Gebruiker:Massy/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog, aan het einde van de belle époque, vond een wapenwedloop plaats tussen verschillende Europese mogendheden. Duitslands angst voor de opbouw van de Russische bewapening en Groot-Brittannië's angst voor de uitbouw van Duitslands vloot droegen in hoge mate bij aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De explosieve technologische vooruitgang aan het einde van de 19e eeuw, ook op vlak van militaire uitrusting, ontketende hevige debatten


Het burgerministerie (Duits: Bürgerministerium) of dokterministerie (Duits: Doktorenministerium) is de officieuze benaming in de politieke wetenschappen en geschiedenis om de vier regeringen van Cisleithanië (de Oostenrijkse rijkshelft van Oostenrijk-Hongarije) aan te duiden, die het landsdeel bestuurden van 30 december 1867 tot 4 april 1870. Het burgerministerie begon met de inwerkingtreding van de Decembergrondwet, was de eerste Cisleithaanse regering na het afsluiten van de Ausgleich en omvat de regeringen-K. Auersperg, -Taaffe I, Plener en Hasner.

De ministers kwamen grotendeels uit de Duits-Liberale Partij en voerden dan ook een uitgesproken liberale politiek. In 1870 viel het burgerministerie echter over de sterke tegenstellingen tussen de etnische minderheden. Toen de keizer het voorstel van de regering-Hasner om tegendraadse landdagen te ontbinden weigerde, trad de regering af.

Zijn naam dankt het burgerministerie aan het feit dat vier van de negen leden van de regering-K. Auersperg burgers (dus niet van adel) waren. Dit was een nieuwigheid in Oostenrijk. De alternatieve naam dokterministerie komt door het feit dat vijf van de negen leden een doctoraat had afgesloten.


Bürgerministerium und Doktorenministerium waren die in der politischen Diskussion und später auch in der Geschichtsschreibung verwendeten inoffiziellen, zusammenfassenden Bezeichnungen für die vier (bis 1918 Ministerium genannten) Regierungen der österreichischen Reichshälfte Österreich-Ungarns von 30. Dezember 1867 bis 4. April 1870 (Rücktritt) bzw. 12. April 1870 (Enthebung), beginnend mit dem ersten Ministerium nach dem österreichisch-ungarischen Ausgleich (durch den die Innenpolitik der beiden Reichshälften getrennt wurde) und dem Inkrafttreten der Dezemberverfassung, dem Ministerium K. Auersperg, gefolgt von den weitgehend personenidenten Ministerien Taaffe I, Plener und Hasner. Die Kabinettsmitglieder kamen zum Großteil aus der Deutschliberalen Partei. Das Bürgerministerium betrieb eine dezidiert liberale Politik, scheiterte aber 1870 an den starken Gegensätzen der Nationalitäten: Als der Kaiser den Vorschlag des Ministeriums Hasner, unkooperative Landtage aufzulösen, ablehnte, trat das Kabinett zurück, womit die Geschichtsschreibung das Bürgerministerium für beendet ansah.

De Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (Arabisch: المجلس الوطني لحماية الوطن, Frans: Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP) is de junta die Niger bestuurt sinds de staatsgreep van juli 2023, waarbij de regering van premier Ouhoumoudou Mahamadou omver werd geworpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 juli kondigde kolonel-majoor Amadou Abdramane van de Nigerese luchtmacht op de staatstelevisie, Télé Sahel, aan dat president Mohamed Bazoum van de macht was verwijderd en kondigde de vorming van de junta aan. Hieraan voorafgaand werd Bazoum al vastgehouden door de presidentiële garde in zijn ambtswoning in de hoofdstad Niamey. Abdramane zei dat het leger en de veiligheidsdienst beslist hadden het regime omver te werpen "omwille van de verslechterende veiligheidstoestand en slecht bestuur". Voorts kondigde hij de ontbinding van de grondwet aan, het opheffen van de staatsinstellingen, het sluiten van de landsgrenzen en een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur. Tegelijk waarschuwde hij voor buitenlandse interventie.

Op 27 kondigde Abdraman op televisie aan dat alle activiteiten van politieke partijen in het land tot nader order verboden waren. De staf van het Nigerese leger bracht een verklaring uit, ondertekend door stafchef generaal Abdou Sidikou, waarin de steun voor de staatsgreep werd uitgedrukt, maar waarin ook werd opgeroepen om de fysieke integriteit van de president en zijn familie te waarborgen.