Naar inhoud springen

Gebruiker:Jos j/Kladblok1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Winkelcentrum De Eglantier[bewerken | brontekst bewerken]

Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Eglantier
De Eglantier
Locatie Apeldoorn, Nederland
Openingsdatum 1981
Winkels
Oppervlakte 9.450 m²
Aantal winkels ca. 60

De Eglantier is een groot winkelcentrum in Apeldoorn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken][bewerken | brontekst bewerken]

De Eglantier is in 1981 gebouwd als wijkcentrum voor de wijk De Maten naar een ontwerp van het architectenduo Alberts en Van Huut, die onder meer bekendstaan om hun karakteristieke gebouwen van de ING Bank. Net als deze gebouwen is De Eglantier ontworpen en gebouwd in de organische stijl. Het symboliseert een middeleeuws stadje. De naam is ontleend aan het Latijnse woord voor wilde roos.

De kern van het winkelcentrum wordt gevormd door vier straten die samen een vierkant vormen. Deze straten hebben aan weerszijden in totaal circa 60 winkels op de begane grond met een gezamenlijke oppervlakte van 9450 vierkante meter. Eronder ligt een parkeerkelder met 210 parkeerplaatsen waar gratis geparkeerd kan gedurende één uur - daarna moet betaald worden worden. Erboven zijn tot op verschillende hoogtes ruim 200 woningen gebouwd. Door het winkelcentrum lopen twee fietsassen; van west naar oost en van noord naar zuid.

Tot De Eglantier wordt ook een gezondheidscentrum en het Violierenplein gerekend. In het gezondheidscentrum zijn onder meer huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en een apotheek gevestigd. Aan het Violierenplein staan een kerkelijk centrum (De Drie Ranken) waarin voorheen drie kerkstromingen hun diensten hielden. De Rooms Katholieke kerk in Apeldoorn onderging een reorganisatie: er is slechts één kerkgebouw overgebleven waar geregeld diensten worden gehouden: de OLV-kerk Vanwege de fusie van de Hervormde en de Gereformeerde gemeenten tot PKN is er maar één stroming overgebleven. Verder zijn er gevestigd een jongerencentrum (Don Bosco De Maten, voorheen JeJoCeMa) en een wijkontmoetingscentrum (De Stolp) met onder meer een bibliotheek, een café, een escape-room en een mogelijkheid voor glow-golfen.

De winkeliersvereniging organiseert diverse jaarlijks terugkerende evenementen. Sinds 2011 is er het preuvenement, waarbij de nadruk ligt op het proeven van bijzondere recepten. In de zomerse schoolvakanties wordt er elke dinsdag een kinderkleedjesmarkt gehouden. En natuurlijk wordt in de periode vlak vóór 5 december Sinterklaas welkom geheten op het winkelcentrum.

Recent[bewerken | brontekst bewerken][bewerken | brontekst bewerken]

De wijk De Maten beslaat nu het grootste deel van het stadsdeel Zuidoost, waarbij het winkelcentrum nu ook de rol van stadsdeelhart heeft.

In de jaren 90 zijn enkele woontorens aan het winkelcentrum toegevoegd, die door verschillende architecten zijn ontworpen.

De winkeliersvereniging van het winkelcentrum is in bezit van 5 sterren in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden (KVO-W). In totaal zijn er vijf sterren te behalen én als bekroning een gouden ster. Deze is sinds 2018 in het bezit van het winkelcentrum.

Op 29 mei 2006 presenteerden de gemeente Apeldoorn, de Winkeliersvereniging De Eglantier en stedenbouwkundigen een vernieuwd plan voor het winkelcentrum. Zij hebben de oorspronkelijke plannen bestudeerd en op basis daarvan nieuwe plannen ontwikkeld. Zo krijgt het winkelcentrum (meer) uitstraling naar buiten toe, komen er meer woningen, en zowel boven- als ondergronds meer parkeerplaatsen. Meer winkelruimte maakt de vestiging van nieuwe publiekstrekkers mogelijk, waaronder een discounter en een warenhuis. De architectuur van de nieuwe plannen bevat onder meer grachtenpanden en schuren die qua ontwerp zijn aangepast aan de bestaande architectuur.

In 2010 is er begonnen met de revitalisering en uitbreiding. Verspreid over meerdere jaren worden er ca. 95 nieuwbouwwoningen en 6.000 vierkante meter aan nieuwe commerciële ruimte aan het bestand toegevoegd. Daarnaast wordt 12.000 vierkante meter bestaande bouw verbeterd en vindt er een verbouwing van het kerkelijk centrum De Drie Ranken plaats. De markt is met ingang van 2 november 2010 permanent verhuisd van het Violierenplein naar de Eglantierlaan, een doorgaande weg aan de buitenzijde van het winkelcentrum die daarvoor wordt afgezet.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken][bewerken | brontekst bewerken]