Naar inhoud springen

Gebruiker:Martin groenesteijn/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 = Gé van der Pol = Gé van der Pol (Laren, 29 juni 1928 - Renkum, 1 april 2016) was een Nederlandse architect en (amateur)pianist. Naast zijn werk als architect heeft hij nevenfuncties bekleed zoals vice-voorzitter van de Stichting Architectenresearch Onderwijsgebouwen, lid van monumenten- en welstandscommissies en zich ingezet voor het behoud van historische stoommachines en botters. Van der Pol is auteur van twee boeken over monumenten.[1] [2] Daarnaast was hij lid van de BNA, winnaar van het Loosdrecht Jazzconcours (1965) en het Nationaal Blues Concours (1977). Het architectonisch werk van Van der Pol is (internationaal) gepubliceerd en in 1993 heeft het Singer Museum een tentoonstelling over zijn werk georganiseerd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Bungalow in Naarden, 1959 architect: Gé van der Pol

Van der Pol heeft zijn bouwkundige opleiding van 1947 tot 1956 in Amsterdam gehad, de laatste jaren van zijn opleiding was hij werkzaam bij enkele Gooise architecten waarvan Wouter Hamdorff de bekendste was. In 1956 richtte Van der Pol zijn eigen bureau op en van 1957-64 werkte hij met Hein van Meer, Dick Sterenberg en Jan Verhoeven samen o.a. onder de naam BUOR (BUreau voor Orde en Regelmaat). Vanaf 1964 gaat Van der Pol in Hilversum verder als zelfstandig architect.

Stilistisch valt zijn gebouwde oeuvre onder het structuralisme. In het werk zijn drie perioden herkenbaar. De periode voor 1970 waarin voornamelijk aan particuliere opdrachten (bungalows) werd gewerkt. Daarna een jaar of twaalf waarin Van der Pol zijn grootste werken maakt, gebouwen met maatschappelijke functies, meerdere scholen, een groot buurtcentrum in Huizen, een gezondheidscentrum en een enkel kantoor. Het laatste deel van zijn werkzame leven was Van der Pol vooral bezig met monumentenonderzoek en restauraties. Van der Pol had een voorkeur voor eenvoudige, onbehandelde bouwmaterialen zoals beton, betonsteen en hout. Een deel van zijn werk is ondertussen ingrijpend verbouwd of zelfs verdwenen. Een voorbeeld hiervan is de Theo Thijssenschool in Huizen. Kort na de oplevering lovend beschreven[3] en in 2012 gesloopt. Veel werk van Van der Pol is vastgelegd door de Amsterdamse fotograaf Jan Versnel (1924-2007).

  1. Van der Pol, G. (inleiding door W.G.M Cerutti) 'Laren, rijk aan monumenten', Laren, 1982
  2. Van der Pol, G. (met medewerking van G. v.d. Woude) 'Blaricum, haar landhuizen en villa's, haar atelierwoningen en hutten, haar bijzondere bewoners', Renkum, 2009
  3. Wiekart, K. 'Een ongewone school in Huizen', cultureel supplement NRC-Handelsblad, 9 feb.1973.