Gebruiker:Lennardvm62/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stichting MissionPuppy Nederland, beter bekend als 'MissionPuppy', werd in 2012 opgericht door Anjana Gort (1988). De stichting is een van origine Nederlandse stichting en was op dat moment gevestigd in het Gelderse Hattem. In datzelfde jaar nog (2012) verhuisde de stichting naar de gemeente Goes, landelijk gelegen vlak aan het Veerse Meer, van waaruit het actief was in Nederland en België. Sinds 2012, startjaar van de stichting, vonden diverse uitwisselingen binnen Europa plaats, waaronder met de Cegonha Retreat Clinic in Portugal. In het najaar van 2012 werd de stichting opgenomen als zorgsuccesprogramma van Zorgverzekeraar IZZ. In 2014 werd Brenda van den Hoek, bekend van Holland's got Talent, ambassadeur van de stichting. In 2017 rondden de onderzoekers Janssen, de Jong en Knol een onderzoek af naar Stichting MissionPuppy Nederland. Dit onderzoek is gepubliceerd onder de naam 'Samen Sterk op Weg naar Herstel' (2017). In 2018 verhuisde de stichting naar de gemeente Veere, waar het nu vlak aan zee gevestigd is. Sinds 2018 werkt de stichting internationaal en is er een samenwerking met Peggy Claude-Pierre, psychologe en schrijfster en onder meer bekend van haar boek The Secret Language of Eating Disorders. De stichting kwam vanwege haar werk de afgelopen jaren (2012 - 2019) regelmatig in de media. Stichting MissionPuppy staat thans nog steeds onder leiding van Anjana Gort. Onder haar leiding werd bewust gekozen voor een internationaal georiënteerd, maar kleinschalig en persoonlijk karakter. De stichting opereert onafhankelijk.

Hulphonden voor anorexiapatiënten Stichting MissionPuppy kwam in 2012 in de media vanwege het starten met de opleiding van een nieuw soort hulphond, namelijk de eerste hulphonden voor anorexiapatiënten. Vanaf 2013 werkte de stichting samen met verscheidene specialistische klinieken voor eetstoornissen in Nederland, later ook buiten Nederland. MissionPuppy maakt daarbij sinds 2012 gebruik van ervaringsprofessionals; professionals die naast een reguliere opleiding in de hulpverlening of gezondheidszorg ook persoonlijke ervaring hebben met bijzonderlijk eetstoornissen. Deze benaderingswijze, die sinds 2017 bewezen succesvol is gebleken, is thans bekend geworden als de MissionPuppy Methode en houdt in dat een counselingstraject (met in noodgevallen 24/7 bereikbaarheid - ref. "Samen Sterk op Weg naar Herstel", 2017), gecombineerd kan worden met de hulp van speciaal getrainde honden. Het gaat daarbij om hulphonden (assistentiehonden) en therapiehonden.

Activiteiten Stichting MissionPuppy Nederland biedt thans, of is actief in onder meer de volgende activiteiten: Coaching, e-coaching en counseling, opleiding hulphonden, canistherapy, werkgroepen en zelfhulpgroepen, onderzoek, expertise, en kennisoverdracht.

Rode linkjes waar nog uitleg bij moet komen (aparte pagina's?):

Anjana Gort (1988, Kampen, Nederland) is Founder van de Nederlandse stichting MissionPuppy. (Wel of niet relevant?: Gort stond in 2012 wegens het opzetten van stichting MissionPuppy in de landelijke finale van de 'Mooi Mens Verkiezing' van zorgverzekeraar IZZ. In de jaren daarna haalde Anjana met haar werk regelmatig de media. Een belangrijk item publiceerde het Reformatorisch Dagblad in 2015. In 2017 publiceerde Sandra Dekker een aantal succesverhalen van Stichting MissionPuppy Nederland in haar boek 'Een hond helpt iedereen'. Eén van de laatste items is van de Provinciale Zeeuwse Courant die in 2018 schrijft over hoe Anjana's recente fysieke ziekte invloed heeft op haar werk. Andere kleine noemenswaardigheden: In 2011 stond de jonge Gort op een bill board poster van de Red Head Day 2011. In 2017 deed Gort mee aan Miss Nederland. Wegens problemen aan haar fysieke gezondheid kon zij haar deelname niet voortzetten. Zij had de wens gehad iets te veranderen of bespreekbaar te maken rondom eetstoornissen in de moddellen- en Missenwereld, en kreeg daarvoor veel steun blijkens uit de reacties.)

Peggy Claude-Pierre is een van origine Canadese psycholoog. Peggy kreeg bekendheid na haar boek "The Secret Language of Eating Disorders" en was te gast in talk shows van Oprah en dr. Phil.

The Secret Language of Eating Disorders is een boek geschreven door de van origine Canadese psychologe Peggy Claude-Pierre. Het boek werd in 24 talen vertaald en in 30 landen wereldwijd uitgebracht. Eerste druk was in 1997, het boek is hedendaags nog steeds te koop.

Hulphonden, tegenwoordig ook wel assistentiehonden, zijn opgeleid om mensen te helpen of te assisteren in het dagelijks leven, met als doel het vergroten van de zelfredzaamheid en het kunnen participeren in onze hedendaagse maatschappij. Er zijn tegenwoordig vele soorten hulp- en assistentiehonden, waaronder blindengeleidehonden, ADL hulphonden, hulphonden voor mensen met autisme, hulphonden voor mensen met diabetes, hulphonden voor mensen met epilepsie, hulphonden voor mensen met PTSS en hulphonden voor mensen met eetstoornissen. Hulphonden zijn wanneer nodig 24/7 beschikbaar voor hun baasje.

Therapiehonden zijn honden die anders dan hulp- of assistentiehonden niet 24/7 beschikbaar dienen te zijn. Zij worden door een coach, counselor of therapeut ingezet bij een therapie, coachsessie of behandeling, en werken dus met verschillende mensen, en niet zoals hulphonden met slechts één persoon. Buiten het werk om zijn de honden in de meeste gevallen gezinshond. Vanwege het moeten kunnen werken met verschillende cliënten in verschillende leeftijden en met verschillende hulpvragen moeten therapiehonden bijzonder sociaal zijn.

Canistherapy is een therapievorm waarbij honden aanvullend worden ingezet binnen een therapievorm of behandeling en het verlengstuk zijn van de counselor, psycholoog of therapeut.

In een zelfhulpgroep wisselen mensen (lotgenoten) ervaringen uit en ondersteunen elkaar in hun proces naar herstel, veelal van een verslaving. Omdat de eigen ervaring en eigen kracht en inzicht centraal staan, worden groepen doorgaans niet begeleid door een professional. Ervaringsprofessionals vormen daarop soms een uitzondering. Zelfhulproepen zijn overal ter wereld te vinden. Doorgaans is deelname kosteloos. Doel is het vinden en geven van de steun en (h)erkenning die nodig zijn om te breken met een verslaving.