische levensstijl. Hij leefde een eenvoudig leven, beoefende strenge boete en zette zich in voor de bekering van zondaars. Eusebius was ook een voorstander van het monastieke leven en wordt beschouwd als een van de grondleggers van het kloosterleven in het Westen.

Eusebius van Vercelli wordt geëerd als een heilige in de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn feestdag wordt gevierd op 2 augustus. Hij wordt herinnerd als een vurige verdediger van de orthodoxe leer en een inspirerend voorbeeld van vroomheid en toewijding in het vroege christendom.

In een Algemene Audiëntie in oktober 2007 merkte paus Benedictus XVI op,

Daarom moeten herders, aldus Eusebius, de gelovigen aansporen de steden van de wereld niet als hun permanente woonplaats te beschouwen, maar op zoek te gaan naar de toekomstige stad, het definitieve hemelse Jeruzalem. Deze "eschatologische reserve" stelt pastors en gelovigen in staat om de juiste waardeschaal te bewaren zonder zich ooit te onderwerpen aan de mode van het moment en de onrechtvaardige aanspraken van de huidige politieke macht. De authentieke waardeschaal - zo lijkt Eusebius' hele leven te zeggen - komt niet van keizers uit het verleden of van nu, maar van Jezus Christus,...