Gebruiker:Matfrans86/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dennis van den Buijs (1986) is een Vlaamse journalist en radiomaker die werkt voor VRT Radio 2.[1] Hij begon zijn carrière in 2010 op de nieuwsdienst van de VRT en werd bekend als presentator van De Ochtend op Radio 1 tussen 2015 en 2018, en van Start Je Dag op Radio 2 in Antwerpen van 2018 tot 2021. Regelmatig verschijnen er artikels van zijn hand op de nieuwswebsite VRTnws. [2] Van den Buijs behaalde een Master Geschiedenis aan de KULeuven en een Master na Master Internationale betrekkingen en Diplomatie aan de UAntwerpen.[3]

Van den Buijs is een groot wijnliefhebber. Hij startte in de lente van 2018 de eerste Nederlandstalige podcast over wijn genaamd Wijncast.[4] Hij spreekt ook regelmatig over wijn in radioprogramma's als Nieuwe Feiten (Radio 1) en De Madammen (Radio 2).[5][6] In november 2022 verschijnt zijn boek Wijn bij uitgeverij Ertsberg.

In de zomer van 2021 werd van den Buijs gehuldigd in Heist-op-den-Berg omdat hij een gedicht had geschreven over de gemeente. Van den Buijs had voor de grap onder een alias deelgenomen aan een wedstrijd waarin de gemeente een dichter zocht. "Onze cultuurraad vond de wijze waarop Dennis met taal goochelde ronduit virtuoos. We willen het gedicht dan ook een permanent plekje geven in ons Cultureel Centrum", reageerde burgemeester Luc Vleugels (CD&V) op Radio 2.[7]

  1. [1], DENNIS VAN DEN BUIJS, Wijn, Een goed verhaal bij elk glas wijn.
  2. [2], Gazet van Antwerpen, Patrick Vincent, Dennis van den Buijs neemt afscheid van ‘Start je Dag’ op Radio 2: “Tijd om een frisse neus te halen”.
  3. [3], Masternieuwsbrief, Monitoraat KULeuven Letteren.
  4. [4], VRTnws, Radiopresentator Dennis van den Buijs start met eerste Nederlandstalige podcast over wijn.
  5. [5], Nieuwe Feiten, De druk in een fles champagne is nog veel hoger dan in een fles porsecco
  6. [6] De Madammen, Roséwijn.
  7. [7], VRTnws, Gedicht van Start je Dag-presentator Dennis van den Buijs geëerd in Heist: "U bent niet van Heist, maar klinkt als een echte Kempenaar"