Naar inhoud springen

Gebruiker:Maarten92/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Narcos[bewerken | brontekst bewerken]

Narcos is een Amerikaanse dramaserie en vertelt het op feiten gebaseerde verhaal over het leven van Pablo Escobar, de grootste drugsdealer ooit. Narcos is geproduceerd door Chris Brancato, Carlo Bernard en Doug Miro en is exclusief te zien op Netflix. Seizoen 1 werd gelanceerd op 28 augustus 2015 en telt 10 afleveringen. Narcos speelt zich af in Colombia waar Pablo Escobar in de jaren tachtig een groot drugsimperium creëerde door het produceren en verhandelen van cocaïne. Deze handel bracht hem miljarden op waardoor hij de rijkste drugsbaas aller tijden is geworden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Rond midden jaren 70 stond een Colombiaanse drugsbaas genaamd Pablo Escobar op uit de straten van Medellín, Colombia. Hij was beroemd om zijn cocaïne smokkel en het drugsimperium dat hij daarmee gebouwd heeft. Dit imperium bleef groeien tot zijn dood in 1993 toen hij werd neergeschoten in een politieachtervolging.

De volledige naam van Pablo Escobar is Pablo Emilio Escobar Gaviria, geboren op 1 december 1949. Hij groeide op in Rionegro, een dropje net buiten Medellín. Als tiener begonnen zijn eerste criminele handelingen, zo zou hij grafstenen hebben gestolen en later ging hij over op kidnapping. In 1975 begon Pablo Escobar met het bouwen van zijn drugsimperium. Naast zijn handel in Colombia smokkelde hij cocaïne over de hele wereld en was hij verantwoordelijk voor 80% van de cocaïne smokkel naar de Verenigde Staten. Zijn kartel, ook wel het Medellínkartel genoemd, verdiende ongeveer 60 miljoen dollar per dag waardoor Escobar de rijkste drugsbaas ooit werd. Zijn vermogen werd op een gegeven moment op 30 miljard dollar geschat.

Ook stond Escobar bekend om zijn geweld en zijn gruwelijke daden. Eén van zijn bekende uitspraken was 'plato o plomo' - zilver of lood. Deze uitdrukking gebruikte hij vaak om autoriteiten om te kopen. Daarnaast gaf hij vaak orders om mensen (veelal politieagenten) om te leggen en werd hij zelfs gelinkt aan de moord op de Colombiaanse presidentskandidaat Luis Carlos Galan, die zich publiekelijk inzette om Pablo Escobar te vervolgen en voor uitlevering aan de Amerikanen was. Dit was de grootste vrees voor elke drugssmokkelaar.

Naast deze gruwelijkheden had Escobar ook veel mensen achter zich staan en werd hij door bewoners van Medellín gezien als een Robin Hood type. Dit kwam doordat hij veel geld uitgaf aan sociale projecten, bijvoorbeeld het bouwen van huizen in de sloppenwijken van Medellín.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van Narcos vertelt het verhaal van het leven van Pablo Escobar. De serie speelt zich af in de late jaren 70 tot juli 1992, op het moment dat hij uit de La Catedral gevangenis ontsnapte. In seizoen 1 komen alle hoofd gebeurtenissen in dit tijdsbestek langs. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van DEA-agent Steve Murphy die gestationeerd is in Colombia.

De eerste afleveringen laten zien hoe Escobar in aanraking kwam met het verhandelen van drugs. Hij begon met het verhandelen van, toen nog, illegale goederen zoals alcohol en sigaretten. Hij smokkelde deze goederen via vrachtwagens Colombia binnen. Hij krijg een naam voor zichzelf en werd benaderd door Mateo Moreno die graag zaken met hem wilde doen. Hij produceerde cocaïne en zocht hiervoor een smokkelaar. Na het bouwen van grotere cocaïne laboratoria in het regenwoud, trok Pablo Carlos Lehder aan, die gespecialiseerd was in het smokkelen van drugs en hij hielp bij het distribueren naar Miami (waar cocaïne enorm populair was). Vanuit Miami ging het snel heel Amerika door.

