Naar inhoud springen

Gebruiker:MeesterIndeRechten/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bronmateriaal:

Islam en vreemdelingenbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld van Fortuyn bij zijn voormalige woning in Rotterdam Fortuyn bekritiseerde de islamitische cultuur en hij betoogde dat in de Nederlandse samenleving islamisering plaatsvindt. In augustus 2001 citeerde het Rotterdams Dagblad hem onder andere als volgt: "Ik ben ook voor een 'koude oorlog' met de islam. De islam zie ik als een buitengewone bedreiging, als een ons vijandige samenleving." Verschillende organisaties dienden vanwege deze uitspraak een aanklacht tegen hem in op grond van Nederlandse antidiscriminatiewetten. Op 1 september werd uit zijn mond opgetekend: "Je moet de moskeeën zien als mantelorganisaties. [..] In de moskeeën worden martelaars gefokt." In een kersttoespraak sprak hij uit: "Ik wens iedereen die denkt dat het wel zal meevallen met de agressie van de Islam veel sterkte. Zalig zijn de onnozelen van geest." Op 3 februari 2002 zei hij nog: "christelijke inwoners in Nederland, zoals op de Veluwe, hebben moreel meer rechten dan islamitische nieuwkomers."

Islam and immigration[edit source]

[bewerken | brontekst bewerken]

Toen hem werd gevraagd naar zijn verzet tegen moslimimmigratie, legde Fortuyn uit: "Ik heb geen zin de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen nog eens over te doen."[1] In augustus 2001 citeerde het Rotterdams Dagblad hem onder andere als volgt: "Ik ben ook voor een 'koude oorlog' met de islam. De islam zie ik als een buitengewone bedreiging, als een ons vijandige samenleving."[2] In het tv-programma Business class zei Fortuyn dat moslims in Nederland de Nederlandse samenleving niet accepteerden; hij geloofde dat de religie van de islam fundamenteel onverdraagzaam en onverenigbaar was met progressieve westerse waarden. Hij zei dat moslims in Nederland moeten accepteren dat ze samenwonen met Nederlanders, en dat als dit voor hen onaanvaardbaar is, ze vrij zijn om te vertrekken.[3] Fortuyn beweerde ook dat hij geen bezwaar had tegen moslimimmigranten vanwege hun ras of etniciteit, en niet tegen een multiraciale samenleving was, maar tegen wat hij zag als gebrek aan integratie en onwil om zich aan te passen aan de Nederlandse normen van moderniteit en sociaal liberalisme binnen Moslim gemeenschappen.[4]

Over de Business class zei hij over dit onderwerp tot slot:

Als je [moslim] hier bent: oké! Ik wil het met jullie. Maar Tango takes two.

  1. Wansink, Frank Poorthuis en Hans, Pim Fortuyn op herhaling: 'De islam is een achterlijke cultuur'. de Volkskrant (5 mei 2012). Geraadpleegd op 31 maart 2023.
  2. Koops, Auteur: Enne, Pim Fortuyn (1948-2002) - Nederlands politicus en islamcriticus. Historiek (6 mei 2017). Geraadpleegd op 31 maart 2023.
  3. Murray, Douglas (2017). The strange death of Europe : immigration, identity, Islam, London. ISBN 1-4729-4224-8.
  4. (en) Lang, Kirsty, Pim Fortuyn – obituary. theguardian.com (7 mei 2002). Geraadpleegd op 31 maart 2023.