Gebruiker:Jos1950/PTa/Voorgeschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cacicazgos van Quisqueya

Voor zover men weet waren de eerste bewoners Ciboney. Zij noemde het eiland Quisqueya "moeder van alle landen". Omstreeks het begin van onze jaartelling verdreven de Taíno de Ciboney steeds verder naar het westen en noemde het eiland Ayiti "hoge bergen" en Bohio "huis van hout". De Taino verdeelde het eiland in vijf hoofdgebieden die zij Cacicazgos noemden met aan het hoofd een Cacique. In 1492 werd het eiland door Christoffel Columbus ontdekt tijdens zijn zoektocht naar Indië. Hij noemde het La isla de Española en de bewoners indianen. Tegenwoordig schrijft men in het Spaanse Hispañola en in het Nederlands Hispaniola.
Lees meer Hispaniola...


Bij de ontginning van Hispaniola door de Spanjaarden moesten de indianen in slavernij: goud delven, op plantages en als steenhouwers werken. De indianen waren niet gebouwd voor het zware werk en verzetten zich met de eerste grote confrontaties bij Fort Santo Tomas. Uiteindelijk stierven veel indianen door mishandeling en Europese ziekten en werden vervangen door slaven uit Afrika en Azië.
Lees meer Santo Tomas...


Kaart van ontginning

Er kwam steeds meer druk van andere Europese landen die de nieuwe wereld wilde koloniseren. Spanje moest voortdurend oorlog voeren om zijn bezit in Europa en de Caraïben te behouden. Door de Vrede van Rijswijk (1697) moest Spanje het bevel over het westelijke deel van Hispaniola aan Frankrijk afstaan en werd Saint Dominique genoemd, het Spaanse deel kreeg de naam Santo Domingo. De Fransen wilde het hele eiland onder controle krijgen, wat door het Tweede Verdrag van Bazel (1795) werd gerealiseerd. In de volgende periode heeft de indeling van het eiland nog diverse veranderingen ondergaan. In Saint Dominique een slavenopstand uit (1791) waardoor de naam vanaf 1804 Haïti is. Het hele eiland werd overvallen en de slavernij afschaft. Spanje heeft het oostelijk deel in 1808 weer ingenomen wat bekend werd als de tijd España Boba (dom Spanje).


Groot Colombia in 1820

In 1821 werd door José_Núñez_de_Cáceres de onafhankelijke Republiek Santo Domingo uitgeroepen en zocht aansluiting bij Groot-Colombia. Dit was mogelijk door de verminderde aandacht van Spanje in het tijdperk España Boba. In deze periode verloor Spanje een groot deel van zijn koloniën. De Haïtianen veroverde in 1822 de jonge republiek en noemde het hele eiland Haïti.
Op 27 februari 1844 werd de Dominicaanse Republiek uitgeroepen na de verovering van de hoofdstad Santo Domingo. Het begon in 1838 met de oprichting van La Trinitaria, waarna drie Dominicaanse ballingen, Duarte, Mella en Sánchez, de drijvende rol speelden. In 1856 werd het laatste Haitiaanse verzet gebroken. Het blijft echter tot 1978 onrustig met veel machtswisselingen, dictaturen, interventies door de Verenigde Staten en ook nog enkele perioden als Spaans bezit.
Lees meer ...