Om hier een einde aan te maken stuurde de Verenigde Staten een speciale eenheid onder leiding van DEA-agent Steve Murphy naar Colombia om de groei te stoppen. Zijn partner bij de Colombiaanse autoriteiten werd Javier Peña. Op dat moment waren de autoriteiten niet het grootste probleem voor Escobar, hij was namelijk in oorlog met de communistische guerrilla groep M-19. Hij greep hier de kans om een belangrijk bondgenootschap met de Ochoa familie te sluiten.

Ook ontwikkelde Escobar politieke aspiraties en werd hij gekozen als een lid van het Colombiaanse congres. Dit werd niet geaccepteerd door de andere politici waarna Pablo Escobar wraak wilde nemen. Er kwam een plan voor uitlevering aan de Verenigde Staten voor drugssmokkelaars, wat een grote winst was voor de Amerikaanse autoriteiten maar een groot vrezen voor het Medellín kartel. Escobar nam actie hiertegen en gaf opdracht om Rodrigo Lara Bonilla, de minister van justitie, te vermoorden. Hij werd neerschoten in zijn auto.

De Colombiaanse regering keerde hem de rug toe waarna Escobar de journaliste Diana Turbay kidnapt, de dochter van de ex-president, zeer geliefd door het volk. Escobar gebruikte Diana om te onderhandelen over de uitleverwet met de Verenigde Staten. Bij een poging om Diana te redden wordt ze neergeschoten. De Colombiaanse president Gaviria gaat akkoord met de eisen van Escobar en zet een streep door het plan en laat Escobar zijn eigen gevangenis bouwen, la Catedral. Deze gevangenis werd bewaakt door zijn eigen bewakers en mocht hij zelf inrichten. Vanuit deze gevangenis blijft hij zijn imperium runnen zonder het te verlaten. In zijn gevangenis is hij veilig.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wagner Moura als Pablo Escobar
  • Boyd Holbrook als Steve Murphy
  • Pedro Pascal als Javier Peña
  • Joanna Christie als Connie Murphy
  • Maurice Compte als Horacio Carrillo
  • André Mattos als Jorge Ochoa
  • Roberto Urbina als Fabio Ochoa
  • Diego Cataño als La Quica
  • Jorge A. Jimenez als Poison
  • Paulina Gaitán als Tata Escobar
  • Stephanie Sigman als Valeria Vélez

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Titel Geregisseerd door Geschreven door Gelanceerd op
1 "Descenso" José Padilha Chris Brancato, Carlo Bernard & Doug Miro 28 augustus 2015
2 "The Sword of Simón Bolivar" José Padilha Chris Brancato 28 augustus 2015
3 "The Men of Always" Guillermo Navarro Dana Calvo 28 augustus 2015
4 "The Palace in Flames" Guillermo Navarro Chris Brancato 28 augustus 2015
5 "There Will Be a Future" Andi Baiz Dana Ledoux Miller 28 augustus 2015
6 "Explosivos" Andi Baiz Andy Black 28 augustus 2015
7 "You Will Cry Tears of Blood" Fernando Coimbra Zach Calig 28 augustus 2015
8 "La Gran Mentira" Fernando Coimbra Allison Abner 28 augustus 2015
9 "La Catedral" Andi Baiz Nick Schenk & Chris Brancato 28 augustus 2015
10 "Despegue" Andi Baiz Nick Schenk & Chris Brancato 28 augustus 2015

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Narcos heeft nog geen prijzen gewonnen maar is wel genomineerd. Voor de Golden Globes was Wagner Moura genomineerd voor beste mannelijke acteur en was Narcos genomineerd voor beste drama tv serie. Daarnaast is Narcos ook voor de Satellite Awards als beste drama tv serie genomineerd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gangsterserie Narcos eind augustus op Netflix, augustus 27, 2015
  2. The incredible life of Pablo Escobar, september 15, 2015
  3. Drug Dealing Can Make You A Billionaire, oktober 17, 2012
  4. Farmer's son who bribed and murdered his way into drugs: Neither government forces nor other drug traffickers were interested in taking Pablo Escobar alive, december 3, 1993
  5. IMDB Awards

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Narcos op IMDB